W Olsztynie wynaleziono zdrowe pieczywo dla chorych na celiakię
Katarzyna Szulik

W Olsztynie wynaleziono zdrowe pieczywo dla chorych na celiakię

Naukowcy opracowali recepturę bezglutenowego pieczywa stworzonego z myślą o chorych na celiakię. Mieszanka do wypieku chleba zawiera prebiotyk oraz łatwo przyswajalny wapń, którego niedobory są częstym problemem wśród osób nie tolerujących glutenu.

Celiakia to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym, mająca ścisły związek z nietolerancją glutenu, czyli mieszaniny dwóch białek obecnych w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Jeśli wspomniane białka dostaną się do organizmu chorego na celiakię, zaczną niszczyć kosmki jelitowe w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania. Ze względu na specyfikę schorzenia, bezglutenowcy są zmuszeni do rezygnacji z wszystkich produktów na bazie zbóż, ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa, będącego ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety.

Odkrycie naukowców z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie może zrewolucjonizować żywienie chorych na celiakię. Badacze z Olsztyna od kilku lat prowadzą badania nad eliminowaniem niedoborów wapnia w diecie bezglutenowej, których rezultatem jest mieszanka do wypieku bezglutenowego chleba. Powstałe z niego pieczywo jest bogate w łatwo przyswajalny wapń oraz prebiotyk, który stymuluje rozwój prawidłowej flory jelitowej bez udziału mikroorganizmów.

Na celiakię choruje średnio 1 osoba na 100, niezależnie od wieku, a większość żyje ze schorzeniem nie wiedząc o jego istnieniu. Wśród objawów uczulenia na gluten znajduje się między innymi ogólne uczucie zmęczenia i apatia, częste bóle głowy, a także stawów i kości, podatność na złamania, a nawet depresja. Nieleczona celiakia prowadzi do poważnego niedożywienia, związanego z upośledzoną zdolnością wchłaniania składników odżywczych, a w gronie jej częstych powikłań znajdują się schorzenia kości związane ze zmniejszeniem ich gęstości, wynikające z niedoborów wapnia.

Mieszanka do wypieku stworzona w z Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie została opatentowana, co otwiera drogę do upowszechnienia jej stosowania w ramach profilaktyki niedoborów wapnia u osób chorych na celiakię.

Źródło: PAP

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij