Afrodyzjaki w kuchni – zioła i przyprawy

Ten artykuł jest kolejnym z "miłosnego" cyklu. Zawiera przegląd przypraw szczególnie przyjaznych zakochanym. Szczypta tych składników uczyni przygotowane dla ukochanego danie nie tylko bardziej smacznym, ale również zmysłowym i pobudzającym. Oprócz tego dostarczą one porcję cennych witamin oraz składników mineralnych bez nadmiernego obciążenia układu trawiennego.

Lubczyk ogrodowy

Niegdyś był składnikiem napoju miłosnego, a młode dziewczyny wplatały go do wianków lub ukrywały we włosach wierząc, że zapewni im on szczęśliwe pożycie z przyszłym mężem. Lubczyk posiada niezwykle aromatyczny, korzenny smak. Można go używać do potraw mięsnych, sosów, zup czy sałatek. Lubczyk jest niestety dość trudny pod względem uprawy i pielęgnacji. Wymaga żyznej gleby (uprawa doniczkowa raczej się nie sprawdzi) oraz nasłonecznionego, wilgotnego miejsca.

Imbir

Silnie rozgrzewa oraz pobudza. Wspomaga też trawienie, a także pobudza apetyt. Suszony, mielony imbir to jednak nie to samo co świeży. Główną różnicę pomiędzy nimi stanowi smak. Surowy imbir podkreśli smak owoców morza (afrodyzjaki. o których już pisaliśmy) oraz tłustych mięs. Mielony lepiej nadaje się do potraw słodkich jak ciasta czy sałatki owocowe.

Bazylia

Podobnie jak lubczyk była składnikiem miłosnych napojów. Zawiera olejki eteryczne – znajdują się one głównie w liściach. Bazylia stanowi składnik dań z kuchni śródziemnomorskiej. Liście stanowią składnik sałatek (popularna sałatka Caprese) i sosów (Pesto). Używa się ich również do zup – zwłaszcza pomidorowych. Bazylię najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania lub smażenia, ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć jej właściwości. Jest to roślina jednoroczna, którą można hodować w doniczce w domowych warunkach.

Czosnek

Ma bardzo silne działanie pobudzające. Rzymianie sporządzali z niego napój miłosny na bazie białego wina z dodatkiem kolendry. Czosnek ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poprawi smak potraw z mięsa (zwłaszcza z dziczyzny), ryb oraz warzyw. Może być także dodatkiem do masła, sosów czy też zup. Jednak podczas romantycznej kolacji powinien być spożywany zarówno przez kobietę, jak i mężczyznę. Spożywany w pojedynkę może odebrać drugiej osobie ochotę na pocałunki. Aby nieco zniwelować nieprzyjemny zapach po spożyciu czosnku można po jego spożyciu pokusić się o zjedzenie łyżeczki miodu czy też popicie dania z jego dodatkiem jogurtem lub mlekiem.

Miłość ze smakiem

Jeśli więc planujemy walentynkową, romantyczną kolację, warto do przygotowywanych przez nas potraw dodać szczyptę jednego z opisanych składników...


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus