GMO – czy jest się czego obawiać?
Sylwia Stwora

GMO – czy jest się czego obawiać?

GMO wielu z nas kojarzy z hasłami „Polska wolna od GMO” oraz sporami o to, czy żywność modyfikowana genetycznie jest zagrożeniem dla ludzi, przyrody oraz gospodarki, czy też niesie za sobą korzyści zdrowotne i ekonomiczne. Jednak mało kto wie, co tak naprawdę kryje się za tym rozgrzewającym opinię publiczną pojęciem.

Co oznacza skrót GMO?

Rozwinięciem skrótu GMO jest angielskie określenie Genetically Modified Organism co w języku polskim tłumaczy się jako organizmy zmodyfikowane genetycznie. Zamiennie stosuje się także pojęcie organizmów transgranicznych. Zgodnie z Ustawą o organizmach genetycznie zmodyfikowanych z 22 czerwca 2001 roku „organizm genetycznie zmodyfikowany (GMO) to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji”.

Mówiąc prościej, GMO to rośliny bądź zwierzęta, które dzięki odpowiednim metodom inżynierii genetycznej, posiadają obce geny umożliwiające uzyskanie nowych cech fizjologicznych, np. ziemniak odporny na stonkę, buraki odporne na mrozy, itp. Modyfikacja może odbywać się poprzez zmianę aktywności genów obecnych w danych organizmie, wprowadzenie do niego dodatkowej kopii jego własnego DNA lub dodanie genu innego gatunku. Powstanie pierwszego GMO miało miejsce w 1973 roku. Modyfikacje w głównej mierze dotyczą roślin i powstającej na ich bazie żywności.

Argumenty za i przeciw GMO

Efektem genetycznej modyfikacji jest wzrost odporności roślin na środki chwastobójcze, działanie szkodników, grzybów, bakterii czy zmian klimatycznych. GMO wyróżniają wręcz gigantyczne jak na dany gatunek rozmiary, lepszy smak, wygląd i zapach oraz długi czas zachowywania świeżości.

Na plus GMO należy zapisać niższe koszty wytworzenia żywności, a co za tym idzie możliwość zwiększenia jej produkcji, zwłaszcza w krajach Trzeciego Świata czy na terenach o trudnych warunkach hodowlanych. Dobrym przykładem jest tzw. złoty ryż zawierający gen odpowiedzialny za produkcję witaminy A, który uratował przed ślepotą biednych rolników z Azji.

Największe obawy, jakie rodzi modyfikowana żywność na człowieka wiążą się z wywoływaniem reakcji alergicznych, głównie pokarmowych (przypadki alergii po spożyciu mleka zawierającego zmodyfikowane białko soi) oraz wysoką zawartością toksyn i substancji trujących. W przypadku przyrody podkreśla się zmniejszenie bioróżnorodności, powstawanie i rozpowszechnianie się tzw. superchwastów czy wzrost odporności szkodników roślin na pestycydy.

Polecane dla Ciebie

Spór o GMO wciąż nierozstrzygnięty

Warto podkreślić, że żadne dotychczasowe badania nad szkodliwością GMO nie wskazały jednoznacznie skutków funkcjonowania organizmów posiadających zmanipulowane geny. Co więcej, prowadzone w latach 2001-2010 badania Komisji Europejskiej nad skutkami GMO potwierdzają bezpieczeństwo zmodyfikowanej paszy i żywności dla zwierząt. Podobne wnioski płyną z raportu m.in. Food & Drug Administration w USA.

Zatem spór o GMO będzie trwał dopóki wiarygodnie naukowo nie zostanie potwierdzony korzystny bądź negatywny wpływ organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kiedy już będzie wiadomo, jakie skutki niesie za sobą długotrwałe spożywanie roślin czy zwierząt z manipulowanymi genami. Pozostaje nam zachować zdrowy rozsądek i zwracać większą uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Czy jest się czego obawiać? Jak pokazuje wiele przykładów z historii, innowacyjne rozwiązania typu samochód, komputer czy kuchenka mikrofalowa początkowo również rodziły wiele obaw, ale z czasem stały się czymś powszechnym.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij