Jad żmii i śluz ślimaka – nie obawiaj się!

Choć wydaje się to nieprawdopodobne, a jednak jad żmii i śluz ślimaka, są stosowane obok jadu pszczelego i kiełbasianego, w kosmetyce i to z pełnym zrozumieniem. Liderem tych nowinek jest Japonia oraz Korea, w których to już od dawna wykorzystuje się ich dobroczynny wpływ na skórę.

Jad żmii – bezinwazyjna metoda anti-aging

Substratem kosmetycznym jest peptyd uzyskiwany ze żmii świątynnej (Temple Viper, Tropidolaemus Waglerrin), węża występującego w Malezji. Wykazuje on działanie podobne do botoxu. Działanie botoxu polega na hamowaniu uwalniania acetylocholiny z presynaptycznych zakończeń nerwowo-mięśniowych. Powoduje to paraliż przewodnictwa impulsu nerwowego i zahamowanie kurczliwości komórek mięśniowych. Podobnie do botoxu działa jad żmii, który blokuje skurcz mięśni.

Jad żmii - właściwości

  • Jad żmii blokuje skurcz mięśni. Właściwości te wykorzystywane są w celu unieruchomienia i rozluźnienia mięśni mimicznych np. twarzy. Brak kurczliwości zmniejsza pogłębianie się już istniejących i zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek mimicznych.
  • Stosowany na skórę ma działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe oraz wygładzające.
  • Jad żmii ma działanie redukujące sińce. Właściwości te wykorzystuje się w preparatach do pielęgnacji okolic oczu.  
W kosmetyce i kosmetologii wykorzystuje się przede wszystkim syntetyczne pochodne tripeptydu naśladującego działanie toksyny, których cząsteczki są zdolne neutralizować mikroskurcze skóry, poprzez efekt naśladujący działanie jadu żmii. Warto podkreślić, że kosmetyki te są bezinwazyjną formą walki ze zmarszczkami i stanowią alternatywę dla zastrzyków z jadem kiełbasianym (botoxem). Ich główną zaletą jest blokowanie skurczu mięśni a nie paraliż, dzięki czemu preparaty te nie utrudniają mimiki twarzy.   

Śluz ze ślimaka, jako naturalny surowiec we współczesnej kosmetologii

Kolejną innowacyjną substancją jest śluz z ślimaka, produkowany w gruczołach znajdujących się w jego odnóżach. Pozyskuje się go z brunatnego ślimaka ogrodowego (Helix aspersa muller) czy ślimaka afrykańskiego (Achatina fulica). W 2006 roku został wpisany do rejestru jako „snail secretion filtrate”. Charakterystyczną jego cechą jest zdolność do wydzielania dwóch rodzajów śluzu – limosiny (limozyna) i cryptosiny (kryptozyna), która zawiera substancje aktywne, często produkowane dla przemysłu jako syntetyczne. Należy do nich przeciwzmarszczkowy kolagen i odpowiedzialna za elastyczność i sprężystość skóry elastyna. Ponadto śluz bogaty jest w silnie nawilżającą alantoinę, niezbędne do regeneracji witaminy A, C, E, oraz powodujący naturalną eksfoliacje kwas glikolowy. Dzięki zawartości antybiotyków, kryptozyna wykazuje działanie ochronne, bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Śluz ze ślimaka - właściwości

  • Śluz ze ślimaka poprawia stan skóry z trądzikiem pospolitym i różowatym, poprawia elastyczność i wygładza blizny, w tym rozstępy.
  • Znalazł także zastosowanie w przypadku zmarszczek, gdyż stymuluje proliferację fibroblastów i syntezę kolagenu.
  • Ułatwiając migrację keratynocytów, komórek naskórka, wspomaga leczenie oparzeń posłonecznych, mechanicznych uszkodzeń skóry [1]. Działanie uzależnione jest od zawartości ekstraktu śluzu ślimaka. Znajdziemy delikatne preparaty z 5% ekstraktem, jak i serum ze stężeniem 30% - 70%.

Przypisy:

  1. Brieva A., Philips N., Tejedor R., Guerrero A., Pivel J.P, Alonso-Lebrero JL., Gonzalez S. Molecular basis for the regenerative properties of a secretion of the mollusk Cryptomphalus aspersa. Skin Pharmacol Physiol. 2008; 21(1):15-22.

Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus