Naturalny wapń w walce z chorobami
Marlena Drożdż

Naturalny wapń w walce z chorobami

Na temat wapnia wiemy już chyba bardzo dużo. Wiemy, że wapń jest składnikiem mineralnym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Odpowiedzialny jest za właściwą budowę kości, zębów. Utrzymuje odpowiednią aktywność mięśni, w tym również mięśnia sercowego. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem alergenów, wspomaga go również podczas przeziębienia.

Duża podaż wapnia w pokarmach tylko nieznacznie zwiększa jego przyswajanie. Powodem tego jest istnienie bariery jelitowej, regulującej ilość przyswajanego wapnia. Wapń znajdujący się w warzywach jest słabo przyswajany, ze względu na zawarty w nich błonnik i kwas szczawiowy. Słabym źródłem wapnia są również produkty zbożowe, w których jest dużo fosforu, tworzącego z wapniem nieprzyswajalne związki. Najwięcej dobrze przyswajanego wapnia jest w mleku i jego przetworach, dlatego lekarze wciąż powtarzają "Pijcie mleko". Niestety, nie wszyscy mogą je pić, gdyż poza zbawiennymi dla nas witaminami, mikro- i makroelementami zawiera cukry, węglowodany, tłuszcz. Wiadomo, że należy pić chude mleko, aby wapń, który w nim się znajduje został wchłonięty przez organizm w ilościach zaspokajających dzienne normy. Mleko to jednak jeszcze inny problem - kalorie, które wraz z nim wypijamy nie są dla wszystkich obojętne. Często nasza dieta nie pozwala na wypicie choćby filiżanki tego białego płynu. Alternatywą jest przyjmowanie wapnia dostępnego w aptekach. Tu nasuwa się jednak pytanie: "Wapnia w aptekach jest bardzo dużo i to w różnych postaciach. Ten sam minerał jest różnie przyswajany przez organizm, który zatem brać?" To uzależnione jest od naszego organizmu. Ale zapaliło się światełko w tunelu. W aptekach pojawił się wapń otrzymany wprost z mleka. Jak najbardziej naturalny. Cóż może być lepszego dla naszego organizmu niż natura. Jak już jednak wspomnieliśmy, nie każdy może pić mleko, a poza tym nie każdy lubi. Od niedawna można już szklankę mleka zastąpić tabletką. W przeliczeniu na zawartość wapnia, szklanka mleka to dokładnie tyle, co jedna tabletka, która poza tym nie zawiera tłuszczu, cukrów i węglowodanów. Ta tabletka może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę. Jest bardzo dobra w smaku, co na pewno ma niebagatelne znaczenie dla dzieci, a i osobom starszym coś dobrego, a w dodatku zdrowego, może sprawić sporo przyjemności. Tabletka, ssana 4 razy dziennie, przypominająca smakiem budyń waniliowy, to codzienna porcja wapnia, która jest niezbędna dla zachowania zdrowych, pozbawionych próchnicy zębów, jak również mocnych, silnych kości.
Zadbajmy więc o swoje kości, zęby, mięśnie - ze smakiem i w zgodzie z naturą.

Mgr farm. Marlena Drożdż

Porównanie zaopatrzenia organizmu w wapń z Calcium syntetycznego i z Calcium naturalnego

  Syntetyczne Calcium
1 tabletka
Naturalne Calcium
1 tabletka
Zawartość wapnia pochodzenia naturalnego 0 mg 200 mg
Koszt średni 0.46 zł 0.40 zł
Zalecane dzienne spożycie = 800 mg wapnia w zależności od zawartości 4 tabletki
Przyswajalność zależna od składu chemicznego i organizmu bardzo dobra
Najważniejsze korzyści
(wapń jest niezbędny dla kości, zębów, mięśni)
zwykle mniejsze niż w przypadku naturalnego wapnia pełne - bo czerpane z naturalnego wapnia
Smak różne smaki lub bezsmakowe mlecznego dropsa
Sposób użycia zwykle konieczne ich rozpuszczenie lub popicie wystarczy ssać

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Główny budowniczy

    Wapń jest pierwiastkiem budulcowym i regulacyjnym w organizmie. W ciele dorosłego człowieka znajduje się około 1 kg tego elementu. Prawie 99% wapnia znajduje się w szkielecie, reszta - w osoczu. Sole wapnia wchodzą w skład kośćca i zębów, zapewniając ich odpowiednią wytrzymałość i twardość.

  • Świecowanie uszu – czy jest bezpieczne? Czym jest? Gdzie kupić świece do uszu?

    Świecowanie uszu to najlepiej znane alternatywne podejście do usuwania zalegającej woskowiny usznej. Zabieg polega na umieszczeniu w uchu pustej, pokrytej woskiem świecy, która ma oczyścić kanał słuchowy. Nazywa się go również konchowaniem uszu lub zabiegiem woskowania (nie mylić z depilacją woskiem). Zwolennicy tej metody twierdzą, że jest ona szybka i bezpieczna oraz że zapalenie świecy powoduje zasysanie rozpuszczonej ciepłem woskowiny, które wyciągana jest w ten sposób z ucha. Jak jest naprawdę i na czym polega ten zabieg? 

  • Osteopatia – czym zajmuje się osteopata i w jakich chorobach może pomóc?

    Osteopatia zajmuje się diagnostyką oraz leczeniem zaburzeń układu ruchu, narządów wewnętrznych oraz układu współczulnego. Za jej twórcę uznaje się amerykańskiego lekarza Andrewa Taylora Stilla, który stworzył American School of Osteopathy – instytucję zrzeszającą i kształcącą specjalistów z tej dziedziny. Jakie są wskazania do osteopatii? Jakie techniki stosuje osteopata?

  • Co to jest USG? Co warto wiedzieć o badaniu? Rodzaje, wskazania i przeciwskazania do badania ultrasonograficznego

    Jednym z chętniej przeprowadzanych badań z zakresu diagnostyki obrazowej jest USG. Dzięki niemu możliwe jest dokonanie oceny kształtu i wielkości narządów wewnętrznych, stwierdzenie obecności guzów, zmian nowotworowych czy innych stanów patologicznych. Z powodzeniem od wielu lat stosuje się je także w trakcie monitorowania ciąży, już od jej pierwszych tygodni. Jakie są rodzaje badania USG, jak się do niego przygotować i ile kosztuje? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Diabetomat – urządzenie ułatwi życie osobom chorym na cukrzycę

    Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie opracowali urządzenie, które pozwoli diabetykom zastąpić klasyczne pomiary stężenia cukru we krwi. W jaki sposób działa? Kiedy będzie można go kupić? Jakie inne nieinwazyjne urządzenia monitorowania glikemii powstały w ostatnim czasie?

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij