Substancje w suplementach diety na odchudzanie
Małgorzata Różańska

Substancje w suplementach diety na odchudzanie

Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

Wyciąg z zielonej herbaty na odchudzanie

Wyciąg z zielonej herbaty jest jedną z najczęściej stosowanych substancji w suplementach diety na odchudzanie. Czy rzeczywiście działa, a jeśli tak, to w jaki sposób? Korzystne działanie zielonej herbaty na organizm ludzki jest powszechnie znane. Przypisuje się je głównie obecności polifenoli (głównie katechin) oraz alkaloidów (głównie kofeiny). Najbardziej aktywną katechiną w zielonej herbacie jest związek o nazwie epigallokatechina-3-galusan (w skrócie EGCG). Ze względu na jego silne działanie antyoksydacyjne przypisuje się mu właściwości chroniące przed nowotworami. Niektóre źródła podają, że zielona herbata może również korzystnie wpływać na spadek masy ciała i ubytek tkanki tłuszczowej. Choć dokładne mechanizmy działania wymagają jeszcze wielu badań, to przypuszcza się, że korzystne działanie zielonej herbaty w redukcji masy ciała może wynikać z kilku powodów. I tak jej składniki mogą częściowo hamować różnicowanie komórek tłuszczowych (adipocytów) oraz zmniejszać wchłanianie tłuszczów i glukozy. Ponadto wyciąg z zielonej herbaty może pobudzać termogenezę.

Naukowcy od lat badają i oceniają wpływ zielonej herbaty na masę ciała. Jedno z badań wykazujących jej korzystne oddziaływanie zostało przeprowadzone w Tajwanie. Wyniki pokazały, że osoby, które regularnie piły zieloną herbatę przez dłuższy czas, miały mniejszą masę ciała i mniejszy obwód talii i bioder niż osoby, które jej nie piły.

Inne kliniczne badanie trwające 12 tygodni wykazało, że suplementacja ekstraktu z zielonej herbaty (zawierającego 588 mg katechin, w tym 115 mg EGCG) spowodowała istotny spadek masy ciała, ubytek tkanki tłuszczowej oraz obniżenie wskaźnika BMI u osób z nadwagą. Jednak nie wszystkie wyniki badań są tak obiecujące. Wiele z nich nie wykazuje pozytywnego wpływu zielonej herbaty na redukcję masy ciała. Jedna z ostatnich metaanaliz, opublikowana w tym roku, przeprowadzona na podstawie wyników kilkunastu badań z różnych części świata, pokazała, że suplementacja preparatami z zielonej herbaty skutkuje tylko niewielką, statystycznie nieistotną utratą wagi u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością. Autorzy wywnioskowali, że zielona herbata nie ma znaczącego wpływu na utratę wagi. Wyjątek stanowiły wyniki badań przeprowadzonych wśród Japończyków, u których zaobserwowano pozytywne oddziaływanie naparu. Prawdopodobnie jest to uwarunkowane genetycznie u rasy azjatyckiej lub jest wynikiem wyższego spożycia kofeiny wśród osób rasy kaukaskiej w porównaniu z rasą azjatycką. Wykazano bowiem, że lepsze rezultaty działania zielonej herbaty występują przy małym spożyciu kofeiny.

Błonnik pokarmowy

Kolejnym powszechnie stosowanym w suplementach diety składnikiem jest błonnik pokarmowy. Jego główne źródła to babka jajowata, babka płesznik i siemię lniane. Dieta bogata w błonnik pokarmowy nie powoduje bezpośrednio utraty masy ciała, ale jego obecność znacznie ułatwia bycie na diecie niskokalorycznej, mającej na celu redukcję tkanki tłuszczowej. W jaki sposób? W wykorzystywanych w suplementach źródłach błonnika znajdziemy obie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie znacznie skraca czas przejścia masy kałowej, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Drugi rodzaj błonnika, rozpuszczalny w wodzie, odgrywa ważną rolę w obniżeniu poziomu cholesterolu i regulowaniu poziomu glukozy we krwi. Badania dowodzą, że dieta o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego daje korzystne efekty w postaci obniżenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Działa to w ten sposób, że błonnik rozpuszczalny w wodzie wiąże kwasy żółciowe i usuwa je z jelit. Dodatkowo cholesterol spożywany w diecie jest również wiązany przez włókno pokarmowe i po prostu usuwany z organizmu podczas wypróżnień. Ponadto, powstały po rozpuszczeniu błonnik w wodzie ma postać żelu, który daje długie uczucie sytości, co znacznie ułatwia stosowanie diety odchudzającej. Należy pamiętać, że zarówno dieta o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jak i ta wzbogacona o suplementy z błonnikiem pokarmowym, powinna zawierać odpowiednią ilość płynów.

Co istotne, błonnik ma wpływ na wchłanianie leków. Zazwyczaj zmniejsza przyswajanie, przez co leczenie może okazać się mniej skuteczne. Zwłaszcza podczas przyjmowania preparatów z błonnikiem warto o tym pamiętać, a decyzję o ewentualnej suplementacji powinniśmy zawsze wcześniej skonsultować z lekarzem.

Kofeina

Kofeina jest składnikiem żywności dość powszechnie spożywanym przez większość ludzi. Jej głównym źródłem w diecie są kawa, herbata, napoje typu coca-cola, kakao i czekolada oraz napoje energetyzujące. W ostatnim czasie nastąpił znaczny rozwój na rynku suplementów diety mających w składzie kofeinę. Działa ona głównie na układ nerwowy – powoduje pobudzenie, wzrost czujności, uwagi i koncentracji oraz zmniejsza senność i zmęczenie. Wrażliwość każdego organizmu na dawkę kofeiny jest różna i zależy od wielu czynników, np. od częstości jej spożywania. Według niektórych danych może ona pozytywnie wpływać na redukcję masy ciała poprzez nasilenie lipolizy tkanki tłuszczowej i wzrost termogenezy organizmu. Inne jej działanie polega na hamowaniu apetytu i ograniczaniu ilości przyjmowanego jedzenia, co ma uzasadnienie w zastosowaniu w suplementach diety na odchudzanie. Jednak według autorów badania, którego wyniki zostały opublikowane na łamach „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” w lipcu 2018 roku, kofeina ma słaby i przejściowy wpływ na apetyt i nie jest zalecana jako środek go hamujący. Autorzy badania podkreślają, że najskuteczniejszą bronią w walce z otyłością są zdrowe nawyki żywieniowe.

Aktualnie przedmiotem badań jest wpływ spożycia kawy przez kobiety ciężarne na ryzyko otyłości u dziecka. Po 15-letniej obserwacji naukowcy opublikowali w 2015 roku wyniki badań, według których ryzyko otyłości u dzieci kobiet spożywających kofeinę było aż o 87 proc. większe niż u dzieci kobiet z grupy kontrolnej.

Im więcej kofeiny w diecie kobiety ciężarnej, tym ryzyko nadmiernej wagi u dziecka było wyższe. Podobne wnioski wynikają z ośmioletniego badania opublikowanego w czasopiśmie „BMJ Open” w 2018 roku. Okazało się, że nawet umiarkowane picie kawy przez kobietę w ciąży wiąże się z podwyższonym ryzykiem nadmiernej wagi u jej dziecka.

  1. N. P. Seeram, S. M. Henning, Y. Niu i in., Catechin and caffeine content of green tea dietary supplements and correlation with antioxidant capacity, „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, nr 54 (5) 2006.
  2. C. Cabrera, R. Artacho, R. Giménez, Beneficial effects of green tea – a review, „Journal of the American College of Nutrition”, nr 25 (2) 2006.
  3. M. Stępień, M. Szulińska, P. Bogdański i in., Rola ekstraktu zielonej herbaty w leczeniu otyłości, „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, nr 4, t. 2, 2011.
  4. C. H. Wu, F. H. Lu, C. S. Chng i in., Relationship among habitual tea consumption, percent body fat, and body fat distribution, „Obesity Research”, nr 11 (9) 2003.
  5. T. Tsuchida, H. Itakura, H. Nakamura, Reduction in body fat in humans by long-term ingestion of catechins, „Progress in Medicine”, nr 22 (9) 2002.
  6. T. M. Jurgens, A. M. Whelan, L. Killian i in., Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults, „The Cochrane Database of Systematic Reviews”, nr 12 2012.
  7. M. S. Westerterp-Plantenga, M. P. Lejeune, E. M. Kovacs, Body weight loss and weight maintenance in relation to habitual caffeine intake and green tea supplementation, „Obesity Research”, 13 (7) 2005.
  8. R. Hursel, W. Viechtbauer, M. S. Westerterp-Plantenga, The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis, „International Journal of Obesity”, nr 33 (9) 2009.
  9. J. V. Higdon, B. Frei, Coffee and health: A review of recent human research, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, nr 46 (2) 2006.
  10. R. Wierzejska, Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie, „Rocznik Państwowego Zakładu Higieny”, nr 2 (63) 2012.
  11. H. Bojarowicz, M. Przygoda, Kofeina. Cz. 1. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 93 (1) 2012.
  12. L. M. Panek-Shirley, C. DeNysschen, E. O’Brien i in., Caffeine Transiently Affects Food Intake at Breakfast, „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, nr 118 (10) 2018.
  13. D. K. Li, J. R. Ferber, R. Odouli, Maternal caffeine intake during pregnancy and risk of obesity in offspring: a prospective cohort study, „International Journal of Obesity”, nr 39 (4) 2015.
  14. E. Papadopoulou, J. Botton, A. Brantsæter i in., Maternal caffeine intake during pregnancy and childhood growth and overweight: results from a large Norwegian prospective observational cohort study, „BMJ Open” [online], https://bmjopen.bmj.com/content/8/3/e0188952018, [dostęp:] 09.08.2019.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta w menopauzie – jak powinna wyglądać? Co jeść, a czego unikać? Jak schudnąć podczas menopauzy?

    Czy dieta podczas menopauzy (klimakterium) odgrywa ważną rolę? Okazuje się, że tak. W tym okresie warto zmienić swoje dotychczasowe menu. W jadłospisie przy menopauzie powinny zagościć produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń oraz tryptofan. Dlaczego?  

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij