Właściwości suszonych owoców
Katarzyna Szulik

Właściwości suszonych owoców

Większość osób jada je raz do roku w kompocie z suszu na święta Bożego Narodzenia, ale warto uczynić je stałym składnikiem diety. Choć są bardzo kaloryczne oraz zawierają sporo cukru, suszone figi, morele czy daktyle to jedna z najzdrowszych słodkich przekąsek, która nie tylko szybko zaspokoi głód, ale też poprawi trawienie, układ sercowo-naczyniowy, ogólną odporność i zwalczy wysokie ciśnienie.

Figi na regulację trawienia

Suszone figi powstające z zielonej odmiany owocu regulują procesy trawienne i zapobiegają zaparciom za sprawą dużej zawartości błonnika. Ten składnik wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Owoce zawierają sporą dawkę potasu, dzięki czemu chronią przed nadciśnieniem, a także cynku, który poprawia pracę układu hormonalnego oraz tarczycy. Wśród innych prozdrowotnych właściwości fig można wymienić unormowanie pracy naczyń krwionośnych, przeciwdziałanie hemoroidom, zwalczanie drobnoustrojów oraz odtruwanie.

Morele poprawiające kondycję paznokci

Morele to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Są bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A, której zawdzięczają nie tylko intensywny kolor, ale również pozytywny wpływ na kondycję skóry i paznokci ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki przeciwtrądzikowej.

W suszonych morelach można znaleźć rzadko spotykany bor, czyli bardzo ważny „kobiecy” minerał, który pozwala zachować właściwy poziom estrogenów i zapobiega utracie wapnia (sprawdzają się w profilaktyce schorzeń kości). Obniżają ciśnienie krwi i poprawiają pracę serca, a także odkwaszają organizm. Są polecane jako składnik diety anemików, a także osób ze schorzeniami oczu.

Polecane dla Ciebie

Daktyle zwalczające ból

Daktyle to świetne źródło łatwo przyswajalnych cukrów prostych — sprawdzają się jako energetyczna i zdrowa przekąska w czasie treningu. Suszone są też bardzo sycące, więc już kilka owoców powinno zaspokoić nagły głód. Ich unikatową cechą jest zdolność do łagodzenia bólu, zwłaszcza głowy, ponieważ zawierają dużo salicylanów będących podstawowym składnikiem aspiryny. Z tego względu wykazują również właściwości antyzakrzepowe — rozrzedzają krew. Są bogate w potas i sprzyjający trawieniu błonnik. Wykorzystywane do celów kosmetycznych wykazują silne właściwości regenerujące oraz odmładzające, dzięki czemu można je znaleźć w kosmetykach przeciwzmarszczkowych.

Gruszki dobre na infekcje

Gruszki najczęściej są jadane na surowo, w ciastach lub jako dodatek do mięs. Suszone to równie smaczna przekąska, po którą warto sięgnąć nie tylko w czasie przygotowywania świątecznego kompotu z suszu. Stanowią dobre źródło błonnika, witamin: A, C, z grupy B, a także PP. Zawierają dużo potasu oraz wapń, żelazo, magnez, sód, bor i jod, który wspomaga funkcjonowanie tarczycy.

Suszone gruszki warto jeść w razie infekcji, ponieważ wykazują działanie przeciwgorączkowe. Podobnie jak żurawina, pomagają przy zapaleniach dróg moczowych i wspierają leczenie kamicy nerkowej. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie są ciężkostrawne, ale jedzone w nadmiarze mogą wykazywać działanie przeczyszczające.

Rodzynki pełne przeciwutleniaczy

Choć w smaku zupełnie go nie przypominają, pod względem zdrowotnym rodzynki wykazują podobne właściwości do wina. Tak samo jak trunek, powstające z winogron zawierają sporo przeciwutleniaczy, w tym resweratrol, któremu przypisuje się bardzo silne działanie przeciwnowotworowe. Jedzenie rodzynek wpływa również korzystnie na pracę płuc, żołądka oraz jelit. Zawarty w nich fosfor obniża ciśnienie, jod poprawia pracę tarczycy, bor stymuluje pamięć oraz zapobiega utratom wapnia, a witaminy A, C, E polepszają wygląd skóry i paznokci, a także wzmacniają organizm. Mimo tego, że są bardzo słodkie, nie niszczą zębów, ponieważ są w nich obecne składniki antybakteryjne zwalczające drobnoustroje, które atakują jamę ustną.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij