Miód akacjowy
Sylwia Stwora

Miód akacjowy

Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

Do produkcji tej odmiany miodu pszczoły wykorzystują nektar pozyskiwany z kwiatów robinii akacjowej, zwanej przez pszczelarzy białą lipą. Zwykle ma jasnosłomkową lub  słomkowożółtą barwę, choć bywa też bezbarwny. Natomiast po skrystalizowaniu, która przebiega bardzo wolno, przez co miód długo utrzymuje płynną konsystencję, jest biały lub kremowo-żółty. Charakteryzuje go intensywny zapach oraz delikatny, nieco mdły, ale słodki smak, co sprawia, że chętnie spożywają go najmłodsi.

Miód akacjowy znajduje zastosowanie głównie na choroby układu pokarmowego i moczowego. Sprzyja leczeniu wrzodów żołądka lub dwunastnicy, zapobiega skurczom, zapaleniom czy szkodliwemu działaniu nadmiernego wydzielania kwasów trawiennych przy nadkwasocie. Właściwości moczopędne pomagają walczyć z zatrzymaniem wody w organizmie, zapobiegają stanom zapalnym  czy tworzeniu kamieni i piasku w nerkach.

Ten słodki płyn, ze względu na wysoką zawartość fruktozy (cukru prostego), szybko dostarcza energii, co docenisz będąc osobą bardzo aktywną, narażoną na nadmierne działanie stresu czy uczącą się. Mogą po niego sięgać cukrzycy przy łagodnej postaci choroby.

Miód akacjowy można wykorzystać także do szybszego gojenia ran, szczególnie w stanach ropnych zakażeń oraz przy chorobach skóry. Z powodzeniem poradzi sobie również w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Warto pić go z mlekiem lub w herbacie przy zapaleniu gardła, kaszlu, przeziębieniu czy grypie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód lipowy

    Miód lipowy należy do grupy najcenniejszych polskich miodów, ponieważ jest trudny w produkcji i bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Warto mieć go w spiżarni zwłaszcza w sezonie przeziębień, ponieważ wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij