
Brokułem w raka
Autorzy badania znaleźli nowego ważnego „gracza” kluczowego dla rozwoju nowotworów. Aktywujący je enzym może zostać powstrzymany z pomocą naturalnego składnika obecnego między innymi w brokułach, dzięki czemu droga rozwoju raka zostaje zamknięta.
Genetyczne podłoże raka
Gen PTEN jest jednym z najczęściej mutowanych, usuwanych, regulowanych lub wyciszanych supresorów guzów w ludzkich nowotworach. Niektóre dziedziczone mutacje PTEN mogą wywoływać zespoły charakteryzujące się większą podatnością na raka i wady rozwojowe. Jednak całkowita utrata genu prowadzi do wykształcenia się nieodwracalnego i silnego mechanizmu odpornego na uszkodzenia, który zatrzymuje proliferację komórek nowotworowych. Obie jego kopie (ludzie mają po dwie każdego genu pochodzące od rodziców) są rzadko infekowane. W zamian komórki guza prezentują niższe poziomy PTEN. Można się zatem zastanawiać czy przywrócenie aktywności PTEN do normalnego poziomu w nowotworze uwalnia aktywność genu tłumiącego guza.
Aby to sprawdzić, zespół zidentyfikował molekuły i składniki regulujące funkcje oraz aktywację genu PTEN. Po przeprowadzeniu serii eksperymentów na podatnych na nowotwór myszach oraz ludzkich komórkach badacze odkryli, że gen o nazwie WWP1, który (jak było wiadomo wcześniej) odgrywa rolę w rozwoju raka, produkuje enzym wstrzymujący aktywność PTEN (polegającą na tłumieniu aktywności guza). Po analizie fizycznej enzymu pracujący w zespole chemicy zauważyli, że niewielka molekuła znana jako indole — carbinol (I3C) znajdująca się między innymi w brokułach i ich krewniakach może być kluczem do stłumienia nowotworu, wywołując efekty WWP1.
Brokuły na raka — potrzeba nowych rozwiązań
Wiedza pozyskana przez zespół jest cenna, aczkolwiek nie ma większego znaczenia z punktu widzenia diety. Dostarcza dodatkowych argumentów przemawiających za jedzeniem kapusty brukselskiej czy brokułów, lecz jeśli ktoś chciałby przyswoić molekułę wyłącznie w ten sposób, musiałby zjadać prawie 3 kilogramy brukselki każdego dnia (do tego na surowo). Z tego względu naukowcy poszukują innych sposobów na wykorzystanie tej nowej wiedzy. Zespół planuje dalsze badania nad funkcjonalnością WWP1, których ostatecznym celem byłoby wynalezienie silniejszych inhibitorów WWP1.
Brokuły są bogatym źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, potasu, fosforu oraz selenu. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wysoką zawartość witaminy C. Już niecałe 80 gramów ugotowanych brokułów pokrywa 84% dziennego zapotrzebowania na nią, co oznacza, że mają jej więcej niż na przykład połówka pomarańczy. Dodatkowo brokuły zawierają sporo antyoksydantów chroniących organizm przez działaniem wolnych rodników. Zawarty w nich glukorafanin, czyli składnik, który zostaje przekształcony w silny przeciwutleniacz w procesie trawienia jest łączony między innymi z redukcją poziomu cukru i cholesterolu, stresu oksydacyjnego oraz rozwoju chronicznych chorób. Niektóre badania dowodzą także, że ich jedzenie może działać prewencyjnie na rozwój niektórych nowotworów, w tym piersi, prostaty, żołądka, okrężnicy, nerek i pęcherza. Poza tym jako dobre źródło błonnika, brokuły mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.