Hydrolat – czym jest i jak go stosować?
Urszula Krzesiak

Hydrolat – czym jest i jak go stosować?

Jeszcze do niedawna hydrolat właściwie nie posiadał żadnego konkretnego zastosowania w przemyśle kosmetycznym. Aktualnie jednak na rynku kosmetyków drogeryjnych i aptecznych pojawia się tych produktów coraz więcej i z dnia na dzień zyskują one na popularności. Hydrolaty są bowiem delikatniejsze od olejków zapachowych i mają pH zbliżone do naturalnego pH skóry człowieka.

Czyste olejki eteryczne są zbyt skoncentrowane, żeby można je było aplikować bezpośrednio na skórę. Niektóre z nich powinno się używać tylko po rozcieńczeniu w wodzie lub oleju bazowym (nośnikowym) oraz jako półprodukt stosowany przy wyrobie kosmetyków domowej roboty. W mydłach, kremach, mleczkach czy lotionach hydrolaty mogą zastępować tzw. fazę wodną, mogą być również stosowane zamiast ulubionego toniku do przemywania (oczyszczania) twarzy lub odświeżania jej w ciągu dnia.

Czym są hydrolaty?

Hydrolat to produkt otrzymywany w wyniku destylacji z parą wodną całych roślin lub ich części (destylacja to proces polegający na rozdzielaniu ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników; stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych). Przy tego rodzaju destylacji otrzymuje się olejek eteryczny i wodę podestylacyjną. W procesie destylacji para wodna porywa nierozpuszczalne w wodzie drobiny olejku eterycznego, który po ochłodzeniu jest od niej oddzielany. Pozostała woda, do której przeniknęły rozpuszczalne cząstki roślinne oraz niewielkie ilości olejku eterycznego to właśnie nasz hydrolat.

Hydrolaty określane są również jako wody kwiatowe lub wody roślinne. Hydrolaty, podobnie jak olejki eteryczne, to czyste esencje roślinne, tyle że w łagodniejszej (rozcieńczonej) formie. Dzięki temu mogą być one stosowane bezpośrednio na skórę (w formie toniku lub odświeżającej mgiełki zapachowej). Hydrolaty to ponadto część aromaterapii, która wykorzystuje olejki eteryczne, aby korzystnie wpływać na nasz nastrój i dobre samopoczucie.

Właściwości hydrolatów

Dzięki zawartości substancji roślinnych hydrolaty doskonale pielęgnują skórę. Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów hydrolatów, przy czym każdy z nich ma inne właściwości i przeznaczony jest do innego rodzaju cery. Hydrolaty mają postać płynu o konsystencji wody i pH zbliżonym do naturalnego odczynu skóry. Ich zapach jest delikatniejszy w porównaniu z zapachem odpowiadającego im olejku eterycznego. Ponieważ jednak hydrolaty, oprócz małej ilości olejku eterycznego, zawierają także inne substancje roślinne, zdarza się, żę ich zapach może czasem nawet w znacznym stopniu odbiegać od zapachu olejku. Hydrolaty nie mają ponadto tak silnych właściwości antybakteryjnych jak olejki eteryczne, dlatego łatwiej ulegają zepsuciu. Aby temu zapobiec konserwuje się je za pomocą niewielkiej ilości konserwantu syntetycznego lub alkoholu, poza tym zawsze powinny być one przechowywane w warunkach chłodniczych.

Zastosowanie hydrolatów

Hydrolaty są szeroko wykorzystywane w naturalnej pielęgnacji, służą przede wszystkim do oczyszczania i tonizowania. Ich regularne stosowanie poprawia wygląd i stan skóry. Hydrolaty mogą być aplikowane na skórę jako tonik (np. po uprzednim oczyszczeniu twarzy peelingiem) lub pod postacią odświeżającej wody (w opakowaniu z atomizerem) – kiedy cera jest jeszcze wilgotna od hydrolatu, nakładamy na nią ulubiony olejek, serum lub krem nawilżający, a także jako faza wodna w produkcji kosmetyków naturalnych. Sprawdzają się także jako dodatek do masek – hydrolaty stosowane są m.in. w połączeniu z naturalnymi glinkami i algami jako maski na twarz, skutecznie zwiększając ich działanie.

Do najbardziej popularnych hydrolatów zaliczamy:

Hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy

Przywraca blask i rozświetla skórę. Skuteczny w zwalczaniu problemów cery naczynkowej, mieszanej i tłustej. Obkurcza i uszczelnia popękane naczynia krwionośne, łagodzi i zmniejsza zaczerwienienia. Reguluje wydzielanie sebum, odtłuszcza skórę i nawilża. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, zapobiega rozpadowi kolagenu i elastyny. Posiada właściwości regenerujące, bakteriobójcze, ściągające oraz przeciwzapalne. Idealny do cery dojrzałej oraz naczynkowej.

Hydrolat z nasion dzikiej marchwi

Wykazuje silne właściwości regenerujące i zmiękczające, sprzyja wzrostowi komórek skóry, łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia i wysypki. Zawiera w składzie karoten oraz enzymy i flawonoidy, które uszczelniają naczynia krwionośne. Idealny do cery wrażliwej i zaczerwienionej.

Hydrolat z bławatka

Działa kojąco i łagodząco, poprawia koloryt skóry i przywraca jej blask, łagodzi zmęczone, podrażnione i podpuchnięte oczy, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, redukuje drobne podrażnienia. Idealny do pielęgnacji spuchniętych i zmęczonych powiek.

Hydrolat z lawendy

Odświeża i uspokaja skórę. Wykazuje silne działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, reguluje wydzielanie sebum, dzięki czemu nadaje się do pielęgnacji cer tłustych, mieszanych i trądzikowych. Poprawia napięcie i jędrność skóry. Skutecznie usuwa oznaki zmęczenia. Systematycznie stosowany sprawia, że cera jest rozświetlona i gładka, działa antyoksydacyjne, regeneruje naskórek. Idealny do skóry mieszanej i tłustej.

Hydrolat z dziurawca

Posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, łagodzi podrażnienia oczu, regeneruje skórę, sprzyja tworzeniu się nowych komórek, łagodzi poparzenia słoneczne. Działa napinająco, wygładzająco, hamuje również stany zapalne skóry i poprawia jej ukrwienie. Przeznaczony do wszystkich rodzajów cery.

Hydrolat z lipy

Posiada wiele substancji leczniczych, zawiera witaminy B, E i C. Łagodzi oparzenia, zadrapania, swędzenia i siniaki. Regeneruje skórę, tworzy na niej warstwę ochronną i nadaje złocisty kolor. Idealny do skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Hydrolat z oczaru

Najsilniejszy antyoksydant wśród hydrolatów. Łagodzi zaczerwienienie twarzy, obkurcza naczynka krwionośne i dobrze nawilża naskórek. Ma właściwości regenerujące, bakteriobójcze, ściągające, poprawia ukrwienie, działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zalecany do każdego typu skóry, także zanieczyszczonej i trądzikowej.

Hydrolat z czystka

Oczyszcza skórę i ściąga pory, wspomaga likwidację plam i przebarwień, zmniejsza cienie i opuchliznę pod oczami oraz rany potrądzikowe i mikrouszkodzenia skóry. Hamuje drobne krwawienia i zacięcia, ujędrnia skórę i pobudza jej mikrokrążenie. Idealny do cery trądzikowej i z przebarwieniami.

Hydrolat z pietruszki

Zawiera witaminy A, B, C, K, łagodzi podrażnioną skórę, odżywia i nadaje jej gładkość. Pielęgnuje cerę wrażliwą, naczynkową i zaczerwienioną, redukuje opuchliznę pod oczami, rozjaśnia i nadaje blask. Zwalcza wodne rodniki, opóźniając tym samym oznaki starzenia. Posiada właściwości antybakteryjne, leczy wypryski.

Hydrolat z róży damasceńskiej

Doskonale nawilża i regeneruje skórę, działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco, poprawia napięcie i koloryt skóry, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Idealny do każdego rodzaju skóry, szczególnie dojrzałej, ze zmarszczkami.

Hydrolaty możemy uznać za naturalne, pełnowartościowe produkty zarówno do stosowania na twarz, jak i na całe ciało. Stanowią doskonały kosmetyk uzupełniający w codziennej pielęgnacji, a dodatkowo, ze względu na subtelny zapach, mogą one znacznie przyczynić się do poprawy naszego dobrego samopoczucia. Wystarczy tylko sięgnąć po ten właściwy, dostosowany do naszych potrzeb, a na długo będziemy mogli się cieszyć dobroczynnymi właściwościami płynącymi ze świata natury.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z bardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje on nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat. 

  • Co to znaczy, że produkt jest hipoalergiczny?

    Kosmetyki, które nie podrażniają, nie posiadają w swoim składzie związków mogących wywoływać reakcje alergiczne to kosmetyki hipoalergiczne. Powinny być one pozbawione barwników, substancji zapachowych, konserwantów, alkoholu, alergenów pochodzenia naturalnego, np. olejów mineralnych i innych związków. Niestety do chwili obecnej nie został uregulowany prawny status tych produktów, dlatego zawsze należy się upewnić, że informacja na etykiecie jest spójna ze składem kosmetyku, którą producent deklaruje z drugiej strony opakowania.

  • Cera tłusta (łojotokowa) – przyczyny, charakterystyka, pielęgnacja skóry tłustej i mieszanej

    Cera tłusta to taka, która nadmiernie produkuje sebum, czyli nic innego jak łój skórny. Skóra przetłuszczająca się, charakteryzuje się nadmiernym błyszczeniem, jest ziemista i widoczne są na niej liczne zaskórniki. Jak pielęgnować tłustą i mieszaną cerę, których zabiegów kosmetycznych unikać i czy produkty matujące są naprawdę wskazane przy cerze z nadmiarem sebum? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kwasy tłuszczowe omega-9 – właściwości, rola w organizmie, najlepsze źródła NNKT

    Kwasy omega-9 i ich główny przedstawiciel, czyli kwas oleinowy to substancje, które warunkowo zaliczono do rodziny kwasów omega, ponieważ organizm jest w stanie sam syntezować ten związek (niemniej w małych ilościach). Nie ulega wątpliwości, że omega-9 to zdrowe kwasy tłuszczowe, które m.in. regulują ciśnienie tętnicze krwi, działają protekcyjne na serce i oczy, dodatkowo chronią układ nerwowy, poprawiają odporność i wspierają proces leczenia i regeneracji skóry (zaleca się ich stosowanie w leczeniu chorób, takich jak AZS). Jakie inne właściwości mają kwasy omega-9, co jest ich najlepszy źródłem oraz jak należy je suplementować? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?

    Nie od dziś wiadomo, że wybór odpowiedniego oleju – czy to do użytku wewnętrznego, czyli do spożycia; czy do użytku zewnętrznego, pielęgnacyjnego – to niezwykle istotna dla zdrowia kwestia. Dowiedzmy się zatem więcej o oleju z nasion bawełny: jakie ma właściwości i jak możemy go zastosować, by z tych właściwości odpowiednio skorzystać? 

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji. 

  • Kannabidiol (CBD) – jakie ma właściwości? Jak stosować olejek konopny?

    Ze względu na status nowości wokół CBD i olejku z CBD narasta wiele pytań. Na co pomaga? Do czego służy? Jak stosować, jak zażywać? Jakie stężenie jest odpowiednie? Jak wybrać dobry produkt? Czy jest legalny? Jak długo prowadzić suplementację? Czy można CBD łączyć z lekami? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w poniższym tekście. 

  • Kwasy AHA a skóra – jakie właściwości mają kwasy owocowe?

    Kwasy owocowe to związki pochodzenia naturalnego powszechnie używane w kosmetyce, w kosmetologii, ale także w zaciszu domowym. Jak jednak stosować je prawidłowo? Jak dobrać właściwy kwas do swojej cery i jej problemów? Źle dobrany może bowiem kosztować nas więcej szkody niż pożytku! Kwasy AHA – poznajmy je bliżej. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij