Syrop z cebuli, miód z mniszka? 5 przepisów na domowe preparaty na przeziębienie

Jesień i zima to czas znacznie większej zachorowalności na wszelkiego rodzaju infekcje – zarówno górnych, jak i dolnych dróg oddechowych. W tym czasie niemal każdy z nas choć raz cierpi z powodu kataru, kaszlu i gorączki. Kiedy jesteśmy zainfekowani, zwykle od razu sięgamy po preparaty apteczne, bądź szybko biegniemy po takie specyfiki do naszego lekarza w poradni POZ. Jednak na początku infekcji możemy spróbować starych i sprawdzonych domowych specyfików, które po pierwsze pomogą nam wyleczyć się z infekcji, a po drugie wzmocnią naszą odporność – dzięki temu istnieje szansa, że unikniemy następnych zachorowań.

Jakie preparaty na przeziębienie i odporność możemy sami przygotować domu i w jaki sposób to zrobić? Poznaj proste przepisy na 5 naturalnych preparatów na przeziębienie i odporność.

Syrop z cebuli

Ten specyfik już od wielu lat jest wykorzystywany do walki z objawami przeziębienia; robiły go już nasze mamy i bacie.

Aby go przygotować, wystarczy drobno posiekać cebulę, zasypać ją cukrem i pozostawić pod przykryciem na kilka godzin, aż cebula puści sok.

Taki syrop możemy przyjmować 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Ponieważ jest on słodki, zwykle nawet dzieci piją go chętnie. Syrop z cebuli mogą stosować zarówno dzieci w wieku przedszkolnym, jak i dzieci starsze oraz ludzie dorośli.

„Miód” z mniszka

Syrop z mniszka, popularnie nazywany miodem z mniszka, znakomicie wspomoże nas w przypadku objawów infekcji dróg oddechowych. Ma on działanie przeciwzapalne, jak również znakomicie podnosi odporność organizmu.

Do jego przygotowania potrzebujemy 250 kwiatów mniszka, które trzeba zerwać na początku ich kwitnienia, 1 kg cukru, 1 litr wody oraz sok z jednej cytryny. Kwiaty należy włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Wywar ten gotujemy przez około 3-5 godzin, przecedzamy, wsypujemy cukier i wciskamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy i przelewamy do słoików.

Stosujemy w ilości 1-2 łyżeczek dziennie.

Mikstura z miodu, imbiru i cytryny

Ten syrop lubią naprawdę wszyscy – dodatek miodu sprawia, że jest naprawdę słodki, co podoba się zwłaszcza dzieciom. Poza dobrym smakiem syrop ten jest naprawdę skuteczny – zdecydowanie skraca czas infekcji i łagodzi jej przykre objawy. Co więcej, stosowany profilaktycznie znakomicie podnosi odporność naszego organizmu.

Do przygotowania syropu potrzebujemy około 200-250 ml płynnego miodu, 5-6 cm imbiru oraz 1-2 cytryny. Myjemy, wyparzamy i dokładnie osuszamy słoik, w którym naprzemiennie układamy pociętą na plastry, obraną, umytą i wyparzoną cytrynę oraz cienkie plastry imbiru. Następnie wszystko zalewamy miodem i odstawiamy na mniej więcej 3-4 dni, aby cytryna i imbir zdążyły puścić sok. Syrop można po takim czasie spożywać bezpośrednio ze słoika w ilości 2-3 łyżeczek dziennie. Można też wkładać po kawałku cytryny i imbiru wraz z miodem i puszczonym sokiem do szklanki, zalewać ciepłą wodą i wypijać.

Miksturę tę najlepiej wypijać codziennie rano, na czczo, na około pół godziny przed śniadaniem.

Syrop z czosnku

Ten naturalny antybiotyk świetnie sprawdza się w walce z nawet mocno nasilonymi objawami infekcji górnych dróg oddechowych, stosowany jest też – równie skutecznie – w profilaktyce infekcji w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na dużą zawartość czosnku i jego intensywny smak i zapach, dzieci lubią go zdecydowanie mniej niż inne domowe mikstury na przeziębienie.

Do wykonania syropu z czosnku potrzebujemy jedną główkę czosnku, sok z jednej cytryny, jedną szklankę przegotowanej i ostudzonej wody oraz trzy-cztery łyżki miodu. Czosnek należy obrać, a następnie przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku, aby go dobrze zgnieść. Do zgniecionego czosnku musimy dodać miód oraz cytrynę, a całość zalać wodą. Następnie wszystko miksujemy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie mikstura nadaje się już do spożycia. Musimy ją trzymać w lodówce.

Zwykle zaleca się, aby dzieci przyjmowały raz dziennie jedną łyżeczkę preparatu, zaś dorośli łyżkę stołową dwa razy dziennie.

Mleko z masłem i miodem

W przypadku bólu gardła oraz męczącego suchego kaszlu znakomicie sprawdzi się mikstura będąca połączeniem gorącego mleka, łyżki miodu i łyżki masła.

Wystarczy w szklance mleka rozpuścić miód i masło – po tym mikstura jest już gotowa do picia. Trzeba pić ją powoli, w ten sposób bowiem rozpuszczone masło i miód najlepiej oblekają ścianki gardła i łagodzą przykre objawy, takie jak ból, drapanie i suchy kaszel. Takie mleko mogą już pić kilkuletnie dzieci, choć zwykle taka mieszanka nie do końca im smakuje. Dorośli natomiast, którzy zdecydowali się na wypicie mleka z masłem i miodem widzą, że naprawdę znakomicie łagodzi ono objawy infekcji górnych dróg oddechowych.

Tego typu domowe mikstury na przeziębienie bardzo często pomagają nam uniknąć wizyty w poradni podstawowej opieki zdrowotnej. Dlatego, kiedy czujemy, że „coś nas zaczyna brać”, naprawdę warto sięgnąć po stare i sprawdzone domowe mikstury na przeziębienie i odporność. Takie środki są naturalne, nie obciążają naszego organizmu, a często ich działanie okazuje się bardzo skuteczne; czasami działają one znacznie lepiej niż dostępne w aptekach „cudowne” suplementy diety, które mają nas wyleczyć dosłownie ze wszystkiego.

Jeśli jednak po kilku dniach stosowania takich domowych mikstur na przeziębienie objawy nie będą ustępować lub też będą się nasilać, wtedy zajdzie już potrzeba osobistej wizyty u lekarza.


Podziel się: