Brokułem w raka
Katarzyna Szulik

Brokułem w raka

Jedzenie warzyw z rodziny krzyżowych, do których zaliczane są brokuły, a także kalafior, kapusta, brukselka czy jarmuż od dawna było kojarzone z obniżaniem ryzyka zapadnięcia na nowotwór. Teraz naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center dostarczyli kolejnych dowodów na antyrakowe właściwości tej grupy warzyw, które wiążą się z obecną w nich molekułą dezaktywującą gen odpowiadający za rozwój wielu powszechnych nowotworów.

Autorzy badania znaleźli nowego ważnego „gracza” kluczowego dla rozwoju nowotworów. Aktywujący je enzym może zostać powstrzymany z pomocą naturalnego składnika obecnego między innymi w brokułach, dzięki czemu droga rozwoju raka zostaje zamknięta.

Genetyczne podłoże raka

Gen PTEN jest jednym z najczęściej mutowanych, usuwanych, regulowanych lub wyciszanych supresorów guzów w ludzkich nowotworach. Niektóre dziedziczone mutacje PTEN mogą wywoływać zespoły charakteryzujące się większą podatnością na raka i wady rozwojowe. Jednak całkowita utrata genu prowadzi do wykształcenia się nieodwracalnego i silnego mechanizmu odpornego na uszkodzenia, który zatrzymuje proliferację komórek nowotworowych. Obie jego kopie (ludzie mają po dwie każdego genu pochodzące od rodziców) są rzadko infekowane. W zamian komórki guza prezentują niższe poziomy PTEN. Można się zatem zastanawiać czy przywrócenie aktywności PTEN do normalnego poziomu w nowotworze uwalnia aktywność genu tłumiącego guza.

Aby to sprawdzić, zespół zidentyfikował molekuły i składniki regulujące funkcje oraz aktywację genu PTEN. Po przeprowadzeniu serii eksperymentów na podatnych na nowotwór myszach oraz ludzkich komórkach badacze odkryli, że gen o nazwie WWP1, który (jak było wiadomo wcześniej) odgrywa rolę w rozwoju raka, produkuje enzym wstrzymujący aktywność PTEN (polegającą na tłumieniu aktywności guza). Po analizie fizycznej enzymu pracujący w zespole chemicy zauważyli, że niewielka molekuła znana jako indole — carbinol (I3C) znajdująca się między innymi w brokułach i ich krewniakach może być kluczem do stłumienia nowotworu, wywołując efekty WWP1. 

Po wprowadzeniu I3C do organizmów podatnych na nowotwory zwierząt laboratoryjnych naukowcy zaobserwowali, że naturalnie występujący składnik brokułów dezaktywował WWP1, puszczając hamulce supresyjnych właściwości PTEN.

Brokuły na raka — potrzeba nowych rozwiązań

Wiedza pozyskana przez zespół jest cenna, aczkolwiek nie ma większego znaczenia z punktu widzenia diety. Dostarcza dodatkowych argumentów przemawiających za jedzeniem kapusty brukselskiej czy brokułów, lecz jeśli ktoś chciałby przyswoić molekułę wyłącznie w ten sposób, musiałby zjadać prawie 3 kilogramy brukselki każdego dnia (do tego na surowo). Z tego względu naukowcy poszukują innych sposobów na wykorzystanie tej nowej wiedzy. Zespół planuje dalsze badania nad funkcjonalnością WWP1, których ostatecznym celem byłoby wynalezienie silniejszych inhibitorów WWP1. 

Genetyczna lub farmakologiczna dezaktywacja WWP1 z pomocą technologii CRISPR lub I3C mogłaby odnowić funkcje PTEN i uwolnić jego aktywność tłumiącą nowotwór. 

Brokuły są bogatym źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, potasu, fosforu oraz selenu. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wysoką zawartość witaminy C. Już niecałe 80 gramów ugotowanych brokułów pokrywa 84% dziennego zapotrzebowania na nią, co oznacza, że mają jej więcej niż na przykład połówka pomarańczy. Dodatkowo brokuły zawierają sporo antyoksydantów chroniących organizm przez działaniem wolnych rodników. Zawarty w nich glukorafanin, czyli składnik, który zostaje przekształcony w silny przeciwutleniacz w procesie trawienia jest łączony między innymi z redukcją poziomu cukru i cholesterolu, stresu oksydacyjnego oraz rozwoju chronicznych chorób. Niektóre badania dowodzą także, że ich jedzenie może działać prewencyjnie na rozwój niektórych nowotworów, w tym piersi, prostaty, żołądka, okrężnicy, nerek i pęcherza. Poza tym jako dobre źródło błonnika, brokuły mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak chronić się przed koronawirusem? Oficjalne zalecenia WHO i Ministerstwa Zdrowia

    Koronawirus zaatakował już ponad 100 tys. ludzi w ponad 100 krajach na całym świecie. WHO mówi o pandemii, jednak zaleca spokój, ostrożność i postępowanie, które zminimalizuje ryzyko zakażenia.  Jak zadbać o zdrowie swoje i bliskich w czasie podwyższonego zagrożenia?

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • Jak w okresie izolacji spowodowanej koronawirusem zachować równowagę psychiczną?

    Ostatnie miesiące drastycznie ograniczyły nasze możliwości w zakresie opuszczania domów i utrzymywania standardowych kontaktów towarzyskich. Dla wielu były one więc czasem intensywnego nadrabiania zaległości serialowych, książkowych czy filmowych. Jak się okazuje, taka forma spędzania czasu jest nie tylko przyjemna i skuteczna w przyspieszaniu jego upływu – w tym trudnym czasie pozwala utrzymać równowagę psychiczną. Naukowcy nazywają to zjawisko nietradycyjną socjalizacją.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij