kawa, ziarna kawy w filiżance, właściwości przeciwnowotworowe kawy
Ewelina Sochacka

Kofeina może wspierać leczenie nowotworów. Nowe badanie polskich naukowców

Kofeina, powszechny składnik kawy i herbaty może wspierać chemioterapię i immunoterapię – wynika z nowych badań przeprowadzonych przez polskich naukowców. Działanie substancji zależy od dawki i indywidualnej genetyki pacjenta.

  1. Czym jest kofeina i dlaczego budzi takie zainteresowanie?
  2. Jak kofeina wpływa na komórki nowotworowe?
  3. Wsparcie układu odpornościowego przez kofeinę
  4. Dawka i genetyka to klucz do działania
  5. Jakie są wnioski i ostrzeżenia wynikające z badania?
  6. Kofeina wsparciem w terapiach onkologicznych –  podsumowanie

Czym jest kofeina i dlaczego budzi takie zainteresowanie?

Kofeina to substancja biologicznie czynna, doskonale znana jako środek pobudzający. Znajduje się m.in. w kawie, herbacie, czekoladzie, napojach energetycznych, a nawet w niektórych lekach. Wpływa na komórki nerwowe, mięśniowe, odpornościowe i nowotworowe. Mechanizm jej działania to blokowanie receptorów adenozyny, co prowadzi m.in. do zwiększonego uwalniania hormonów – adrenaliny i kortyzolu, wpływając zarówno na metabolizm, funkcje nerwowe, jak i odporność. 
Należy pamiętać, że nadmierne spożycie kofeiny może powodować także pewne skutki uboczne, jak chociażby bezsenność, kołatanie serca, podwyższone ciśnienie tętnicze, a u osób wrażliwych także lęk i drażliwość.

Powiązane produkty

Jak kofeina wpływa na komórki nowotworowe?

Badania laboratoryjne przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu (in vitro i in vivo) pokazują, że kofeina może zaburzać procesy naprawy DNA w komórkach nowotworowych, zwłaszcza przez hamowanie szlaku ATR-Chk1 (mechanizm odpowiedzi komórki na uszkodzenia DNA, który zatrzymuje cykl komórkowy i uruchamia ich naprawę). To sprawia, że komórki z uszkodzoną strukturą DNA przedwcześnie wchodzą w fazę podziału i ulegają apoptozie – zaprogramowanej śmierci komórki, czyli kontrolowanym mechanizmie eliminacji uszkodzonych komórek.

Co więcej, kofeina może wzmagać stres oksydacyjny w komórkach nowotworowych – co także jest dla nich niekorzystne – podczas gdy w zdrowych komórkach wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Efekt „wspomagania” terapii przeciwnowotworowej obserwuje się z zastosowaniem leków, takich jak cisplatyna, doksorubicyna czy oksaliplatyna – kofeina potęguje ich skuteczność, zwiększając liczbę nowotworowych komórek ulegających apoptozie.

Wsparcie układu odpornościowego przez kofeinę

Środowisko guza często bywa bogate w adenozynę, która „usypia” odporność. Kofeina, blokując receptor A2A dla adenozyny, może przywrócić aktywność komórek odpornościowych wobec nowotworu.
W modelach zwierzęcych podawanie kofeiny wiązało się z rzadszym rozwojem guzów i silniejszą reakcją immunologiczną – w tym większą infiltracją leukocytów do miejsc zmiany nowotworowej. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach podawanie kofeiny powodowało wolniejszy rozwój guzów i silniejszą odpowiedź układu odpornościowego – do guza docierało więcej komórek obronnych.

WITAMINY I MINERAŁY

ŻYWIENIE MEDYCZNE

PROBIOTYKI

Dawka i genetyka to klucz do działania

Jak kofeina działa, zależy od tego, ile jej jest w organizmie i jak szybko organizm ją rozkłada (co zależy od genów). Wygląda to w następujący sposób:
•  gdy kofeiny jest mało, działa jak antyoksydant – pomaga neutralizować wolne rodniki i chroni komórki.
• gdy kofeiny jest bardzo dużo (takie ilości stosuje się w badaniach w laboratorium, np. 100-500 µM), działa odwrotnie – wywołuje stres oksydacyjny (czyli nadmiar reaktywnych cząsteczek tlenowych) i sprawia, że komórki nowotworowe stają się bardziej wrażliwe na leczenie.

To różnice genetyczne w enzymie CYP1A2 (enzym odpowiedzialny za metabolizm kofeiny) i receptorze ADORA2A wpływają na to, jak długo kofeina pozostaje we krwi oraz jak silnie oddziałuje na organizm – co zarówno wzmacnia jej działanie, jak i zwiększa ryzyko efektów ubocznych u niektórych osób.

Jakie są wnioski i ostrzeżenia wynikające z badania?

Kofeina nie jest lekiem na raka, ale potencjalnym dodatkiem do konwencjonalnej terapii – eksperymentalnie kofeina wspiera chemio- i radioterapię, choć niewątpliwie niezbędne są dalsze badania kliniczne. 
Skuteczność kofeiny zależy od jej dawki – stężenia stosowane w badaniach są znacznie wyższe niż te osiągane po wypiciu kilku filiżanek kawy (około 10 µM dla 200 mg kofeiny), co wskazuje na potrzebę opracowania bezpiecznych klinicznych preparatów, ale także ich dawek.
Indywidualna reakcja organizmu – genetyka decyduje, jak kofeina będzie metabolizowana i jakie efekty wywoła – osoby z wolnym metabolizmem tego związku mogą odczuwać silniejsze korzyści, ale też większe ryzyko skutków ubocznych.

Kofeina wsparciem w terapiach onkologicznych –  podsumowanie

Kofeina jako wsparcie tradycyjnych terapii onkologicznych – blokuje mechanizmy naprawy DNA i receptor adenozyny A2A, co potencjalnie zwiększa skuteczność chemioterapii i immunoterapii. Niskie stężenia kofeiny mogą działać antyoksydacyjnie, wysokie – prooksydacyjnie i cytotoksycznie dla komórek nowotworowych. Aspekt genetyczny (CYP1A2, ADORA2A) decyduje o metabolizmie oraz efektywności i bezpieczeństwie działania kofeiny.

N. Rembiałowska i in., Caffeine as a Modulator in Oncology: Mechanisms of Action and Potential for Adjuvant Therapy, Int. J. Mol. Sci. 2025, 26(13), 6252

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kofeina pozostaje we krwi na długo

    W czasie badania próbek krwi pobranej od dawców w celu transfuzji, naukowcy z Oregon State University dokonali nietypowego odkrycia. We wszystkich próbkach pozyskanych z banków krwi, które w teorii powinny być oczyszczone, znaleźli kofeinę, jak również śladowe ilości niektórych substancji pochodzących z leków. Oznacza to, że kofeina raz wprowadzona do organizmu pozostaje w nim na dobre, a przynajmniej na długo. 

  • Jaka ilość kawy w ciąży jest bezpieczna? Jak kofeina wpływa na masą urodzeniową noworodka?

    Nowe badanie National Institutes of Health (NIH) sugeruje, że kofeina może przyczyniać się do tego, że dziecko będzie miało mniejszą masę urodzeniową. Czy przyszłe mamy całkowicie powinny zrezygnować z kawy?  

  • Teina – czym jest? Właściwości, zastosowanie i wpływ na organizm

    Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty, które mają za zadanie pobudzić nas do działania. Są też osoby, które w tym celu stosują yerba mate lub guaranę. Co ciekawe, teina, mateina czy guaranina to ta sama substancja chemiczna – kofeina, której nazwa zmienia się w zależności od rośliny, z której jest pozyskiwana. W poniższym artykule przybliżona jest charakterystyka teiny oraz sposób, w jaki jest w naszym ciele absorbowana i metabolizowana.  

  • Kawa pomoże w walce z otyłością

    Picie kawy ma rozliczne zalety, których lista systematycznie się wydłuża. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że picie kawy może stymulować brązowy tłuszcz, czyli własną obronę tłuszczową organizmu, co może być kluczem do walki z otyłością i cukrzycą.

  • Jak kawa wpływa na zdrowie nerek? Najnowsze wyniki badań

    Najnowsze wyniki badań dotyczące wpływu kawy na funkcję nerek potwierdzają, że przejście od 1 do 1,5 filiżanki kawy dziennie  zmniejsza ryzyko kamieni nerkowych o 40%. Naukowcy przypisuję tę właściwość zawartej w kawie kofeinie, która odpowiada za zwiększenie przepływ moczu, co stanowi ważny czynnik  chroniący przed rozwojem kamieni nerkowych.

  • Zielona kawa i kawa zbożowa, czy pomogą w odchudzaniu?

    Kawa to dla wielu z nas nieodłączny, poranny rytuał. Na efekt nie trzeba długo czekać. Szczyt kofeiny we krwi występuje po około 45-60 minutach, a jej podwyższone stężenie oraz związane z tym pobudzenie utrzymuje się przez około 4 godziny.

  • Picie kawy to dłuższe życie, twierdzą naukowcy

    Jak się okazuje, picie kawy nie tylko pobudza nas do działania i dodaje energii, ale ma też cenne właściwości prozdrowotne. Poznaj wyniki najnowszych badań australijskich naukowców.

  • Picie kawy zmniejsza ryzyko chorób nerek o ponad 23% – najnowsze wyniki badań

    Niedawno naukowcy z kilku ośrodków naukowych w Stanach Zjednoczonych zbadali wpływ spożycia kawy na ostre uszkodzenie nerek (AKI). Udowodniono, że osoby, które piły kawę w dowolnej ilości, miały o ponad 10% mniejsze ryzyko rozwoju AKI, w porównaniu do osób, które nie spożywały napoju. Badacze zauważyli,że kawa może wpływać na wystąpienie tej choroby dzięki bioaktywnym związkom w niej zawartym, takim jak np. kofeina.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl