Naturalny wapń w walce z chorobami

Na temat wapnia wiemy już chyba bardzo dużo. Wiemy, że wapń jest składnikiem mineralnym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Odpowiedzialny jest za właściwą budowę kości, zębów. Utrzymuje odpowiednią aktywność mięśni, w tym również mięśnia sercowego. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem alergenów, wspomaga go również podczas przeziębienia.

Duża podaż wapnia w pokarmach tylko nieznacznie zwiększa jego przyswajanie. Powodem tego jest istnienie bariery jelitowej, regulującej ilość przyswajanego wapnia. Wapń znajdujący się w warzywach jest słabo przyswajany, ze względu na zawarty w nich błonnik i kwas szczawiowy. Słabym źródłem wapnia są również produkty zbożowe, w których jest dużo fosforu, tworzącego z wapniem nieprzyswajalne związki. Najwięcej dobrze przyswajanego wapnia jest w mleku i jego przetworach, dlatego lekarze wciąż powtarzają "Pijcie mleko". Niestety, nie wszyscy mogą je pić, gdyż poza zbawiennymi dla nas witaminami, mikro- i makroelementami zawiera cukry, węglowodany, tłuszcz. Wiadomo, że należy pić chude mleko, aby wapń, który w nim się znajduje został wchłonięty przez organizm w ilościach zaspokajających dzienne normy. Mleko to jednak jeszcze inny problem - kalorie, które wraz z nim wypijamy nie są dla wszystkich obojętne. Często nasza dieta nie pozwala na wypicie choćby filiżanki tego białego płynu. Alternatywą jest przyjmowanie wapnia dostępnego w aptekach. Tu nasuwa się jednak pytanie: "Wapnia w aptekach jest bardzo dużo i to w różnych postaciach. Ten sam minerał jest różnie przyswajany przez organizm, który zatem brać?" To uzależnione jest od naszego organizmu. Ale zapaliło się światełko w tunelu. W aptekach pojawił się wapń otrzymany wprost z mleka. Jak najbardziej naturalny. Cóż może być lepszego dla naszego organizmu niż natura. Jak już jednak wspomnieliśmy, nie każdy może pić mleko, a poza tym nie każdy lubi. Od niedawna można już szklankę mleka zastąpić tabletką. W przeliczeniu na zawartość wapnia, szklanka mleka to dokładnie tyle, co jedna tabletka, która poza tym nie zawiera tłuszczu, cukrów i węglowodanów. Ta tabletka może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę. Jest bardzo dobra w smaku, co na pewno ma niebagatelne znaczenie dla dzieci, a i osobom starszym coś dobrego, a w dodatku zdrowego, może sprawić sporo przyjemności. Tabletka, ssana 4 razy dziennie, przypominająca smakiem budyń waniliowy, to codzienna porcja wapnia, która jest niezbędna dla zachowania zdrowych, pozbawionych próchnicy zębów, jak również mocnych, silnych kości.
Zadbajmy więc o swoje kości, zęby, mięśnie - ze smakiem i w zgodzie z naturą.

Mgr farm. Marlena Drożdż

Porównanie zaopatrzenia organizmu w wapń z Calcium syntetycznego i z Calcium naturalnego

Syntetyczne Calcium
1 tabletka
Naturalne Calcium
1 tabletka
Zawartość wapnia pochodzenia naturalnego 0 mg 200 mg
Koszt średni 0.46 zł 0.40 zł
Zalecane dzienne spożycie = 800 mg wapnia w zależności od zawartości 4 tabletki
Przyswajalność zależna od składu chemicznego i organizmu bardzo dobra
Najważniejsze korzyści
(wapń jest niezbędny dla kości, zębów, mięśni)
zwykle mniejsze niż w przypadku naturalnego wapnia pełne - bo czerpane z naturalnego wapnia
Smak różne smaki lub bezsmakowe mlecznego dropsa
Sposób użycia zwykle konieczne ich rozpuszczenie lub popicie wystarczy ssać


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus