
Miód akacjowy
Do produkcji tej odmiany miodu pszczoły wykorzystują nektar pozyskiwany z kwiatów robinii akacjowej, zwanej przez pszczelarzy białą lipą. Zwykle ma jasnosłomkową lub słomkowożółtą barwę, choć bywa też bezbarwny. Natomiast po skrystalizowaniu, która przebiega bardzo wolno, przez co miód długo utrzymuje płynną konsystencję, jest biały lub kremowo-żółty. Charakteryzuje go intensywny zapach oraz delikatny, nieco mdły, ale słodki smak, co sprawia, że chętnie spożywają go najmłodsi.
Miód akacjowy znajduje zastosowanie głównie na choroby układu pokarmowego i moczowego. Sprzyja leczeniu wrzodów żołądka lub dwunastnicy, zapobiega skurczom, zapaleniom czy szkodliwemu działaniu nadmiernego wydzielania kwasów trawiennych przy nadkwasocie. Właściwości moczopędne pomagają walczyć z zatrzymaniem wody w organizmie, zapobiegają stanom zapalnym czy tworzeniu kamieni i piasku w nerkach.
Ten słodki płyn, ze względu na wysoką zawartość fruktozy (cukru prostego), szybko dostarcza energii, co docenisz będąc osobą bardzo aktywną, narażoną na nadmierne działanie stresu czy uczącą się. Mogą po niego sięgać cukrzycy przy łagodnej postaci choroby.
Miód akacjowy można wykorzystać także do szybszego gojenia ran, szczególnie w stanach ropnych zakażeń oraz przy chorobach skóry. Z powodzeniem poradzi sobie również w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Warto pić go z mlekiem lub w herbacie przy zapaleniu gardła, kaszlu, przeziębieniu czy grypie.