Cytryna, jakiej nie znamy
Joanna Typek

Cytryna, jakiej nie znamy

Co wiemy o cytrynie dzisiaj? Czy potrafimy wykorzystać ją inaczej, niż tylko dodając (głównie w zimie) do herbaty? Pomijając kulinarne możliwości, przyjrzyjmy się cytrynie okiem naszych poprzedników – farmaceutów, botaników, lekarzy!

Citrus limon, cytryna zwyczajna, należąca do rodziny Rutaceae (Rutowate), przed wprowadzeniem w XVIII w. obecnego nazewnictwa, nazywana była staropolskim językiem jabłkiem citrowym (botanicznie mala medica lub aurea mala, czyli „złote jabłka”). Starożytni używali owocu w celu uchronienia się od czarów, używali go także w wielu religijnych zwyczajach.

Skąd się wzięła cytryna?

Prawdopodobnie Citrus limon powstała jako krzyżówka niejadalnego cytronu z limonką. Cytrynę zwyczajną obecnie uprawia się w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz klimatach subtropikalnych na całym świecie.

Owoc, który bywa lekarstwem

  • Sok cytrynowy ma właściwości ochładzające, dlatego nie powinniśmy nadmiernie używać go w zimie, zwłaszcza osoby skłonne do przeziębień. Znacznie lepiej sprawdza się w upały, gasi pragnienie i schładza organizm. 
  • Jeżeli chcemy zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C w zimie, lepiej wykorzystać owoce dzikiej róży, głogu, natkę pietruszki, szczypiorku czy koperku – wyhodowanych na oknie – chrzan lub kiszoną kapustę. Kiedy jednak dojdzie do infekcji, pojawi się ból gardła i gorączka – sok cytrynowy staje się doskonałym środkiem do walki z przeziębieniem.
  • Równie dobrze sprawdza się w nudnościach i wymiotach. Skórka cytrynowa stosowana była dawniej jako środek gorzki, wzmacniający żołądek i polepszający trawienie.

Kosmetyki z cytryną

Głównym produktem otrzymywanym ze skórki jest olejek. Olejek cytrynowy stosowany był w aptecznej recepturze jako środek poprawiający smak, zapach lub wygląd leku, a także ze względu na właściwości przeciwskurczowe, wchodził w skład odpowiednich mieszanek, poprawiających trawienie.

Jeszcze przed wojną znany był przepis na unguentum citri cosmeticum, który mógłby konkurować z dzisiejszymi preparatami przeciwzmarszczkowymi, zawierającymi witaminę C.

Pozostając przy kosmetycznych właściwościach cytryny, warto przypomnieć o możliwości zastosowania soku cytrynowego (rozmieszanego z olejem migdałowym lub innym olejem nośnikowym) na przebarwienia i piegi. Bardzo dobrze sprawdza się przy świeżych ukąszeniach przez owady.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Zdrowotne właściwości czarnego bzu

    Już no niedługo będziemy mogli wybrać się w ekologiczne, czyste tereny w poszukiwaniu krzewów czarnego bzu, by zerwać dojrzałe owoce i móc cieszyć się ich dobroczynny m wpływem na nasze zdrowie. Czarny bez nie tylko złagodzi objawy przeziębienia, ale dzięki zawartości witamin i soli mineralnych wzmocni odporność organizmu i uczyni go mniej podatnym na różnego rodzaju infekcje. Jakie właściwości kryje w sobie czarny bez? Kiedy zbierać kwiaty i owoce oraz jak sporządzić prozdrowotne specyfiki. Dowiedz się więcej o czarnym bzie.

  • Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i ich historia

    „Do chciwego i łakomego używania przychodzą szparagi, gdy na wiosnę z ziemi kiełkami wychodzą” – pod tym zdaniem, wypowiedzianym przez Szymona Syreniusza na kartach siedemnastowiecznego „Zielnika”, zapewne podpisałby się dzisiaj niejeden wielbiciel tych warzyw!

  • Owoce wczesnego lata

    Spożywane jako deser czy dodatek do obiadu są idealnym rozwiązaniem na upalne dni: dostarczają cennych witamin i minerałów, a jednocześnie schładzają organizm i gaszą pragnienie.

  • Na maliny, na jeżyny...

    Maliny i jeżyny to jedne z cenniejszych owoców zarówno pod względem walorów smakowych, jak i leczniczych. O istnieniu malin na aptecznych półkach przypominamy sobie w sezonie przeziębień, kiedy polecamy dla najmłodszych pacjentów syropy na zbicie gorączki.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij