Kawa pomoże w walce z otyłością
Katarzyna Szulik

Kawa pomoże w walce z otyłością

Picie kawy ma rozliczne zalety, których lista systematycznie się wydłuża. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że picie kawy może stymulować brązowy tłuszcz, czyli własną obronę tłuszczową organizmu, co może być kluczem do walki z otyłością i cukrzycą.

Pionierskie badanie, opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports, jest jednym z pierwszych przeprowadzonych u ludzi w celu znalezienia składników, które mogą mieć bezpośredni wpływ na funkcje brązowego tłuszczu. Jest on ważną częścią ludzkiego ciała, odgrywającą kluczową rolę w tym, jak szybko możemy spalać kalorie w kontekście energetycznym.

Czym jest brązowa tkanka tłuszczowa?

Brązowa tkanka tłuszczowa (BAT), znana również jako brązowy tłuszcz, jest jednym z dwóch rodzajów tłuszczu występującego u ludzi i innych ssaków. Początkowo jej istnienie przypisywano wyłącznie niemowlętom i zimującym ssakom, ale w ostatnich latach odkryto, że brązowy tłuszcz posiadają także dorośli. Jego główną funkcją jest wytwarzanie ciepła ciała poprzez spalanie kalorii, w przeciwieństwie do białego tłuszczu, który jest wynikiem przechowywania nadmiaru kalorii.

Osoby o niższym wskaźniku masy ciała (BMI) mają zatem większą ilość brązowego tłuszczu.

Profesor Michael Symonds z School of Medicine na Uniwersytecie w Nottingham, który współrealizował badanie, wytłumaczył, że brązowy tłuszcz działa w inny sposób niż inne tłuszcze w organizmie i wytwarza ciepło poprzez spalanie cukru i tłuszczu, często w odpowiedzi na zimno. Zwiększenie jego aktywności poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi, a także wpływa pozytywnie na poziom lipidów we krwi i dodatkowe spalone kalorie, pomagając przy odchudzaniu, jednak do tej pory nikt nie znalazł akceptowalnego sposobu stymulowania jego aktywności u ludzi.

Kawa wspiera dobry tłuszcz

To badanie jest pierwszym prowadzonym w warunkach klinicznych, które pokazuje, że coś takiego jak filiżanka kawy może mieć bezpośredni wpływ na brązowy tłuszcz w organizmie. Potencjalne konsekwencje jego wyników są dość duże, ponieważ otyłość jest poważnym problemem zdrowotnym dla społeczeństwa, a do tego zmagamy się z rosnącą epidemią cukrzycy, w której wypadku brązowy tłuszcz również mógłby stanowić potencjalne rozwiązanie problemu.

Zespół rozpoczął serię badań nad komórkami macierzystymi, aby sprawdzić, czy kofeina pobudzi brązowy tłuszcz. Po znalezieniu odpowiedniej dawki zainicjowano etap badań na ludziach w celu porównania wyników.

W tym celu zastosowano technikę obrazowania termicznego, opracowaną przez ten sam zespół już wcześniej, w celu śledzenia rezerw tłuszczu brązowego w organizmie. Nieinwazyjna technika pomaga zespołowi zlokalizować brązowy tłuszcz i ocenić jego zdolność do wytwarzania ciepła. Z wcześniejszych badań naukowców wynikało, że brązowy tłuszcz gromadzi się głównie w rejonie szyi.

Wyniki były pozytywne, więc teraz naukowcy muszą zdobyć dowody na to, że to kofeina jako jeden ze składników kawy działa jako bodziec do stymulacji brązowego tłuszczu, lub też czy za taki efekt odpowiada jakiś inny czynnik. Obecnie naukowcy przyglądają się suplementom kofeiny, aby sprawdzić, czy efekt jest podobny.
Po potwierdzeniu który komponent jest za to odpowiedzialny, może on zostać wykorzystany jako część systemu kontroli masy ciała lub jako część programu regulacji glukozy, aby pomóc w zapobieganiu cukrzycy.

Zły tłuszcz przekształć w dobry

Tymczasem naukowcy z Columbia University School of Engineering and Applied Science opracowali sposób przekształcania „złego” białego tłuszczu w brązowy, przy czym ten proces zachodzi poza organizmem pacjenta. Technika ta wykorzystuje procedury przeszczepu tłuszczu powszechnie wykonywane przez chirurgów plastycznych, w których tłuszcz jest zbierany spod skóry, a następnie ponownie przeszczepiany temu samemu pacjentowi w celach kosmetycznych lub rekonstrukcyjnych.

Zespół przekształcił biały tłuszcz w brązowy tłuszcz przez hodowanie fragmentów tkanek w pożywkach zawierających czynniki wzrostu i inne endogenne czynniki brązowienia przez jeden do trzech tygodni, aby stymulować proces brązowienia. Ocenili brązowienie białego tłuszczu poprzez pomiar poziomów kilku biomarkerów tłuszczu brązowego, w tym aktywności mitochondrialnej i markera białek brązowego tłuszczu UCP1.

W jednym z eksperymentów odkryli, że podskórny biały tłuszcz u myszy można bezpośrednio przekształcić w brązowy tłuszcz poza organizmem. Brązowy tłuszcz zarówno przeżył, jak i pozostał stabilny po wstrzyknięciu go tej samej myszy przez długi okres, w tym przypadku dwumiesięczny.

Następnie naukowcy wykorzystali swoje metody na ludzkim podskórnym tłuszczu i byli w stanie skutecznie przekształcić go w brązowy tłuszcz. Sugeruje to, że pewnego dnia możliwe będzie wypróbowanie tego podejścia na ludziach jako potencjalnej terapii w celu zmniejszenia masy ciała, kontroli poziomu glukozy we krwi lub w celu zapobiegania przyrostowi masy ciała.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij