Joga dla amazonek
Sylwia Stwora

Joga dla amazonek

Zdiagnozowanie raka piersi oraz zabieg mastektomii, czyli całkowitego lub częściowego usunięcia piersi to dla kobiety przerażające doświadczenie, które często prowadzi do izolowania się od świata. Joga dla amazonek ma przeciwdziałać negatywnemu podejściu do choroby nowotworowej i być odskocznią od codziennych trosk, lęków oraz stresu z nią związanego.

Podstawowym elementem leczenia po operacji jest rehabilitacja, która w głównej mierze ma przywrócić sprawność fizyczną, ale i pomóc również w odzyskaniu równowagi psychicznej. Nie zawsze się to udaje, bo większość kobiet po usunięciu piersi ma problemy nie tylko z akceptacją własnego ciała, zmianą stylu życia, ale także z powrotem do aktywności fizycznej – ćwiczenia budzą lęk związany z bólem czy powikłaniami wynikającymi z nadmiernego wysiłku.

Z założenia joga dla amazonek ma przede wszystkim wyzwolić w kobietach, które mają za sobą trudne zmagania z chorobą nowotworową, nowe pokłady energii i chęć do życia. Ma również pomóc w oderwaniu myśli od codziennych trosk, zrelaksowaniu się, wyciszeniu i zredukowaniu stresu. Kobiety mają szansę spojrzeć w głąb siebie, lepiej poznać swoje emocje, odczucia, a także rozwijać się i popatrzeć na chorobę z innej strony. Uczestniczenie w zajęciach, gdzie inni również zmagają się z tym samym problemem, jest nie tylko okazją do nawiązania nowych znajomości, ale także do wymiany doświadczeń, informacji na temat miejsc, gdzie można kupić specjalną bieliznę czy wskazówek odnośnie leczenia, lekarzy lub placówek onkologicznych.

Od strony fizycznej, joga pozwala w szybki sposób zregenerować się, wzmocnić ciało, poprawić kondycję oraz sprawność, a co za tym idzie - przyspieszyć powrót do zdrowia po mastektomii.

Treningi jogi dla amazonek zwykle są realizowane na kilku poziomach zaawansowania, tak aby każda kobieta mogła dopasować je do swoich możliwości oraz stanu psychicznego.

Zajęcia odbywają się pod okiem wykwalifikowanego instruktora i zwykle są bezpłatne lub uczestnictwo w nich wiąże się z symboliczną opłatą.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij