Brytyjczycy chcą masowo produkować krew
Katarzyna Szulik

Brytyjczycy chcą masowo produkować krew

Naukowcy z University of Bristol i NSH BLOOD and Transplant opracowali metodę wytwarzania dużych ilości sztucznej krwi z komórek macierzystych szpiku kostnego. Technologia, choć efektywna, jest jednak bardzo droga, dlatego najbliższe plany przewidują produkcję jedynie bardzo rzadkich grup krwi.

Prace nad sztuczną krwią znajdują się w bardzo zaawansowanym stadium, dzięki czemu testy kliniczne z jej użyciem mają rozpocząć się jeszcze w tym roku. Metoda opracowana przez Brytyjczyków polega na przekształcaniu komórek macierzystych szpiku kostnego w komórki krwi z wykorzystaniem bioinżynierii. Innowacją w tym podejściu jest wprowadzenie modyfikacji jeszcze na etapie rozwoju komórki macierzystej, gdy może się multiplikować w nieskończoność, a nie w chwili, gdy jest już ukształtowana – wówczas jest w stanie się dzielić ograniczoną liczbę razy. W tym celu naukowcy zatrzymują rozwój komórki i stymulują proces rozmnażania, a gdy wytworzy się pożądana ilość, pozwalają im dojrzeć i następnie przekształcają w preferowaną komórkę, w tym wypadku w komórkę krwi. 

Zgodnie z doniesieniami PAP,  przy użyciu tej metody naukowcom udało się wyprodukować kilka litrów krwi w warunkach laboratoryjnych, ale realne jest dostosowanie technologii do potrzeb produkcji masowej. Będzie ona jednak bardzo kosztowna, dlatego ma służyć przede wszystkim wytwarzaniu rzadkich, deficytowych grup krwi. Naukowcy podkreślają również, że wytwarzana przez nich krew ma być jedynie uzupełnieniem zasobów pozyskiwanych od krwiodawców. 

Sztuczna krew z Polski

Prace nad wytwarzaniem krwi podejmują również polscy naukowcy – najnowsze z nich toczą się na Politechnice Warszawskiej. Krew tam stworzona na ma służyć przede wszystkim do przechowywania organów przeznaczonych do transplantacji, tym samym przedłużając ich żywotność. Prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej zwraca uwagę, że sztuczna krew, nad którą pracuje zespół, będzie bardziej wartościowa od dotychczasowych substytutów, ponieważ ma być w stanie przenosić tlen, co jak dotąd nie udało się nikomu na świecie. Naukowcy chcą także wzbogacać ją o składniki wspomagające regenerację, dzięki czemu organy będzie można przechowywać dłużej, nawet do 48 godzin. Obecnie między pobraniem organu od dawcy i wszczepieniem go biorcy może upłynąć od kilku do maksymalnie kilkunastu godzin. 

Krew to życie: oddaj, jeśli możesz

Wspomniane wynalazki są wyłącznie alternatywą dla naturalnej krwi w ściśle określonych wypadkach, dlatego podstawą pozostaje ta pozyskiwana od krwiodawców. 

Krew może oddać każda zdrowa osoba między 18 a 65 roku życia, ważąca przynajmniej 50 kilogramów, która w chwili oddawania jest zupełnie zdrowa - przeciwwskazaniem może być nawet zwykłe przeziębienie. Dawcami nie mogą być osoby, którzy cierpią na choroby przewlekłe lub przebyły je w przeszłości. Przeciwwskazaniem jest także posiadanie tatuażu, ale tylko do 6 miesięcy po jego wykonaniu. Wbrew obiegowej opinii, w krwiodawstwie nie przeszkadza również terapia hormonalna, także związana z przyjmowaniem leków antykoncepcyjnych. 

Jednorazowo oddać można 450 ml krwi pełnej, jednak dawca może dzielić się nie tylko nią, ale również poszczególnymi składnikami krwi, takimi jak płytki krwi czy krwinki czerwone. Krew nie powinna być pobierana częściej niż 4 razy do roku w przypadku kobiet i 6 razy do roku w przypadku mężczyzn. 

Źródło: PAP, TVN24.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij