
Zalety naturalnego karmienia
W oparciu o aktualną wiedzę medyczną karmienie pokarmem matki bezsprzecznie przewyższa wszelkie inne formy karmienia dziecka. Wykazano jednoznacznie, że karmienie naturalne jest najlepsze nie tylko dla dziecka ale również dla matki, rodziny i społeczeństwa. Według Amerykańskiej Akademii Pediatrii jest jedynym sposobem żywienia niemowląt i małych dzieci zapewniającym im optymalny stan zdrowia i rozwój.
Idealny naturalny pokarm
Pokarm matki to nie tylko doskonała mieszanina składników odżywczych. Pokarm matki stanowi żywą, zmieniającą się w czasie mieszankę składającą się z ponad 200 składników. W tym są żywe komórki limfocytarne, makrofagi, neurofile, białka odpornościowe, hormony, czynniki wzrostu tkanek. Słusznie zatem został określony przez J. Korczaka „białą krwią”. Mleko wytwarzane przez matkę jest idealnym pożywieniem dla jej dziecka. Zawiera bowiem wszystko co maluszek potrzebuje, w odpowiednich ilościach i proporcjach. Jest to substancja, której nie da się podrobić w najlepszym laboratorium. Niezwykłe jest również to, że pokarm zmienia się w zależności od zapotrzebowania dziecka. Inny skład ma mleko przedwczesne, inne siara, a jeszcze inne mleko właściwe. Poza tym skład zmienia się ze względu na warunki atmosferyczne i na porę dnia. Pokarm ma unikalny skład, poza tym jest bardzo dobrze przyswajalny, ma właściwości zwiększające odporność, posiada enzymy i czynniki wzrostu. Najważniejsze składniki mleka kobiecego, które czynią go tak drogocennym to: woda, białka, tłuszcze, cukry, minerały i witaminy oraz przeciwciała.
Woda
Podstawowym składnikiem mleka kobiecego jest woda. Jest ona całkowicie czysta, przefiltrowana przez organizm matki. Występuje w takich ilościach, w jakich potrzebuje dziecko. W cieplejsze dni w pokarmie jest więcej wody w chłodniejsze mniej. Proporcje te również zmieniają się podczas karmienia piersią. Na początku z piersi wypływa mleko zawierające większą ilość wody, a po paru minutach mleko jest bardziej pożywne.
Powiązane produkty
Białko
Następnym składnikiem mleka mamy jest białko. To bardzo ważny budulec dla naszych dzieci. Białko w pokarmie jest białkiem ludzkim o lekkiej łatwostrawnej strukturze dla niemowlęcia. Dzięki czemu prawie w ogóle nie uczula, rzadko zdarza się nietolerancja matczynego mleka. Główne białko mleka - kazeina występuje w 10-krotnie mniejszym stężeniu i ma inną budowę od kazeiny mleka krowiego. Mimo, że ogólnie ilość białka w mleku kobiecym jest mniejsza, to zawartość aminokwasów jest większa, przez co lepsze jest ich wchłanianie. Dzieci karmione piersią otrzymują pulę aminokwasów bardziej dostosowaną do ich potrzeb. Pokarm kobiecy zawiera między innymi takie aminokwasy jak taurynę i cystynę, które wpływają na rozwój tkanek mózgu i siatkówki oka. Jeden z rodzajów białka – laktoferryna usprawnia wchłanianie bardzo cennego żelaza. I tak żelazo z mleka kobiecego jest wchłaniane w 70%, zaś z mleka sztucznego jedynie 10-20%. A główny składnik serwatki alfa-laktoalbumina jest substancją odżywczą i nie powoduje uczuleń.
Tłuszcze
W 95% tłuszcze, które są głównym źródłem energii i budulcem układu nerwowego są tłuszczami nienasyconymi. Są one odpowiedzialne za tworzenie się sieci połączeń międzykomórkowych w mózgu. Dzięki temu dzieci karmione wyłącznie piersią mają wyższy iloraz inteligencji, lepszą zdolność do myślenia koncepcyjnego i abstrakcyjnego.
Witaminy
Pokarm kobiety dostarcza nie tylko odpowiednią ilość składników budulcowych i energetycznych ale i również wystarczającą ilość składników mineralnych i witamin. Są one idealnie wyważone w pokarmie matki, nie ma ich, ani za dużo, ani za mało. Bardzo ważne jest to, że są idealnie przyswajane. Jedyną witaminą, którą podaje się niemowlęciu od trzeciego tygodnia życia do pierwszego roku życia jest witamina D3.
Przeciwciała
Poza tym, unikalnym jest to, że w mleku kobiecym jest bardzo dużo przeciwciał. Żadne inne mieszanki ich nie posiadają. Pokarm matki zapewnia dziecku ochronę immunologiczną na cały okres karmienia, a nawet później. Dzieje się to za sprawą gruczołu piersiowego kobiety, który stanowi element układu odpornościowego. Przeciwciała produkowane są przez komórki plazmatyczne. Te z kolei tworzą się w organizmie matki w wyniku kontaktu błon śluzowych matki z bakteriami, wirusami, grzybami, alergenami, toksynami. Lokalizują się one wokół pęcherzyków mlecznych gruczołu piersiowego. W ten sposób do pokarmu dostają się przeciwciała i komórki odpornościowe. Dziecko otrzymuje gotową „szczepionkę”, która działa latami. Dlatego też nie należy przerywać karmienia w czasie choroby infekcyjnej matki. W przypadku biegunki czy gorączki nie ma zwykle potrzeby podawania płynów, dziecko powinno natomiast otrzymać więcej mleka matki. Poza tym karmienie naturalne sprzyja kolonizacji przewodu pokarmowego przez prawidłową florę bakteryjną. Niemowlęta żywione sztucznie dwadzieścia razy częściej chorują na biegunkę i ma ona cięższy przebieg. Badania wykazują, że u osób karmionych piersią w dzieciństwie rzadziej występują takie choroby jak: alergie, skłonności do przeziębień, zapalenie płuc, oskrzeli, nadciśnienie, nadwaga i otyłość, choroby wieńcowe, kamice nerkowe, próchnica, wady zgryzu i choroby nowotworowe. Ten rodzaj karmienia dziecka, zapewniając bliskość matki i dziecka, wpływa na wykształcenie prawidłowych więzi emocjonalnych i rozwój osobowości młodego człowieka.