
Orzechy włoskie
W celach prozdrowotnych można wykorzystywać zarówno owoce, czyli nasiona,jak i liście orzechów włoskich. Pierwsze są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (witamina E oraz kwas elagowy), dostarczają ich nawet dwa razy więcej niż inne odmiany orzechów. Odpowiadają one za zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie się skóry, spadek odporności czy zmiany nowotworowe. W orzechach włoskich znajduje się sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ważnych dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu, ochrony przed licznymi chorobami i wpływających pozytywnie na nastrój. Dzięki wysokiej zawartości błonnika orzechy usprawnią metabolizm, a obecność dużej wysokowartościowego białka doskonale zastąpi mięso czy ryby w diecie wegetarian.
Niedojrzałe owoce orzecha włoskiego idealnie nadają się na nalewkę, która działa bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo oraz odtruwająco. Z powodzeniem zastopuje biegunkę, zwalczy ból jelit, nieżyt żołądka, zahamuje krwawienie z układu pokarmowego oraz usprawni trawienie. Dobrze sprawdzi się w leczeniu żylaków. Pomoże również obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).
Z kolei liście orzecha włoskiego (suszone) mogą być wykorzystywane do produkcji naparów przydatnych w leczeniu cukrzycy, krzywicy, nadciśnienia, grzybicy, trądziku czy ropnychzmian skórnych. Można po niego sięgnąć przy nadmiernej potliwości stóp.
Dla zachowania dobrego zdrowia i zwiększenia energii życiowej warto zjadać garść orzechów (ok. 7 sztuk) każdego dnia. Większe ilości mogą zaowocować tyciem – w 100 gramach kryje się ponad 640 kcal, w tym aż 60 g tłuszczów.