Rosa damascena water
Ewelina Sochacka

Co daje woda różana do twarzy? Czy pomaga na trądzik?

Woda różana powstaje podczas destylacji płatków róży, do czego wykorzystuje się parę wodną. Tonizuje skórę, czyli przywraca jej odpowiedni poziom pH. Kto powinien sięgnąć po hydrolat różany? Czy pomaga na trądzik?

  1. Co to jest woda różana?
  2. Jakie właściwości ma woda różana?
  3. Woda różana na skórę – co daje? Czy pomaga na trądzik?
  4. Hydrolat różany dla cery dojrzałej
  5. W jakich produktach szukać hydrolatu z róży?
  6. Czy wodę różaną można stosować na włosy?
  7. Kto nie powinien sięgać po wodę różaną

Co to jest woda różana?

Woda różana jest tak naprawdę produktem ubocznym procesu otrzymywania olejku eterycznego z róży damasceńskiej (łac. R. damascena). W tym celu płatki róży poddaje się destylacji parą wodną. Hydrolat różany, bo tak najczęściej nazywa się w branży kosmetycznej, ma inne właściwości i inny skład niż olejek eteryczny z róży. Pierwsza różnica widoczna jest gołym okiem, ponieważ olejek ma tłustą konsystencję. Hydrolat to głównie woda, w której rozcieńczone są najczęściej niewielkie pozostałości z olejku (od około 10% do 50%, co nadaje wodzie różanej zapach) i inne cenne składniki aktywne. Woda różana ma bardzo szerokie spektrum zastosowania.

Obecnie roślina ta jest uprawiana w Iranie i Bułgarii. Aby otrzymać 1 litr czystego olejku różanego, potrzeba około 5 ton płatków róży. Ze względu na niską zawartość olejku w R. damascena oraz brak naturalnych i syntetycznych zamienników olejek różany z tej rośliny jest jednym z najdroższych na rynkach światowych.

W starożytności wykorzystywano hydrolat z róży do leczenia podrażnionej skóry, ale także jako środek, który miał pomóc uporać się z tzw. kacem. Woda różana jest XI-wiecznym „wynalazkiem” Persów. Stosuje się ją nie tylko w zabiegach pielęgnacyjnych, ale także w kuchni – np. do przyrządzania deserów czy drinków. Ponadto jest wykorzystywana w obrzędach religijnych islamu i hinduizmu.

Botame Face, hydrolat, róża stulistna, 100 ml
Botame Face, hydrolat, róża stulistna, 100 ml

Woda różana działa kojąco na oparzenia termiczne i słoneczne, ponieważ przyspiesza gojenie podrażnień, ale także drobnych otarć czy zadrapań. Sprawdza się również w przypadku egzemy – łagodzi nieco podrażnienia wywołane tą chorobą skóry.

Jakie właściwości ma woda różana?

W składzie wody różanej można znaleźć m.in.:

  • witaminy A, E i C, czyli antyoksydanty stosowane w walce z wolnymi rodnikami, przez które na twarzy powstają chociażby zmarszczki i przebarwienia;
  • witaminy z grupy B – pomagają utrzymać skórę nawilżoną i zregenerowaną, poprawiają kondycję bariery lipidowej naskórka, wyrównują koloryt, rozjaśniają i wygładzają skórę;
  • geraniol – alkohol terpenowy, który nadaje zapach oraz ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
  • nerol – alkohol terpenowy, nadaje zapach;
  • flawonoidy – mają działanie antyoksydacyjne.

Powiązane produkty

Woda różana na skórę – co daje? Czy pomaga na trądzik?

Hydrolat różany tonizuje skórę, czyli przywraca jej odpowiednie pH, dzięki czemu jest ona przygotowana do przyjęcia kosmetyków wykorzystywanych w rutynie pielęgnacyjnej. Ma także właściwości nawilżające i odświeżające skórę. Hydrolat różany charakteryzuje się działaniem antyseptycznym. Oznacza to, że dobrze zareaguje na niego cera trądzikowa –hydrolat ograniczy i złagodzi podrażnienie oraz ilość wydzielanego sebum, które sprzyja tworzeniu się wyprysków. Spryskanie twarzy hydrolatem ukoi także skórę zaczerwienioną. Zmniejszy świąd i pomoże zahamować stany zapalne. Woda różana pomaga zamknąć rozszerzone pory skórne. Wzmocni także delikatne ściany naczyń krwionośnych, na co powinny zwrócić uwagę osoby z trądzikiem różowatym i delikatną cerą naczynkową.

Hydrolat różany dla cery dojrzałej

Przez zawartość antyoksydantów, w tym m.in. witaminy A i C, hydrolat różany dobrze sprawdzi się w przypadku pielęgnacji cery dojrzałej, także u kobiet w trakcie menopauzy. Skóra szybciej się regeneruje, a przebarwienia stają się jaśniejsze. Ponadto poprawie ulega także naturalny koloryt naskórka. Skóra staje się bardziej nawilżona, a co za tym idzie – napięta i jędrna. Zauważalne może być delikatne spłycenie zmarszczek, dlatego hydrolaty różane są tak chętnie dodawane do kremów przeciwzmarszczkowych do cery dojrzałej.

W jakich produktach szukać hydrolatu z róży?

Producenci kosmetyków od kilku lat prześcigają się w pomysłach związanych ze wzbogacaniem receptur kosmetyków. Woda różana jest wyjątkowo popularnym składnikiem przez wzgląd na swoje cenne właściwości. Na rynku dostępne są wody micelarne, toniki i mgiełki z wodą różaną przeznaczone do codziennej pielęgnacji. Wodę micelarną stosuje się jako pierwszy krok w demakijażu. Tonik aplikujemy po dokładnym oczyszczeniu skóry, a mgiełkę np. przed nałożeniem serum lub w przypadku aplikacji podkładu – bezpośrednio przed nim.

Equilibra Rosa, orzeźwiająca czysta woda różana
Equilibra Rosa, orzeźwiająca czysta woda różana, 200 ml
Manu Natu, naturalny tonik do twarzy, Napar Różany, 150 ml
Manu Natu, naturalny tonik do twarzy, Napar Różany, 150 ml
Ciekawym pomysłem jest spryskanie płatków kosmetycznych wodą różaną i przyłożenie ich w okolice pod oczami, co pomoże nieco zmniejszyć ewentualną opuchliznę.

Czy wodę różaną można stosować na włosy?

Woda różana doskonale sprawdzi się także w pielęgnacji włosów. Można nią regularnie spryskiwać kosmyki, korzystając z często dodawanego do produktu atomizera, albo wypłukać włosy w hydrolacie. Po takim zabiegu będą one miękkie i nawilżone. Dobrze jest potem domknąć łuskę włosa np. serum silikonowym zabezpieczającym końcówki. Woda różana działa także wzmacniająco na włókno włosów, dzięki czemu może pomóc w walce z problemem ich łamania i rozdwajającymi się końcówkami.

Wodę różaną lub olejek różany można dodać także do kąpieli. Skóra będzie pięknie pachnieć, a ponadto stanie się nawilżona i ujędrniona. Woda i olejek mogą być również świetnym dodatkiem do balsamu, kremu czy masła do ciała.

Kto nie powinien sięgać po wodę różaną?

Woda różana, jak wiele innych składników kosmetycznych, może wywołać reakcję alergiczną, szczególnie u osób uczulonych na róże czy inne rośliny z rodziny różowatych. Wówczas może pojawić się wysypka, podrażnienie czy świąd na skórze. Przed pierwszym zastosowaniem hydrolatu dobrze jest wykonać próbę, spryskując kawałek skóry wodą. Jeśli żadna reakcja nie pojawi się przez dobę, można spokojnie rozpocząć regularne stosowanie hydrolatu z róży.

Wszelkie kosmetyki mogą być skuteczne jedynie wtedy, gdy są stosowane bardzo konsekwentnie, najlepiej według zasad dobrze przemyślanej, wieloetapowej rutyny pielęgnacyjnej. Liczenie na „hydrolatowy cud” także nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, ponieważ sama woda różana nie zapewni wszystkich składników, których potrzebuje skóra czy włosy. Jednak bardzo dobrze jest mieć ją w swojej kosmetyczce i wplatać w wiele pielęgnacyjnych rytuałów zarówno tych wieczornych, jak i porannych, niezależnie od pory roku i wieku.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Hydrolat – czym jest i jak go stosować?

    Jeszcze do niedawna hydrolat właściwie nie posiadał żadnego konkretnego zastosowania w przemyśle kosmetycznym. Aktualnie jednak na rynku kosmetyków drogeryjnych i aptecznych pojawia się tych produktów coraz więcej i z dnia na dzień zyskują one na popularności. Hydrolaty są bowiem delikatniejsze od olejków zapachowych i mają pH zbliżone do naturalnego pH skóry człowieka.

  • Cera tłusta (łojotokowa) – przyczyny, charakterystyka, pielęgnacja skóry tłustej i mieszanej

    Cera tłusta to taka, która nadmiernie produkuje sebum, czyli nic innego jak łój skórny. Skóra przetłuszczająca się, charakteryzuje się nadmiernym błyszczeniem, jest ziemista i widoczne są na niej liczne zaskórniki. Jak pielęgnować tłustą i mieszaną cerę, których zabiegów kosmetycznych unikać i czy produkty matujące są naprawdę wskazane przy cerze z nadmiarem sebum? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie w medycynie oraz w kosmetyce

    Oczar wirginijski jest rośliną, której właściwości są coraz bardziej doceniane. Do celów leczniczych i kosmetycznych wykorzystuje się liście oraz korę, które zawierają m.in. cenne flawonoidy, garbniki, saponiny. Preparaty zawierające oczar wirginijski w swoim składzie mają działanie przeciwbakteryjne, ściągające, antyseptyczne, co wykorzystuje się m.in. w leczeniu ran, owrzodzeń, hemoroidów. Oczar ma też właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwzapalne i przeciwłojotokowe, dlatego też jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej czy naczynkowej. 

  • Jello skin – koreański trend w pielęgnacji skóry. Na czym polega i jakie daje efekty?

    Elastyczna, gładka i lśniąca skóra to marzenie wielu kobiet. Sposobów i technik, aby osiągnąć taki efekt, jest wiele, ale podstawą wszystkich jest odpowiednie nawilżenie oraz odżywienie cery. Nie inaczej jest w przypadku nowego trendu w pielęgnacji, który przywędrował do nas z Korei Południowej. „Jello skin”, bo o nim mowa, to rytuał, dzięki któremu można osiągnąć sprężystą i pełną blasku cerę. Dowiedz się, na czym dokładnie polega i jakich kosmetyków używać, aby mieć jello skin.

  • Aloes w kosmetyce – właściwości i zastosowanie żelu aloesowego

    W otaczającym nas środowisku istnieje wiele składników naturalnych, których obecność w produktach pielęgnacyjnych gwarantuje jakość i skuteczność działania. Zaszczytne miejsce zajmują drogocenne oleje oraz liczne przykłady wyciągów roślinnych. Do tych ostatnich zaliczamy m.in. aloes zwyczajny i jak się niebawem przekonamy, stawianie go na piedestale nie jest bezpodstawne, lecz poparte licznymi dowodami spektakularnych właściwości oraz możliwych zastosowań. 

  • Skóra wrażliwa – charakterystyka, przyczyny i pielęgnacja

    Skóra wrażliwa to problem, z którym boryka się coraz więcej osób. Taki stan może wystąpić w każdym wieku, bez względu na płeć. Mimo tego, zdecydowanie częściej skórę wrażliwą posiadają kobiety niż mężczyźni. Jak wygląda skóra wrażliwa oraz jakie objawy jej towarzyszą?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Skwalan na twarz i włosy – jak działa? Kto powinien go używać?

    Skwalan to naturalny organiczny związek o charakterze lipidowym, który jest produkowany przez organizm człowieka. Jest pochodną skwalenu, jednak w przeciwieństwie do swojego prekursora wykazuje znacznie większą trwałość i stabilność. Skwalan w największych ilościach występuje w skórze, gruczołach łojowych oraz w wydzielanym przez nie sebum. Aplikowany na skórę tworzy na jej powierzchni ochronny film o działaniu natłuszczającym i nawilżającym. Wraz z wiekiem poziom skwalanu drastycznie spada, dlatego warto stosować kosmetyki z tym cennym składnikiem.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij