
Miód spadziowy
Głównym składnikiem spadzi są soki z młodych pędów roślin, przetrawione oraz wydalone przez drobne owady, takie jak mszyce i czerwce. Pszczoły zbierają wydzielinę z kory drzew i przetwarzają w miód o wyjątkowym wyglądzie oraz smaku. Ze względu na swoje pochodzenie, miód spadziowy zazwyczaj nie jest żółty ani złocisty, ale zielonkawy, a czasem brązowy lub wręcz czarny. Ten pozyskiwany z drzew liściastych ma dosyć nieprzyjemny smak, jednak odmiana pochodząca ze spadzi drzew iglastych jest łagodna, o żywicznym aromacie z korzenną nutą. Spadź może wywodzić się też z drzew owocowych - wówczas miód ma złocisty kolor i kwiatowy aromat.
Miód spadziowy, podobnie jak inne, wspomaga leczenie dolegliwości górnych dróg oddechowych. Jego iglasta odmiana jest częstym składnikiem syropów wykrztuśnych, a dzięki właściwościom antybakteryjnym i antyseptycznym pomaga w zwalczaniu infekcji błon śluzowych. Miód spadziowy pomoże nie tylko w razie zwykłego przeziębienia czy grypy, ale też zapalenia płuc. Jedzenie go może poprawić pracę układu krwionośnego, a co za tym idzie - zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy. Miód ze spadzi wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz stawy, jest źródłem przeciwutleniaczy, a niektórzy badacze przypisują mu właściwości antynowotworowe.
Po spadziowy produkt warto sięgać również po zakończeniu kuracji silnymi lekami, w tym onokologicznymi, ponieważ ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Z tych samych powodów posiłki z jego dodatkiem są polecane pracującym w szkodliwych warunkach.
Spadź nie występuje co roku, dlatego miód na jego bazie należy do rzadkich, co wpływa na jego wyższą cenę.