Prozdrowotne właściwości wiśni
Sylwia Stwora

Prozdrowotne właściwości wiśni

Czerwony kolor zawdzięczają flawonoidom o działaniu antynowotworowym, cierpki smak wskazuje na dużą zawartość melatoniny, która pomaga w zasypianiu, a w formie nalewki zwiększają przyswajalność kumaryn chroniących przed zakrzepami krwi. Wiśnie, które niedawno pojawiły się na straganach to jedne z najzdrowszych owoców lata.

W czerwonym miąższu znajduje się mnóstwo witamin i mikroelementów, w tym żelazo, miedź, sód, mangan czy potas, który pomaga zwalczać nadciśnienie krwi. Witamina C chroni przed infekcjami, witamina A jest nazywana źródłem młodości, a te z grupy B przyspieszają metabolizm i wspomagają zamianę składników odżywczych w energię. Wiśnie są również bogatym źródłem błonnika, a dokładnie pektyny, która nie tylko usprawnia trawienie, ale też obniża poziom złego cholesterolu, uszczelnia naczynia krwionośne i pomaga w eliminacji toksyn z organizmu.

Czerwone owoce zawierają silne przeciwutleniacze, które nadają im piękny kolor i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Jednym z nich jest queritrin będący naturalnym lekiem przeciw rakowi, natomiast alkohol perillylowy ogranicza komórkom nowotworowym dostęp do białka, dzięki czemu nie mogą się rozwijać. Działanie antyrakowe ma także kwercetyna, pomocna zwłaszcza przy zapobieganiu schorzeniom jelita grubego.

Wiśnie są polecane w profilaktyce chorób serca i krążenia, między innymi dzięki kumarynie, która zmniejsza krzepliwość krwi oraz zapobiega powstawaniu zatorów. Substancja przyswaja się najlepiej, gdy przedostaje się do organizmu razem z alkoholem i tłuszczami, dlatego nalewkę na bazie wiśni warto pić nie tylko dla smaku, ale też zdrowia. Naukowcy wskazują również na dużą rolę produktu w profilaktyce chorób stawów i reumatyzmu.

Czerwone owoce poprawiają widzenie za sprawą antocyjanów, które zwiększają ostrość wzroku i regenerują go. Wieczorna szklanka soku z wiśni ułatwia zasypianie, ponieważ zawiera melatoninę, która reguluje dobowy cykl snu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij