×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Miód spadziowy

Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

Głównym składnikiem spadzi są soki z młodych pędów roślin, przetrawione oraz wydalone przez drobne owady, takie jak mszyce i czerwce. Pszczoły zbierają wydzielinę z kory drzew i przetwarzają w miód o wyjątkowym wyglądzie oraz smaku. Ze względu na swoje pochodzenie, miód spadziowy zazwyczaj nie jest żółty ani złocisty, ale zielonkawy, a czasem brązowy lub wręcz czarny. Ten pozyskiwany z drzew liściastych ma dosyć nieprzyjemny smak, jednak odmiana pochodząca ze spadzi drzew iglastych jest łagodna, o żywicznym aromacie z korzenną nutą. Spadź może wywodzić się też z drzew owocowych - wówczas miód ma złocisty kolor i kwiatowy aromat.

Miód spadziowy, podobnie jak inne, wspomaga leczenie dolegliwości górnych dróg oddechowych. Jego iglasta odmiana jest częstym składnikiem syropów wykrztuśnych, a dzięki właściwościom antybakteryjnym i antyseptycznym pomaga w zwalczaniu infekcji błon śluzowych. Miód spadziowy pomoże nie tylko w razie zwykłego przeziębienia czy grypy, ale też zapalenia płuc. Jedzenie go może poprawić pracę układu krwionośnego, a co za tym idzie - zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy. Miód ze spadzi wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz stawy, jest źródłem przeciwutleniaczy, a niektórzy badacze przypisują mu właściwości antynowotworowe.

Po spadziowy produkt warto sięgać również po zakończeniu kuracji silnymi lekami, w tym onokologicznymi, ponieważ ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Z tych samych powodów posiłki z jego dodatkiem są polecane pracującym w szkodliwych warunkach.

Spadź nie występuje co roku, dlatego miód na jego bazie należy do rzadkich, co wpływa na jego wyższą cenę.


Podziel się: