Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie w medycynie oraz w kosmetyce - portal DOZ.pl
Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie w medycynie oraz w kosmetyce
Piotr Gmachowski

Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie w medycynie oraz w kosmetyce

Oczar wirginijski jest rośliną, której właściwości są coraz bardziej doceniane. Do celów leczniczych i kosmetycznych wykorzystuje się liście oraz korę, które zawierają m.in. cenne flawonoidy, garbniki, saponiny. Preparaty zawierające oczar wirginijski w swoim składzie mają działanie przeciwbakteryjne, ściągające, antyseptyczne, co wykorzystuje się m.in. w leczeniu ran, owrzodzeń, hemoroidów. Oczar ma też właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwzapalne i przeciwłojotokowe, dlatego też jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej czy naczynkowej. 

Czym jest oczar wirginijski? 

Oczar wirginijski (łac. Hamamelis virginiana) to gatunek rośliny należącej do rodziny Hamamelidaceae. W zależności od miejsca występowania, wygląd krzewu może się różnić. Oczar wirginijski jest szeroko wykorzystywany w lecznictwie oraz kosmetyce.

Sama rodzina oczarowatych liczy 6 gatunków roślin, w medycynie oraz pielęgnacji skóry stosuje się liście oraz korę. Liść oczaru zawiera: garbniki (do 10%), glukozydy flawonolowe, kwasy fenolowe (kawowy, galusowy), olejek eteryczny (0,1%), natomiast w korze oczaru wirginijskiego znajdują się: garbniki (do 10%), między innymi mieszanina α- i β-hamamelitanin, kwasy fenolowe (kwas galusowy), olejek eteryczny (0,1%). 

Oczar oczar wirginijski – właściwości lecznicze

Swoje właściwości liść oraz kora oczaru zawdzięczają głównie obecności garbników. Dzięki tym związkom roślina posiada właściwości antyseptyczne, ściągające, przeciwkrwotoczne, przeciwłojotokowe, antybakteryjne. Warto podkreślić również korzystne właściwości uszczelniające ściany naczyń krwionośnych. 

Oczar posiada właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, poprawiające ukrwienie tkanek oraz stan naczyń włosowatych Z tego też powodu oczar jest stosowany w dermokosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji nóg, do cery zaczerwienionej i skłonnej do podrażnień.

Oczar wirginijski wykorzystuje się w łagodzeniu objawów żylaków kończyn dolnych, w dolegliwościach związanych z hemoroidami oraz w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych. Surowiec roślinny stosuje się miejscowo, a także doustnie. Literatura fachowa wymienia również zastosowanie oczaru w problemach związanych z narządem wzroku (podrażniania oczu).

Przeczytaj więcej na temat domowych sposobów na hemoroidy.

Polecane dla Ciebie

Oczar wirginijski – zastosowanie w kosmetyce 

W kosmetyce oczar wirginijski wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry, a także w szamponach do włosów. Stosuje się wodę oraz ekstrakt oczarowy (uzyskiwany z liści i kory rośliny). Ekstrakty z oczaru wykazują działanie przeciwutleniające oraz pozytywny wpływ na uszkodzoną oraz podrażnioną skórę, łagodzą między innymi podrażnienia spowodowane przez oparzenia słoneczne. Kosmetyki z oczarem przyspieszają gojenie się drobnych ran, mają bowiem działanie łagodzące, przeciwzapalne i ściągające. Oczar posiada również właściwości hamujące proces starzenia się skóry. 

Oczar wirginijski znajdziemy w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej, naczynkowej, łagodzących oparzenia słoneczne, przeciwzmarszczkowych, a także w preparatach pielęgnujących skórę głowy oraz do higieny jamy ustnej (płyny do płukania jamy ustnej, pasty do zębów). 

Oczar wirginijski a trądzik

Oczar posiada również właściwości bakteriostatyczne i przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne i łagodzące. Przekłada się to na wykorzystanie Hamamelis virginiana w kosmetykach przeciwtrądzikowych. Dodatkowo oczar posiada bardzo istotną i korzystną właściwość, która jest przydatna w terapiach przeciwtrądzikowych – jak wskazują badania, roślina redukuje ilość wydzielanego sebum, a także jest dobrym przeciwutleniaczem. Kosmetyki z oczarem wirginijskim znalazły zastosowanie również w środkach stosowanych po ukąszeniach owadów.

Oczar wirginijski – jak go stosować? 

Oczar wirginijski można kupić w postaci gotowych ziół i stosować zewnętrznie jako okłady oraz płukanki. Odwar sporządza się z 5–10 g surowca na 250 ml wody. Natomiast zastosowanie oczaru w postaci czopków czy wyciągów do stosowania doustnego wymaga użycia dawki odpowiadającej 0,1–1 g surowca (od 1 do 3 razy dziennie). Oczywiście należy przestrzegać dawkowania zaleconego przez lekarza. Oczar można znaleźć też w kroplach do oczu o działaniu łagodzącym podrażnienia. Kosmetyki z oczarem mogą mieć postać hydrolatów, toników, płynów micelarnych, kremów czy żeli. 

Przed zastosowaniem preparatu należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi występowania ewentualnych przeciwwskazań. Warto pamiętać, iż oczaru oraz jego preparatów (ekstraktów oraz destylatu) nie zaleca się stosować u dzieci poniżej 6. roku życia.
  1. D. Guerrero, Dermo–cosmetic approach to acne by the dermatologist, „Ann Dermatol Venereol” 2010, nr 137, s. 76–80.
  2. A. Amroziak–Krezymon, Substancje aktywne wykorzystywane w kosmetykach do pielęgnacji skóry naczyniowej, „Kosmetologia estetyczna” 2018, nr 7, s. 639–644.
  3. C. Pereira, P. Niranjan, R. Manikantan, Clinical isolates of Staphylococcus aureus (R.): biofilm characterisation and inhibitory assay using Hamamelis virginiana, „Int J Pharma Bio Sci” 2014, nr 2, s. 809–19.
  4. H. H. Wolff, M. Kieser, Hamamelis in children with skin disorders and skin injuries: results of an observational study, „Eur J Pediatrics” 2007, nr 9, s. 943–948.
  5. I. Matławska, Farmakognozja, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2008, s.102–103.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Drugie życie kosmetyków, czyli jak wykorzystać nieudane zakupy i nietrafione prezenty

    „Kobieta zmienną jest” – mówi stare porzekadło. Wiele z nas lubi eksperymentować z wyglądem. Nasz ubiór miewa wiele odsłon, to samo dotyczy makijażu i pielęgnacji. Często próbujemy nowych produktów, testujemy kosmetyki sprawdzone przez koleżanki czy inspirujemy się poradami wizażystek i specjalistek od dbania o urodę. Zawartość naszych kosmetyczek bywa zatem bardzo zróżnicowana. Nie wszystkie produkty wykorzystujemy jednak z identyczną regularnością. Część z nich – na skutek upływu czasu – traci swoją formę. Inne po prostu przestają nam odpowiadać w swojej podstawowej roli lub pozostały nam w tak niewielkiej ilości, że trudno je zastosować. Zamiast wyrzucać taki produkt od razu do kosza na śmieci, zapewnijmy mu drugie życie.

  • Żel antybakteryjny do rąk i płyn dezynfekcyjny – jak zrobić w domu?

    Higiena rąk należy do głównych środków ochronnych podczas epidemii wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19. Dokładne i systematyczne mycie dłoni pomaga w ograniczeniu rozprzestrzeniania się koronawirusa z Wuhan, a także zmniejsza szanse na jego wniknięcie do organizmu. Jak przygotować samodzielnie w domu żel antybakteryjny lub płyn do dezynfekcji? Podpowiadamy. 

  • Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?

    Bakuchiol to związek pochodzenia naturalnego, pozyskuje się go z rośliny zwanej bakuchi. Dotychczas udowodniono, że wykazuje szereg właściwości, które wykorzystuje się m.in. w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Często określa się go mianem roślinnego retinolu, ale czy słusznie? Czym bakuchiol różni się od retinolu i kiedy warto go stosować? Podpowiadamy. 

  • Makijaż sylwestrowy – co warto mieć pod ręką?

    Wraz z nieuchronnym zbliżaniem się do końca roku kalendarzowego na pierwszy plan wychodzą wszelkiego rodzaju tematy związane z Sylwestrem, w tym m.in. ubiór, fryzura czy właśnie makijaż. Na co postawić przy sylwestrowym make-upie? Brokat, cyrkonie czy smokey eye? Poniżej kilka przydatnych rad, jak się najlepiej przygotować do nadchodzącej gorączki sylwestrowej nocy. 

  • Kawitacja w domu i w gabinecie – jak często i dla jakiego typu skóry?

    Peeling kawitacyjny wykonany w gabinecie lub w domu opiera się na wykorzystaniu ultradźwięków, które za pomocą drgań pobudzają falę kawitacyjną. Fala ultradźwięków wraz z wodą wytwarza pęcherzyki, które pękając, prowadzą do „rozbicia" martwych komórek naskórka. Dzięki temu delikatnemu zabiegowi (o ile wykonywany jest regularnie z zachowaniem wszystkich zaleceń) możliwe jest pozbycie się nie tylko zrogowaciałego naskórka, okiełznanie cery trądzikowej lub przetłuszczającej się, ale także z racji braku mechanicznego ścierania zadbanie o wrażliwą i reaktywną skórę naczynkową i wrażliwą. Jak prawidłowo przeprowadzić peeling kawitacyjny w domu, a kiedy lepiej zrobić kawitację w gabinecie?

  • Kawitacja z wykrozystaniem domowego urządzenia do peelingu – jak prawidłowo wykonać zabieg?

    Peeling kawitacyjny wykonany w domu krok po kroku (według zaleceń) jest bezpiecznym i bardzo korzystnie wpływającym na skórę zabiegiem oczyszczającym. Kawitacja jest zalecana zarówno dla skóry suchej, tłustej, jak i mieszanej, a przez wzgląd na swoją delikatność także do skóry wrażliwej i naczynkowej. Jak prawidłowo przeprowadzić kawitację w domu? Jak przygotować skórę i czym najlepiej zakończyć peeling? Odpowiedzi znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bisabolol – jak działa? W jakich kosmetykach można go znaleźć?

    Bisabolol to związek, który znajdziemy w składzie wielu kosmetyków o szerokim zakresie zastosowania. Skąd pochodzi? Jakie ma właściwości? Kiedy warto po niego sięgać? Zapraszamy do lektury.

  • Kwas azelainowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Czy pomoże na przebarwienia i trądzik?

    Jednym ze składników stosowanych zewnętrznie, a chętnie wybieranych przez specjalistów jest kwas azelainowy. Ma podobne do nadtlenku benzoilu właściwości, ale działa łagodniej i jest lepiej tolerowany. Jego cena jest stosunkowo niska. Łączony głównie z terapią różnych odmian trądziku, ale także używany jako peeling czy środek pomagający rozjaśnić przebarwienia. Jakie właściwości decydują o jego wysokiej skuteczności? Jak często go stosować? Ile procent kwasu azelainowego znajdziemy w kremie bez recepty? Czy jest bezpieczny w ciąży i podczas karmienia piersią? Czy można go łączyć z innymi składnikami aktywnymi?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij