Brokułem w raka
Katarzyna Szulik

Brokułem w raka

Jedzenie warzyw z rodziny krzyżowych, do których zaliczane są brokuły, a także kalafior, kapusta, brukselka czy jarmuż od dawna było kojarzone z obniżaniem ryzyka zapadnięcia na nowotwór. Teraz naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center dostarczyli kolejnych dowodów na antyrakowe właściwości tej grupy warzyw, które wiążą się z obecną w nich molekułą dezaktywującą gen odpowiadający za rozwój wielu powszechnych nowotworów.

Autorzy badania znaleźli nowego ważnego „gracza” kluczowego dla rozwoju nowotworów. Aktywujący je enzym może zostać powstrzymany z pomocą naturalnego składnika obecnego między innymi w brokułach, dzięki czemu droga rozwoju raka zostaje zamknięta.

Genetyczne podłoże raka

Gen PTEN jest jednym z najczęściej mutowanych, usuwanych, regulowanych lub wyciszanych supresorów guzów w ludzkich nowotworach. Niektóre dziedziczone mutacje PTEN mogą wywoływać zespoły charakteryzujące się większą podatnością na raka i wady rozwojowe. Jednak całkowita utrata genu prowadzi do wykształcenia się nieodwracalnego i silnego mechanizmu odpornego na uszkodzenia, który zatrzymuje proliferację komórek nowotworowych. Obie jego kopie (ludzie mają po dwie każdego genu pochodzące od rodziców) są rzadko infekowane. W zamian komórki guza prezentują niższe poziomy PTEN. Można się zatem zastanawiać czy przywrócenie aktywności PTEN do normalnego poziomu w nowotworze uwalnia aktywność genu tłumiącego guza.

Aby to sprawdzić, zespół zidentyfikował molekuły i składniki regulujące funkcje oraz aktywację genu PTEN. Po przeprowadzeniu serii eksperymentów na podatnych na nowotwór myszach oraz ludzkich komórkach badacze odkryli, że gen o nazwie WWP1, który (jak było wiadomo wcześniej) odgrywa rolę w rozwoju raka, produkuje enzym wstrzymujący aktywność PTEN (polegającą na tłumieniu aktywności guza). Po analizie fizycznej enzymu pracujący w zespole chemicy zauważyli, że niewielka molekuła znana jako indole — carbinol (I3C) znajdująca się między innymi w brokułach i ich krewniakach może być kluczem do stłumienia nowotworu, wywołując efekty WWP1. 

Po wprowadzeniu I3C do organizmów podatnych na nowotwory zwierząt laboratoryjnych naukowcy zaobserwowali, że naturalnie występujący składnik brokułów dezaktywował WWP1, puszczając hamulce supresyjnych właściwości PTEN.

Brokuły na raka — potrzeba nowych rozwiązań

Wiedza pozyskana przez zespół jest cenna, aczkolwiek nie ma większego znaczenia z punktu widzenia diety. Dostarcza dodatkowych argumentów przemawiających za jedzeniem kapusty brukselskiej czy brokułów, lecz jeśli ktoś chciałby przyswoić molekułę wyłącznie w ten sposób, musiałby zjadać prawie 3 kilogramy brukselki każdego dnia (do tego na surowo). Z tego względu naukowcy poszukują innych sposobów na wykorzystanie tej nowej wiedzy. Zespół planuje dalsze badania nad funkcjonalnością WWP1, których ostatecznym celem byłoby wynalezienie silniejszych inhibitorów WWP1. 

Genetyczna lub farmakologiczna dezaktywacja WWP1 z pomocą technologii CRISPR lub I3C mogłaby odnowić funkcje PTEN i uwolnić jego aktywność tłumiącą nowotwór. 

Brokuły są bogatym źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, potasu, fosforu oraz selenu. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wysoką zawartość witaminy C. Już niecałe 80 gramów ugotowanych brokułów pokrywa 84% dziennego zapotrzebowania na nią, co oznacza, że mają jej więcej niż na przykład połówka pomarańczy. Dodatkowo brokuły zawierają sporo antyoksydantów chroniących organizm przez działaniem wolnych rodników. Zawarty w nich glukorafanin, czyli składnik, który zostaje przekształcony w silny przeciwutleniacz w procesie trawienia jest łączony między innymi z redukcją poziomu cukru i cholesterolu, stresu oksydacyjnego oraz rozwoju chronicznych chorób. Niektóre badania dowodzą także, że ich jedzenie może działać prewencyjnie na rozwój niektórych nowotworów, w tym piersi, prostaty, żołądka, okrężnicy, nerek i pęcherza. Poza tym jako dobre źródło błonnika, brokuły mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij