
Prozdrowotne właściwości wiśni
W czerwonym miąższu znajduje się mnóstwo witamin i mikroelementów, w tym żelazo, miedź, sód, mangan czy potas, który pomaga zwalczać nadciśnienie krwi. Witamina C chroni przed infekcjami, witamina A jest nazywana źródłem młodości, a te z grupy B przyspieszają metabolizm i wspomagają zamianę składników odżywczych w energię. Wiśnie są również bogatym źródłem błonnika, a dokładnie pektyny, która nie tylko usprawnia trawienie, ale też obniża poziom złego cholesterolu, uszczelnia naczynia krwionośne i pomaga w eliminacji toksyn z organizmu.
Czerwone owoce zawierają silne przeciwutleniacze, które nadają im piękny kolor i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Jednym z nich jest queritrin będący naturalnym lekiem przeciw rakowi, natomiast alkohol perillylowy ogranicza komórkom nowotworowym dostęp do białka, dzięki czemu nie mogą się rozwijać. Działanie antyrakowe ma także kwercetyna, pomocna zwłaszcza przy zapobieganiu schorzeniom jelita grubego.
Wiśnie są polecane w profilaktyce chorób serca i krążenia, między innymi dzięki kumarynie, która zmniejsza krzepliwość krwi oraz zapobiega powstawaniu zatorów. Substancja przyswaja się najlepiej, gdy przedostaje się do organizmu razem z alkoholem i tłuszczami, dlatego nalewkę na bazie wiśni warto pić nie tylko dla smaku, ale też zdrowia. Naukowcy wskazują również na dużą rolę produktu w profilaktyce chorób stawów i reumatyzmu.
Czerwone owoce poprawiają widzenie za sprawą antocyjanów, które zwiększają ostrość wzroku i regenerują go. Wieczorna szklanka soku z wiśni ułatwia zasypianie, ponieważ zawiera melatoninę, która reguluje dobowy cykl snu.