CHIA – pyszny pudding, zdrowy dodatek

Bezglutenowe, o wysokiej zawartości wapnia, błonnika oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 – nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska. Do czego mogą się przydać w Twojej diecie?

Większość z nas, nasionka chia spotkało po raz pierwszy przy okazji konsumpcji ciekawego deseru. Chia zalewa się mlekiem, bardzo często roślinnym, dodaje odrobinę słodzidła, a następnie – podaje w przeźroczystym pucharku wraz z owocowym musem bądź innymi, pysznymi dodatkami. Tak powstaje oryginalnie wyglądający pudding. Nasionka można wykorzystać też do przygotowania koktajlu, jako dodatek do sałatki albo jogurtu. Warto wprowadzić je do swojego menu, bo to nie tylko smakowita przekąska, ale i składnik diety, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Nasiona chia zawierają szereg składników o udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Znajdują zastosowanie w diecie pacjentów z cukrzycą t. II (potwierdzono wpływ nasion chia na obniżenie poposiłkowego stężenia glukozy w surowicy krwi u ludzi oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju insulinooporności), oraz u osób będących na diecie bezglutenowej.

Cenne kwasy omega-3

Chia (Salvia hispanica) to roślina o amerykańskich korzeniach. Jej nasiona, wraz z kukurydzą, fasolą i amarantusem były głównym źródłem żywności pochodzenia roślinnego zamieszkujących te tereny Azteków. Poza dietą, wykorzystywano je również do produkcji leków - ludy indiańskie stosowały nasiona jako składnik wspomagający leczenie m.in. chorób oczu, dróg oddechowych oraz infekcji. Chia jest rośliną jednoroczną, osiąga ok. 1 metra wysokości i posiada rozłożyste liście oraz małe kwiaty. Jej nasiona charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego (18-30%), minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy, ale przede wszystkim – wysoką zawartością tłuszczu, 25-35%. Spośród kwasów tłuszczowych, aż 60% stanowi kwas a-linolenowy należący do rodziny kwasów omega-3, które wspierają m.in. odporność naszego organizmu, poprawiają pracę układu nerwowego oraz dbają o piękny, młody wygląd. Ponadto, kwasy te wykazują działanie hipoglikemizujące oraz wspomagają terapię chorób autoimunnologicznych i nowotworów.

Nasiona chia zawierają sporo minerałów, m.in.: wapń, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, żelazo oraz magnez. 1 uncja (czyli ok. 28g) nasion to aż 180 mg wapnia, czyli aż 15% przeciętnego, dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik.

Superżywność = superdieta

Nasionka chia zostały zaklasyfikowane jako tzw. superfoods – czyli superżywność. Oznacza to, że na tle produktów „zwyczajnych”, tradycyjnych, wyróżniają się one dużą zawartością składników odżywczych w małej masie produktu (tzw. duża gęstość odżywcza) oraz sporą koncentracją niezbędnych dla zdrowia składników, których w naszym pożywieniu często na co dzień bardzo brakuje.

Błonnik obecny w nasionkach chia, wraz ze zdrowo prowadzoną dietą, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”). Ponadto, nasiona wykazują działanie przeciwzakrzepowe i antynowotworowe.

Chia, a odchudzanie

Pomimo tego, że dostępne źródła nie potwierdzają jakoby dodatek nasion chia do diety powodował skuteczniejsze odchudzanie, warto wspomnieć, że jedno z badań wykazało, że wprowadzenie do żywienia koktajlu na bazie nasion, przy równoczesnym zredukowaniu diety o 500 kcal od zapotrzebowania całkowitego, poprawia tolerancję glukozy, zmniejsza stężenie triglicerydów oraz białka CRP (w porównaniu do grupy kontrolnej nie otrzymującej koktajlu), a ponadto generuje powstawanie uczucia sytości. Nic oczywiście nie zastąpi odpowiednio zbilansowanej diety, ale fakt ten pozwala na dalsze rozważania w temacie możliwości wykorzystania nasion chia w codziennym jadłospisie.

Przygotowanie nasionek chia wydaje się łatwiejsze niż przyrządzenie siemienia lnianego. Podczas gdy siemię trzeba za każdym razem przed podaniem zmielić, nasionka chia wystarczy zalać dowolnym płynem (np. mlekiem albo owocowym smoothie) i odstawić, aż „skleikują”.

Piśmiennictwo:

  1. Dąbrowski G., Skrajda M., 2015, Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) jako źródło składników wykazujących dobroczynny wpływ na ludzki organizm, Journal of Education, Health and Sport, 5 (9), 337-350
  2. Franklin A., Hongu N., 2016, Chia Seeds, College of Agriculture & Life Science, Cooperative Extension, az1692, 1-5
  3. Kargulewicz A. i wsp., 2016, Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych, Pielęgniarstwo Polskie, 1 (59), 87-90

 


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus