Miód spadziowy
Sylwia Stwora

Miód spadziowy

Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

Głównym składnikiem spadzi są soki z młodych pędów roślin, przetrawione oraz wydalone przez drobne owady, takie jak mszyce i czerwce. Pszczoły zbierają wydzielinę z kory drzew i przetwarzają w miód o wyjątkowym wyglądzie oraz smaku. Ze względu na swoje pochodzenie, miód spadziowy zazwyczaj nie jest żółty ani złocisty, ale zielonkawy, a czasem brązowy lub wręcz czarny. Ten pozyskiwany z drzew liściastych ma dosyć nieprzyjemny smak, jednak odmiana pochodząca ze spadzi drzew iglastych jest łagodna, o żywicznym aromacie z korzenną nutą. Spadź może wywodzić się też z drzew owocowych - wówczas miód ma złocisty kolor i kwiatowy aromat.

Miód spadziowy, podobnie jak inne, wspomaga leczenie dolegliwości górnych dróg oddechowych. Jego iglasta odmiana jest częstym składnikiem syropów wykrztuśnych, a dzięki właściwościom antybakteryjnym i antyseptycznym pomaga w zwalczaniu infekcji błon śluzowych. Miód spadziowy pomoże nie tylko w razie zwykłego przeziębienia czy grypy, ale też zapalenia płuc. Jedzenie go może poprawić pracę układu krwionośnego, a co za tym idzie - zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy. Miód ze spadzi wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz stawy, jest źródłem przeciwutleniaczy, a niektórzy badacze przypisują mu właściwości antynowotworowe.

Po spadziowy produkt warto sięgać również po zakończeniu kuracji silnymi lekami, w tym onokologicznymi, ponieważ ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Z tych samych powodów posiłki z jego dodatkiem są polecane pracującym w szkodliwych warunkach.

Spadź nie występuje co roku, dlatego miód na jego bazie należy do rzadkich, co wpływa na jego wyższą cenę.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód lipowy

    Miód lipowy należy do grupy najcenniejszych polskich miodów, ponieważ jest trudny w produkcji i bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Warto mieć go w spiżarni zwłaszcza w sezonie przeziębień, ponieważ wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij