
Co wiemy o zielonej kawie? Czy jest lepsza i smaczniejsza od tradycyjnej, palonej?
Mała czarna o poranku – czy jest zdrowa?
Sama kawa, była do niedawna dosyć mocno demonizowana. Uważano, że podnosi ciśnienie tętnicze krwi, że nadmiernie pobudza i że nie jest właściwa dla osób starszych. Dziś wiemy, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale i może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Jej umiarkowane spożycie badacze wiążą m.in. z wydłużeniem życia – poleca się sięganie od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie.
Sugeruje się, że rozsądna konsumpcja kawy, może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2., chorobę Parkinsona, Alzheimera, marskość wątroby, raka wątroby oraz raka jelit. Ponadto, uważa się, że kawa przyspiesza przemianę materii i oczywiście – poprawia koncentrację i sprawność myślenia. Kawa to także dobre źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Wymienionych właściwości nie poznamy jednak przy większym spożyciu napoju – nadmiar bioaktywnych związków, może np. spotęgować uczucie nerwowości oraz sprzyjać wystąpieniu migreny.
Zielona kawa – kawa z niepalonych ziaren
Zielona kawa (green coffee, raw coffee), to, jak angielska nazwa wskazuje, surowe ziarna kawowca, które w procesie produkcji, nie podlegają prażeniu. Mylnie jednak większość z nas sądzi, że zielona kawa nie zawiera kofeiny i mogą bez obaw sięgać po nią np. kobiety w ciąży (indywidualne podejście). Sekretem zielonej kawy jest natomiast wyższy udział kwasu chlorogenowego (ACG), którego znaczna ilość wytraca się podczas procesu palenia.
Polecane dla Ciebie
Właściwości odchudzające zielonej kawy
Wspomniany wyżej kwas chlorogenowy jest antyoksydantem, tzn. że sprzyja walce z wolnymi rodnikami, będących w nadmiarze przyczyną rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych (np. nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych). Zdaniem badaczy, miałby on również wpływać na gospodarkę węglowodanową - poprzez obniżenie wchłaniania „cukrów” oraz skierowanie „zainteresowania” organizmu na obecne już w ciele zapasy. To właśnie dzięki temu, zielona kawa miałaby wpływać na proces redukcji masy ciała – przyspieszając w ten sposób odchudzanie.
Gdzie znaleźć i jak spożywać zieloną kawę
Zielona kawa jest u nas dostępna najczęściej pod postacią suplementów diety – zawierających ekstrakt z surowych ziaren. W sklepach można również znaleźć kawę w wersji rozpuszczalnej – podobnie jednak jak w przypadku tej tradycyjnej, domyślamy się, że jest to jedynie napój kawowy, a nie pełnowartościowe ziarna. Również i branża kosmetyczna wykorzystuje ten surowiec jako element oferty – pod postacią kremów i balsamów z ekstraktami, które rzekomo miałyby przyspieszać „spalanie tłuszczu” i niwelować cellulit. Niestety, choć rokrocznie na rynku pojawiają się nowe, cudowne specyfiki, pamiętajmy o rozsądku podczas robienia zakupów. Zerknijmy na etykietę i poczytajmy skład – w większości bowiem przypadków, zapewne okaże się, że „ekstrakt” jest dodany w minimalnych ilościach, co raczej przekreśla szansę na jakiekolwiek pozytywne działanie drogiego preparatu czy kremu.