
W Olsztynie wynaleziono zdrowe pieczywo dla chorych na celiakię
Celiakia to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym, mająca ścisły związek z nietolerancją glutenu, czyli mieszaniny dwóch białek obecnych w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Jeśli wspomniane białka dostaną się do organizmu chorego na celiakię, zaczną niszczyć kosmki jelitowe w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania. Ze względu na specyfikę schorzenia, bezglutenowcy są zmuszeni do rezygnacji z wszystkich produktów na bazie zbóż, ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa, będącego ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety.
Odkrycie naukowców z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie może zrewolucjonizować żywienie chorych na celiakię. Badacze z Olsztyna od kilku lat prowadzą badania nad eliminowaniem niedoborów wapnia w diecie bezglutenowej, których rezultatem jest mieszanka do wypieku bezglutenowego chleba. Powstałe z niego pieczywo jest bogate w łatwo przyswajalny wapń oraz prebiotyk, który stymuluje rozwój prawidłowej flory jelitowej bez udziału mikroorganizmów.
Na celiakię choruje średnio 1 osoba na 100, niezależnie od wieku, a większość żyje ze schorzeniem nie wiedząc o jego istnieniu. Wśród objawów uczulenia na gluten znajduje się między innymi ogólne uczucie zmęczenia i apatia, częste bóle głowy, a także stawów i kości, podatność na złamania, a nawet depresja. Nieleczona celiakia prowadzi do poważnego niedożywienia, związanego z upośledzoną zdolnością wchłaniania składników odżywczych, a w gronie jej częstych powikłań znajdują się schorzenia kości związane ze zmniejszeniem ich gęstości, wynikające z niedoborów wapnia.
Mieszanka do wypieku stworzona w z Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie została opatentowana, co otwiera drogę do upowszechnienia jej stosowania w ramach profilaktyki niedoborów wapnia u osób chorych na celiakię.
Źródło: PAP