Brokułem w raka

Jedzenie warzyw z rodziny krzyżowych, do których zaliczane są brokuły, a także kalafior, kapusta, brukselka czy jarmuż od dawna było kojarzone z obniżaniem ryzyka zapadnięcia na nowotwór. Teraz naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center dostarczyli kolejnych dowodów na antyrakowe właściwości tej grupy warzyw, które wiążą się z obecną w nich molekułą dezaktywującą gen odpowiadający za rozwój wielu powszechnych nowotworów.

Autorzy badania znaleźli nowego ważnego „gracza” kluczowego dla rozwoju nowotworów. Aktywujący je enzym może zostać powstrzymany z pomocą naturalnego składnika obecnego między innymi w brokułach, dzięki czemu droga rozwoju raka zostaje zamknięta.

Genetyczne podłoże raka

Gen PTEN jest jednym z najczęściej mutowanych, usuwanych, regulowanych lub wyciszanych supresorów guzów w ludzkich nowotworach. Niektóre dziedziczone mutacje PTEN mogą wywoływać zespoły charakteryzujące się większą podatnością na raka i wady rozwojowe. Jednak całkowita utrata genu prowadzi do wykształcenia się nieodwracalnego i silnego mechanizmu odpornego na uszkodzenia, który zatrzymuje proliferację komórek nowotworowych. Obie jego kopie (ludzie mają po dwie każdego genu pochodzące od rodziców) są rzadko infekowane. W zamian komórki guza prezentują niższe poziomy PTEN. Można się zatem zastanawiać czy przywrócenie aktywności PTEN do normalnego poziomu w nowotworze uwalnia aktywność genu tłumiącego guza.

Aby to sprawdzić, zespół zidentyfikował molekuły i składniki regulujące funkcje oraz aktywację genu PTEN. Po przeprowadzeniu serii eksperymentów na podatnych na nowotwór myszach oraz ludzkich komórkach badacze odkryli, że gen o nazwie WWP1, który (jak było wiadomo wcześniej) odgrywa rolę w rozwoju raka, produkuje enzym wstrzymujący aktywność PTEN (polegającą na tłumieniu aktywności guza). Po analizie fizycznej enzymu pracujący w zespole chemicy zauważyli, że niewielka molekuła znana jako indole — carbinol (I3C) znajdująca się między innymi w brokułach i ich krewniakach może być kluczem do stłumienia nowotworu, wywołując efekty WWP1. 

Po wprowadzeniu I3C do organizmów podatnych na nowotwory zwierząt laboratoryjnych naukowcy zaobserwowali, że naturalnie występujący składnik brokułów dezaktywował WWP1, puszczając hamulce supresyjnych właściwości PTEN.

Brokuły na raka — potrzeba nowych rozwiązań

Wiedza pozyskana przez zespół jest cenna, aczkolwiek nie ma większego znaczenia z punktu widzenia diety. Dostarcza dodatkowych argumentów przemawiających za jedzeniem kapusty brukselskiej czy brokułów, lecz jeśli ktoś chciałby przyswoić molekułę wyłącznie w ten sposób, musiałby zjadać prawie 3 kilogramy brukselki każdego dnia (do tego na surowo). Z tego względu naukowcy poszukują innych sposobów na wykorzystanie tej nowej wiedzy. Zespół planuje dalsze badania nad funkcjonalnością WWP1, których ostatecznym celem byłoby wynalezienie silniejszych inhibitorów WWP1. 

Genetyczna lub farmakologiczna dezaktywacja WWP1 z pomocą technologii CRISPR lub I3C mogłaby odnowić funkcje PTEN i uwolnić jego aktywność tłumiącą nowotwór. 

Brokuły są bogatym źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, potasu, fosforu oraz selenu. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wysoką zawartość witaminy C. Już niecałe 80 gramów ugotowanych brokułów pokrywa 84% dziennego zapotrzebowania na nią, co oznacza, że mają jej więcej niż na przykład połówka pomarańczy. Dodatkowo brokuły zawierają sporo antyoksydantów chroniących organizm przez działaniem wolnych rodników. Zawarty w nich glukorafanin, czyli składnik, który zostaje przekształcony w silny przeciwutleniacz w procesie trawienia jest łączony między innymi z redukcją poziomu cukru i cholesterolu, stresu oksydacyjnego oraz rozwoju chronicznych chorób. Niektóre badania dowodzą także, że ich jedzenie może działać prewencyjnie na rozwój niektórych nowotworów, w tym piersi, prostaty, żołądka, okrężnicy, nerek i pęcherza. Poza tym jako dobre źródło błonnika, brokuły mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Beth Israel Deaconess Medical Center, Natural compound found in broccoli reawakens the function of potent tumor suppressor: Finding offers potential novel approach to cancer treatment and prevention, „ScienceDaily” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190516142913.htm, [dostęp: 17.05.2019].
  2. M. Chen, J. D. Lee, J. Zhang i in., Reactivation of PTEN tumor suppressor for cancer treatment through inhibition of a MYC-WWP1 inhibitory pathway, „Science” [online], DOI: 10.1126/science.aau0159, [dostęp: 17.05.2019].
  3. Top 14 Health Benefits of Broccoli, „Healthline” [online], https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli#section1, [dostęp:] 17.05.2019.

Podziel się: