Mikroflora jelitowa może mieć związek ze schizofrenią
Katarzyna Szulik

Mikroflora jelitowa może mieć związek ze schizofrenią

Najnowsze badanie prowadzone przez naukowców z Chin sugeruje silni związek między schizofrenią a stanem mikrobioty jelitowej. Naukowcy podejrzewają, że w wyniku wspomnianej korelacji dochodzi do modyfikacji funkcji neurologicznych, a w konsekwencji spotęgowania symptomów schizofrenii. 

Wspomnianą tezę sformułowano na podstawie badania próbek kału od 63 pacjentów cierpiących na schizofrenię. Następnie wyniki ich analiz porównano z badaniem 69 próbek pobranych od osób zdrowych, co pokazało znaczące różnice w składzie bakteryjnym. 

Bakteryjne podłoże schizofrenii

U osób ze schizofrenią stwierdzono mniejsze zróżnicowanie mikrobioty oraz wyższe stężenia szczepów bakterii eillonellaceae, Prevotellaceae, Bacteroidaceae i Coriobacteriaceae. Z kolei szczepy Lachnospiraceae, Ruminococcaceae, Norank i Enterobacteriaceae występowały w stężeniu znacznie mniejszym, niż u osób zdrowych. 

Następnym krokiem było porównanie tych wyników z mikrobiotą osób z poważną formą depresji w celu ustalenia, czy różnice w składzie mikrobioty wiążą się ogólnie z dysfunkcjami psychicznymi, czy też wynikają z konkretnych schorzeń. Okazało się, że skład mikrobiomu osób ze schizofrenią tylko w niewielkim stopniu odpowiadał temu charakterystycznemu dla chorych na depresję. 

Badanie obejmowało również przeszczep ludzkiej mikrobioty do żołądków myszy, by sprawdzić, czy jej modyfikacja wpłynie na ich zachowania. W tym przypadku wyniki również porównano z w pełni zdrową grupą kontrolną. Jak się okazało, myszy, do których flory wprowadzono bakterie osób ze schizofrenią zaczęły wykazywać zachowania łączone z przejawami tej choroby, takie jak hiperaktywność i nerwowość. 

Badanie sugeruje więc przyczynowo-skutkowy związek między mikroflorą jelitową a schizofrenią, jednak podłoże tej korelacji nie jest znane.

Przy diagnozowaniu tak złożonego schorzenia trzeba uwzględnić wiele zmiennych, które również mogą mieć udział w modyfikacji kolonii bakteryjnych w jelitach. Z drugiej strony, badania prowadzone na myszach mogą dawać niewiarygodne efekty, biorąc pod uwagę, że schorzenia psychiczne, o których mowa, są charakterystyczne dla ludzi i wywoływane sztucznie u zwierząt stricte w celach naukowych. 

Flora jelitowa a depresja

Nie mniej istnieje wiele badań sugerujących związek mikrobioty jelitowej ze zdrowiem psychicznym. Wiele z nich łączy skład flory jelitowej ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na depresję. Jedno z najnowszych przeprowadzili badacze z Uniwersytetu w Leuven, którzy przeanalizowali dane pochodzące z badania Flemish Gut Flora Project w celu identyfikacji związku między mikrobiomem jelitowym a zdiagnozowaną depresją kliniczną. Efektem analizy było wyodrębnienie dwóch szczepów bakterii, Coprococcus i Dialister, które w mikrobiocie osób z depresją występowały w bardzo niskiej koncentracji, przy czym ich wysoki poziom jest łączony zachowaniem dobrej jakości życia. Naukowcy zauważyli również, że enetrotyp bakterii o nazwie Bacteroides2 występował u chorych na depresję w większej ilości, co jest o tyle ciekawe, że jego wysoka koncentracja jest charakterystyczna dla mikrobiomu osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, czyli poważną formą przewlekłego, nieswoistego zapalenia jelit. 

Alzheimer powstaje w jelitach?

Istnieją również badania sugerujące związek bakterii jelitowych z występowaniem choroby Alzheimera i PTSD, czyli Syndromu Stresu Pourazowego, charakterystycznego między innymi dla żołnierzy. Pod kątem Alzheimera tę kwestię badali naukowcy z University of Wisconsin School of Medicine, bazując na niewielkiej próbie 50 ochotników, spośród których połowę stanowili chorzy. 

W tym wypadku do porównania wykorzystano metodę sekwencjonowania DNA, która pokazała, że osoby dotknięte objawami demencji mają znacznie mniej zróżnicowany mikrobiom od tego charakterystycznego dla osób zdrowych. Podobnie jak w poprzednich badaniach, naukowcy wyróżnili także konkretne szczepy o wyjątkowo niskiej i podwyższonej koncentracji. 

Stres pourazowy a kondycja mikroflory

Na podobnie zasadzie zbadano mikroflorę pacjentów z PTSD, którą następnie porównano ze składem mikrobioty pacjentów, którzy przeszli traumę, jednak nie stwierdzono u nich symptomów stresu pourazowego. Dla osób z PTSD charakterystyczna okazała się niska obecność szczepów Actinobacteria, Lentisphaerae i Verrucomicrobia. To badanie mogłoby pomóc w rozwikłaniu biologicznej genezy powstawania syndromu stresu pourazowego, która wciąż pozostaje zagadką, jak również w opracowaniu skutecznych, dedykowanych sposobów leczenia tego stanu za pomocą prebiotyków i probiotyków

Ponad 100 nowych bakterii

Badania nad ludzkim mikrobiomem będą kontynuowane, zwłaszcza, że jego skład nadal pozostaje zagadką. Najnowsze badanie w tym kierunku wykonane przez naukowców z Wellcome Sanger Institute, Hudson Institute of Medical Research (Australia) oraz EMBL's European Bioinformatics Institute wykazało, że w ludzkich jelitach żyje ponad 100 gatunków bakterii, o których istnieniu wcześniej nie wiedziano. Wspomniane obserwacje zostały dokonane na podstawie badania próbek kału pochodzących od 20 obywateli Wielkiej Brytanii i Kanady. Na ich bazie wyhodowano i zsekwencjonowano DNA 237 szczepów bakteryjnych, spośród których 105 nie zostało wyizolowanych nigdy wcześniej. Dzięki temu obecnie nauka dysponuje największą i najbardziej kompletną bazą danych dotycząca ludzkich bakterii jelitowych, co daje szanse na odkrycie nowych sposobów leczenia chorób o tym podłożu. 

  1. Nicholas M. Vogt, Robert L. Kerby, Kimberly A. Dill-McFarland, Sandra J. Harding, Andrew P. Merluzzi, Sterling C. Johnson, Cynthia M. Carlsson, Sanjay Asthana, Henrik Zetterberg, Kaj Blennow, Barbara B. Bendlin & Federico E. Rey, Gut microbiome alterations in Alzheimer’s disease, Scientific Reportsvolume 7, Article number: 13537 (2017)
  2. Sian Hemmings; Stefanie Malan-Müller; Leigh van den Heuvel; Brittany Demmitt; Maggie Stanislawski;David Smith;Adam Bohr;Christopher Stamper;Embriette Hyde;James Morton;Clarisse Marotz;Philip Siebler;Maarten Braspenning;Wim Van Criekinge;Andrew Hoisington;Lisa Brenner;Teodor Postolache;Matthew McQueen;Kenneth Krauter;Rob Knight;Soraya Seedat;Christopher Lowry; The Microbiome in Posttraumatic Stress Disorder and Trauma-Exposed Controls: An Exploratory Study, Psychosomatic Medicine. 79(8):936–946, OCT 2017, DOI: 10.1097/PSY.0000000000000512 , PMID: 28700459, Issn Print: 0033-3174, Publication Date: 2017/10/01
  3. Peng Zheng1,2,3,*, Benhua Zeng4,*, Meiling Liu5, Jianjun Chen6, Junxi Pan2,3,7, Yu Han1,2,3, Yiyun Liu1,2,3, Ke Cheng1,2,3, Chanjuan Zhou2,3, Haiyang Wang1,2,3, Xinyu Zhou1,2,3, Siwen Gui1,2,3, Seth W. Perry8, Ma-Li Wong8, Julio Licinio8,†,‡, Hong Wei9,†,‡ and Peng Xie1,2,3,†,‡, The gut microbiome from patients with schizophrenia modulates the glutamate-glutamine-GABA cycle and schizophrenia-relevant behaviors in mice, Science Advances 06 Feb 2019: Vol. 5, no. 2, eaau8317 DOI: 10.1126/sciadv.aau8317
  4. Paweł Wernicki, Ponad 100 nowych bakterii odkrytych w ludzkim mikrobiomie, „nauka.pap.pl” [online:] 

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij