
Naturalny wapń w walce z chorobami
Duża podaż wapnia w pokarmach tylko nieznacznie zwiększa jego przyswajanie. Powodem tego jest istnienie bariery jelitowej, regulującej ilość przyswajanego wapnia. Wapń znajdujący się w warzywach jest słabo przyswajany, ze względu na zawarty w nich błonnik i kwas szczawiowy. Słabym źródłem wapnia są również produkty zbożowe, w których jest dużo fosforu, tworzącego z wapniem nieprzyswajalne związki. Najwięcej dobrze przyswajanego wapnia jest w mleku i jego przetworach, dlatego lekarze wciąż powtarzają "Pijcie mleko". Niestety, nie wszyscy mogą je pić, gdyż poza zbawiennymi dla nas witaminami, mikro- i makroelementami zawiera cukry, węglowodany, tłuszcz. Wiadomo, że należy pić chude mleko, aby wapń, który w nim się znajduje został wchłonięty przez organizm w ilościach zaspokajających dzienne normy. Mleko to jednak jeszcze inny problem - kalorie, które wraz z nim wypijamy nie są dla wszystkich obojętne. Często nasza dieta nie pozwala na wypicie choćby filiżanki tego białego płynu. Alternatywą jest przyjmowanie wapnia dostępnego w aptekach. Tu nasuwa się jednak pytanie: "Wapnia w aptekach jest bardzo dużo i to w różnych postaciach. Ten sam minerał jest różnie przyswajany przez organizm, który zatem brać?" To uzależnione jest od naszego organizmu. Ale zapaliło się światełko w tunelu. W aptekach pojawił się wapń otrzymany wprost z mleka. Jak najbardziej naturalny. Cóż może być lepszego dla naszego organizmu niż natura. Jak już jednak wspomnieliśmy, nie każdy może pić mleko, a poza tym nie każdy lubi. Od niedawna można już szklankę mleka zastąpić tabletką. W przeliczeniu na zawartość wapnia, szklanka mleka to dokładnie tyle, co jedna tabletka, która poza tym nie zawiera tłuszczu, cukrów i węglowodanów. Ta tabletka może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę. Jest bardzo dobra w smaku, co na pewno ma niebagatelne znaczenie dla dzieci, a i osobom starszym coś dobrego, a w dodatku zdrowego, może sprawić sporo przyjemności. Tabletka, ssana 4 razy dziennie, przypominająca smakiem budyń waniliowy, to codzienna porcja wapnia, która jest niezbędna dla zachowania zdrowych, pozbawionych próchnicy zębów, jak również mocnych, silnych kości.
Zadbajmy więc o swoje kości, zęby, mięśnie - ze smakiem i w zgodzie z naturą.
Mgr farm. Marlena Drożdż
Porównanie zaopatrzenia organizmu w wapń z Calcium syntetycznego i z Calcium naturalnego
Syntetyczne Calcium 1 tabletka |
Naturalne Calcium 1 tabletka |
|
---|---|---|
Zawartość wapnia pochodzenia naturalnego | 0 mg | 200 mg |
Koszt średni | 0.46 zł | 0.40 zł |
Zalecane dzienne spożycie = 800 mg wapnia | w zależności od zawartości | 4 tabletki |
Przyswajalność | zależna od składu chemicznego i organizmu | bardzo dobra |
Najważniejsze korzyści (wapń jest niezbędny dla kości, zębów, mięśni) |
zwykle mniejsze niż w przypadku naturalnego wapnia | pełne - bo czerpane z naturalnego wapnia |
Smak | różne smaki lub bezsmakowe | mlecznego dropsa |
Sposób użycia | zwykle konieczne ich rozpuszczenie lub popicie | wystarczy ssać |