
Właściwości suszonych owoców
Figi na regulację trawienia
Suszone figi powstające z zielonej odmiany owocu regulują procesy trawienne i zapobiegają zaparciom za sprawą dużej zawartości błonnika. Ten składnik wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Owoce zawierają sporą dawkę potasu, dzięki czemu chronią przed nadciśnieniem, a także cynku, który poprawia pracę układu hormonalnego oraz tarczycy. Wśród innych prozdrowotnych właściwości fig można wymienić unormowanie pracy naczyń krwionośnych, przeciwdziałanie hemoroidom, zwalczanie drobnoustrojów oraz odtruwanie.
Morele poprawiające kondycję paznokci
Morele to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Są bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A, której zawdzięczają nie tylko intensywny kolor, ale również pozytywny wpływ na kondycję skóry i paznokci ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki przeciwtrądzikowej.
Polecane dla Ciebie
Daktyle zwalczające ból
Daktyle to świetne źródło łatwo przyswajalnych cukrów prostych — sprawdzają się jako energetyczna i zdrowa przekąska w czasie treningu. Suszone są też bardzo sycące, więc już kilka owoców powinno zaspokoić nagły głód. Ich unikatową cechą jest zdolność do łagodzenia bólu, zwłaszcza głowy, ponieważ zawierają dużo salicylanów będących podstawowym składnikiem aspiryny. Z tego względu wykazują również właściwości antyzakrzepowe — rozrzedzają krew. Są bogate w potas i sprzyjający trawieniu błonnik. Wykorzystywane do celów kosmetycznych wykazują silne właściwości regenerujące oraz odmładzające, dzięki czemu można je znaleźć w kosmetykach przeciwzmarszczkowych.
Gruszki dobre na infekcje
Gruszki najczęściej są jadane na surowo, w ciastach lub jako dodatek do mięs. Suszone to równie smaczna przekąska, po którą warto sięgnąć nie tylko w czasie przygotowywania świątecznego kompotu z suszu. Stanowią dobre źródło błonnika, witamin: A, C, z grupy B, a także PP. Zawierają dużo potasu oraz wapń, żelazo, magnez, sód, bor i jod, który wspomaga funkcjonowanie tarczycy.
Rodzynki pełne przeciwutleniaczy
Choć w smaku zupełnie go nie przypominają, pod względem zdrowotnym rodzynki wykazują podobne właściwości do wina. Tak samo jak trunek, powstające z winogron zawierają sporo przeciwutleniaczy, w tym resweratrol, któremu przypisuje się bardzo silne działanie przeciwnowotworowe. Jedzenie rodzynek wpływa również korzystnie na pracę płuc, żołądka oraz jelit. Zawarty w nich fosfor obniża ciśnienie, jod poprawia pracę tarczycy, bor stymuluje pamięć oraz zapobiega utratom wapnia, a witaminy A, C, E polepszają wygląd skóry i paznokci, a także wzmacniają organizm. Mimo tego, że są bardzo słodkie, nie niszczą zębów, ponieważ są w nich obecne składniki antybakteryjne zwalczające drobnoustroje, które atakują jamę ustną.