
Korzyści zdrowotne płynące z cynamonu
Cynamon jest pozyskiwany w formie kory z drzewa cynamonowego, a jego pierwsze zastosowania odnotowano już w starożytnym Egipcie. Wysuszona kora zwija się w charakterystyczne rulony, które po pocięciu zamieniają się w dobrze znaną przyprawę, dostępne w sklepach w formie laski lub proszku.
Aromatyczny przeciwutleniacz
Cynamon jest bogatym źródłem antyoksydantów, w tym polifenoli. Jak pokazały badania, posiada ich zdecydowanie więcej od znacznej części ziół i przypraw — w sumie prześcignął pod tym kątem aż 26 innych roślin. Badania potwierdzające antyoksydacyjne właściwości cynamonu prowadzili między innymi naukowcy z Universiti Sains Malaysia, Universiti Malaysia Kelantan oraz Guru Jambheshwar University of Science and Technology w Indiach. Cynamon pomaga również walczyć ze stanem zapalnym w organizmie, który w przebiegu chronicznym przyczynia się do rozwoju wielu często groźnych dolegliwości. Do takich wniosków doszli między innymi badacze z University of Western Sydney oraz China Medical University.
Z kolei badacze z Western University of Health Sciences w Kalifornii dowiedli, że spożywanie cynamonu może obniżyć ryzyko chorób serca. Kora cynamonowa działa przede wszystkim w kierunku obniżania złego cholesterolu i trójglicerydów, jednocześnie nie wpływając na poziom tzw. dobrego cholesterolu. Wspomniane badanie pokazało, że by odnieść takie efekty wystarczy przyjmować około 120 miligramów cynamonu dziennie. Dodatkowo, badania na modelu zwierzęcym sugerują, że spożywanie cynamonu może pomagać w obniżeniu ciśnienia krwi.
O włączeniu cynamonu do diety w większych ilościach powinny pomyśleć również osoby chore na cukrzycę. U osób z dolegliwością typu 2, pozytywny wpływ na markery krwi odnosi już spożywanie pół łyżeczki cynamonu dziennie, na przykład jako składnik filiżanki kawy. Dodatkowo, cynamon pozwala również zmniejszyć insulinooporność, czyli obniżoną wrażliwość organizmu na insulinę, która nieleczona może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Między innymi dzięki niemu możliwie jest obniżenie poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka zachorowania. Za ten efekt odpowiadają zawarte w cynamonie enzymy, które spowalniają rozkład węglowodanów podczas trawienia, przy okazji skutkując dłuższym poczuciem sytości. Badania prowadzone między innymi przez naukowców z brytyjskiego Uniwersytetu Thames Valley, Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz Uniwersytetu Hannoverskiego potwierdzają, że codzienne przyjmowanie cynamonu w dawce od pół do dwóch łyżeczek jest w stanie zmniejszyć poziom cukru we krwi o nawet 29 procent.
Kolejne potencjalnie dobroczynne działanie cynamonu wiąże się z zapobieganiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer i Parkinson. Badania prowadzone na modelu zwierzęcym sugerują, że składniki kory mają zdolność do hamowania nadbudowy konkretnego typu protein w mózgu, których złogi przyczyniają się do powstania choroby Alzheimera. Z kolei w przypadku choroby Parkinsona, naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago sugerują, że cynamon wspiera ochronę neuronów przed degeneracją, normalizuje poziomy neuroprzekaźników i doprowadza do ogólnej poprawy funkcji motorycznych. W tym wypadku o właściwościach kory decyduje benzoesan sodu, który powstaje w procesie metabolizacji cynamonu w wątrobie. W tej formie cynamon dociera do mózgu i wpływa na jego funkcjonowanie.
Cynamon wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe poprzez redukcję wzrostu komórek rakowych oraz hamowanie formowania naczyń krwionośnych w guzach. Ponadto ma potencjalnie toksyczny wpływa na komórki nowotworu, co doprowadza do ich śmierci. Badania w tym kierunku prowadzono między innymi pod kątem raka okrężnicy. Jak się okazało, terapia z wykorzystaniem cynamonu wspomagała aktywność enzymów detoksykujących, przyczyniając się do zahamowania wzrostu nowotworu. Do takich wniosków doszli badacze z Chittaranjan National Cancer Institute w Indiach oraz Uniwersytetu w Arizonie.
Wszystkie wspomniane korzyści płynące z przyjmowania cynamonu są obarczone jednym warunkiem — największą skuteczność wykazują preparaty na bazie cynamonu cejlońskiego, uważanego za „prawdziwy” cynamon. Jego popularna odmiana, tzw. kasja, jest potencjalnie szkodliwa przez wzgląd na wysoką zawartość kumaryny, która jest substancją toksyczną, mogącą prowadzić między innymi do rozwoju raka wątroby. Z tego względu, mimo działania rozkurczowego i przeciwobrzękowego, nie jest stosowana w medycynie, a jedynie w niektórych gałęziach przemysłu. Cynamon cejloński zawiera znacznie mniej kumaryny, dlatego chcąc włączyć go do diety w większych ilościach, najlepiej szukać tego pochodzenia cejlońskiego, który znaleźć można przede wszystkim w sklepach specjalistycznych.