Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?
Maria Brzegowy

Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?

Cynamon to nie tylko popularna przyprawa. Dzięki obecności wielu substancji aktywnych wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego używa się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Przy jakich dolegliwościach pomoże cynamon? Kto powinien na niego uważać? Podpowiadamy.

  1. Cynamon – czym jest?
  2. Cynamon – wartości odżywcze, kalorie
  3. Właściwości lecznicze cynamonu – na co pomoże cynamon?
  4. Cynamon – zastosowanie w kuchni
  5. Cynamon – zastosowanie w kosmetyce
  6. Cynamon – przeciwwskazania, skutki uboczne
  7. Zdrowe przepisy z cynamonem

Zapach rozchodzącego się w kuchni cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się z wypiekami, pierwszą gwiazdką czy grzańcem wypitym w gronie rodzinnym w atmosferze spokoju i radości. Warto wiedzieć, że cynamon to przyprawa, której stosowanie niesie za sobą również i wiele korzyści zdrowotnych. Jakie właściwości posiada cynamon? W przypadku jakich dolegliwości znalazł on swoje zastosowanie i czy będzie dobry dla wszystkich?

Cynamon – czym jest?

Cynamon jako przyprawę znano już w starożytności – w swoim codziennym życiu wykorzystywali go Rzymianie, Grecy, Egipcjanie, Hindusi oraz Chińczycy. Ich zdaniem cynamon stanowił coś w rodzaju amuletu chroniącego przed wieloma chorobami.

Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowca (Cinnamomum). Do najbardziej znanych gatunków zalicza się:

  • cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), 
  • chiński (Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum),
  • kamforowy (Cinnamomum camphora).
Warto pamiętać, aby przy wyborze cynamonu w sklepie kierować się jego odcieniem. Rodzaje o czerwono-rdzawej barwie to tańsze, nieoryginalne zamienniki tego produktu, stąd lepiej wybierać ten o jasnobrązowym kolorze.

Cynamon – wartości odżywcze, kalorie

Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się dość wysoką kalorycznością. Nie należy się jednak tym przejmować, gdyż tak naprawdę używamy jej tylko w niewielkich ilościach (szczypta, łyżeczka). 100 g cynamonu dostarcza ok. 247 kcal, natomiast jedna łyżeczka (4 g) to zaledwie 10 kcal. Ponadto przyprawa ta zawiera znikomą ilość białka, węglowodanów i tłuszczów, a także witaminy K, żelaza, wapnia czy magnezu.

Powiązane produkty

Właściwości lecznicze cynamonu – na co pomoże cynamon?

Do celów leczniczych wykorzystuje się liście oraz korę cynamonu, zawierające sporo substancji aktywnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Wśród nich można wymienić: aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy oraz benzoesowy, a także eugenol, terpeny, garbniki czy kuminol.

Podobnie jak większość przypraw naturalnych, również i cynamon wykazuje właściwości prozdrowotne. Zdaniem badaczy roślina charakteryzuje się m.in. korzystnym wpływem na stężenie glukozy we krwi u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2 (pozwalając na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę). Ponadto cynamon okazuje się być pomocny przy bolesnych skurczach żołądka, wzdęciach, biegunkach czy w problemach z apetytem.

Przypisuje mu się także działanie przeciwzapalne, znieczulające, przeciwbólowe, wzmacniające, antyseptyczne, obniżające ciśnienie krwi czy normalizujące poziom cholesterolu zarówno całkowitego, jak i poszczególnych jego frakcji (HDL i LDL).

Cynamon – zastosowanie w kuchni

Cynamon to przyprawa, która gości praktycznie w każdej polskiej kuchni. Stosuje się ją do przyprawiania potraw mięsnych oraz rybnych. Sprawdza się jako dodatek do owsianek, koktajli, a także do dań na słodko. Cynamon używany jest również w cukiernictwie i dodawany do różnego rodzaju wypieków, deserów, ciast czy drożdżówek. Powszechnie znane są również tak zwane cynamonki, które swoją nazwę wzięły właśnie od cynamonu. Przyprawa ta to również aromat stosowany do kaw, herbat, kompotów, marmolad, likierów, nalewek czy tak dobrze znanego nam grzanego wina.

Dzięki temu, że cynamon ma słodki smak i aromat, dodanie go do deseru świetnie zastępuje cukier.

Cynamon – zastosowanie w kosmetyce

Prócz swojego szerokiego zastosowania w kuchni cynamon wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym do produkcji perfum oraz kremów. Cynamon znajdziemy również w pastach do zębów. Olejek cynamonowy ma bowiem korzystne działanie w przypadku zapalenia dziąseł oraz przy próchnicy zębów.

Inne zastosowania cynamonu

Cynamon to również składnik wykorzystywany przez przemysł farmaceutyczny do poprawy zapachu oraz smaku rozmaitych leków. Bywa także stosowany w rolnictwie, wchodząc w skład preparatów dodawanych do pasz dla zwierząt.

Cynamon – przeciwwskazania, skutki uboczne

Cynamonu, podobnie jak i produktów z jego dodatkiem, powinny unikać osoby z alergią lub nadwrażliwością na ten składnik. Ponadto ze względu na zawartość eugenolu w cynamonie, który ma wpływ na właściwości żółci, nie zaleca się jego używania pacjentom z dolegliwościami ze strony pęcherzyka żółciowego.

NATURALNE SUPLEMENTY

HERBATY I MIESZANKI ZIOŁOWE

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zdrowe przepisy z cynamonem

Błyskawiczna owsianka z jabłkiem, orzechami i nutą cynamonu - przepis

  1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieją.
  2. Następnie dodaj do nich jogurt typu skyr, pokrojone na kawałki jabłko, posiekane orzechy włoskie i łyżeczkę cynamonu. Całość wymieszaj.
  3. Owsiankę możesz również przygotować w wersji na ciepło – zamiast jogurtu wykorzystaj ciepłe mleko.

Cynamonowe curry z ciecierzycą, szpinakiem i dynią - przepis

  1. Posiekaną cebulkę, starty imbir oraz czosnek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek.
  2. Następnie dodaj łyżeczkę cynamonu, mielony kmin, kurkumę, kolendrę, kardamon, ostrą oraz słodką paprykę.
  3. Smaż przez około 2–3 minuty, następnie dolej niewielką ilość mleczka kokosowego.
  4. Dodaj ciecierzycę (wcześniej ugotowaną lub z puszki), pokrojoną w kosteczkę dynię i passatę pomidorową. 
  5. Gotuj przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby można dolać trochę wody).
  6. Pod koniec gotowania dorzuć liście szpinaku, pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną natkę pietruszki.
  1. A. Kędzia, Aktywność olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) wobec bakterii beztlenowych, „Postępy Fitoterapii” 2011, 1.
  2. K. Kaławaj, M. K. Lemieszek, Prozdrowotne właściwości cynamonu, „Medycyna Ogólna i Nauk o Zdrowiu” 2015, 21, 3, 328-331.
  3. J. Sajkowska, Cynamon jako suplement w cukrzycy, „Lek w Polsce” 2013, 23, 10’13(270).
  4. B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2016, 70.
  5. M. Kardas, K. Toczyńska, E. Grochowska-Niedworok, Naturalne przyprawy roślinne – skład chemiczny i właściwości prozdrowotne, „Przemysł Spożywczy” 2016, 70.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Rozmaryn – co warto o nim wiedzieć? Właściwości lecznicze i zastosowanie rozmarynu

    Właściwości rozmarynu wykorzystuje się nie tylko w kuchni. Stosuje się go także w medycynie, aromaterapii oraz kosmetologii. Preparaty z dodatkiem rozmarynu poprawiają trawienie, obniżają ciśnienie tętnicze czy działają rozkurczająco. Z dobrodziejstw olejku rozmarynowego korzysta aromaterapia. Jakie inne właściwości posiada rozmaryn? Na co pomoże? Gdzie jeszcze można go wykorzystać? Podpowiadamy. 

  • Kolendra – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania. Zdrowe przepisy z kolendrą

    Kolendra jest rośliną, którą używa się głównie w kuchni jako dodatku do wielu dań. Warto jednak wiedzieć o tym, że regularne spożywanie kolendry ma pozytywny wpływ na zdrowie, m.in. obniża ona ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Co odpowiada za liczne właściwości zdrowotne kolendry? Do czego ją dodawać i jak ją prawidłowo przechowywać? 

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Tymianek – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Na co pomoże?

    Ziele tymianku znalazło szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także i w leczeniu niektórych dolegliwości. Przykładowo, w medycynie ludowej od wieków stosuje się je jako środek do walki z wirusami i bakteriami. Jakie jeszcze właściwości przypisuje się tej roślinie? W jaki sposób uprawiać tymianek? Do czego wykorzystywać go w swojej kuchni? 

  • Bazylia – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przechowywanie. Na co pomoże i gdzie można ją wykorzystać?

    Bazylia to roślina o wyjątkowym aromacie oraz smaku. Jest jedną z przypraw wchodzącą do kompozycji ziół tzw. mieszanki prowansalskiej. Wykorzystuje się ją także w lecznictwie ze względu na jej właściwości przeciwzapalne czy przeciwbakteryjne. Bazylia wspiera także pracę układu pokarmowego, łagodząc wzdęcia oraz pobudzając wydzielanie soków trawiennych. 

  • Anyż – właściwości i zastosowanie. Do czego go dodawać?

    Anyż gwiaździsty (badian właściwy) oraz owoce anyżu (biedrzeniec anyż) to jedne z przypraw używanych w kuchni o najbardziej charakterystycznym smaku i aromacie. Mało kto pozostaje w stosunku do ich posmaku bez uczuć – część osób bardzo je lubi, część nie akceptuje nawet w najmniejszej ilości. Zarówno badian właściwy, jak i biedrzeniec anyż zostały docenione w lecznictwie. Jakie są prozdrowotne właściwości anyżu?

  • Kakao – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kakao znane jest ludzkości już od setek lat. Prócz swego charakterystycznego smaku i aromatu produkt ten charakteryzuje się także wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jakim działaniem odznacza się kakao? Gdzie jeszcze znalazło ono zastosowanie? Sprawdźmy!

  • Kurkuma (ostryż długi) – właściwości i działanie. Jak ją stosować? Przeciwwskazania do spożywania kurkumy

    Kurkuma (ostryż długi, szafran indyjski), nazywana złotem Indii, to znana od przynajmniej 2500 lat przyprawa, powszechnie występująca, używana i szanowana w krajach dalekowschodnich. Obecnie szturmem zdobywa resztę świata nie tylko jako składnik kulinariów czy jako surowiec stosowany w kosmetyce naturalnej, ale przede wszystkim ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jak stosować kurkumę? Czy są jakieś przeciwskazania, by korzystać z jej bogactw? Kiedy warto sięgnąć po suplementy z kurkumą?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl