Kawa pomoże w walce z otyłością
Picie kawy ma rozliczne zalety, których lista systematycznie się wydłuża. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że picie kawy może stymulować brązowy tłuszcz, czyli własną obronę tłuszczową organizmu, co może być kluczem do walki z otyłością i cukrzycą.
Pionierskie badanie, opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports, jest jednym z pierwszych przeprowadzonych u ludzi w celu znalezienia składników, które mogą mieć bezpośredni wpływ na funkcje brązowego tłuszczu. Jest on ważną częścią ludzkiego ciała, odgrywającą kluczową rolę w tym, jak szybko możemy spalać kalorie w kontekście energetycznym.
Czym jest brązowa tkanka tłuszczowa?
Brązowa tkanka tłuszczowa (BAT), znana również jako brązowy tłuszcz, jest jednym z dwóch rodzajów tłuszczu występującego u ludzi i innych ssaków. Początkowo jej istnienie przypisywano wyłącznie niemowlętom i zimującym ssakom, ale w ostatnich latach odkryto, że brązowy tłuszcz posiadają także dorośli. Jego główną funkcją jest wytwarzanie ciepła ciała poprzez spalanie kalorii, w przeciwieństwie do białego tłuszczu, który jest wynikiem przechowywania nadmiaru kalorii.
Osoby o niższym wskaźniku masy ciała (BMI) mają zatem większą ilość brązowego tłuszczu.
Profesor Michael Symonds z School of Medicine na Uniwersytecie w Nottingham, który współrealizował badanie, wytłumaczył, że brązowy tłuszcz działa w inny sposób niż inne tłuszcze w organizmie i wytwarza ciepło poprzez spalanie cukru i tłuszczu, często w odpowiedzi na zimno. Zwiększenie jego aktywności poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi, a także wpływa pozytywnie na poziom lipidów we krwi i dodatkowe spalone kalorie, pomagając przy odchudzaniu, jednak do tej pory nikt nie znalazł akceptowalnego sposobu stymulowania jego aktywności u ludzi.
Kawa wspiera dobry tłuszcz
To badanie jest pierwszym prowadzonym w warunkach klinicznych, które pokazuje, że coś takiego jak filiżanka kawy może mieć bezpośredni wpływ na brązowy tłuszcz w organizmie. Potencjalne konsekwencje jego wyników są dość duże, ponieważ otyłość jest poważnym problemem zdrowotnym dla społeczeństwa, a do tego zmagamy się z rosnącą epidemią cukrzycy, w której wypadku brązowy tłuszcz również mógłby stanowić potencjalne rozwiązanie problemu.
Zespół rozpoczął serię badań nad komórkami macierzystymi, aby sprawdzić, czy kofeina pobudzi brązowy tłuszcz. Po znalezieniu odpowiedniej dawki zainicjowano etap badań na ludziach w celu porównania wyników.
W tym celu zastosowano technikę obrazowania termicznego, opracowaną przez ten sam zespół już wcześniej, w celu śledzenia rezerw tłuszczu brązowego w organizmie. Nieinwazyjna technika pomaga zespołowi zlokalizować brązowy tłuszcz i ocenić jego zdolność do wytwarzania ciepła. Z wcześniejszych badań naukowców wynikało, że brązowy tłuszcz gromadzi się głównie w rejonie szyi.
Wyniki były pozytywne, więc teraz naukowcy muszą zdobyć dowody na to, że to kofeina jako jeden ze składników kawy działa jako bodziec do stymulacji brązowego tłuszczu, lub też czy za taki efekt odpowiada jakiś inny czynnik. Obecnie naukowcy przyglądają się suplementom kofeiny, aby sprawdzić, czy efekt jest podobny.
Po potwierdzeniu który komponent jest za to odpowiedzialny, może on zostać wykorzystany jako część systemu kontroli masy ciała lub jako część programu regulacji glukozy, aby pomóc w zapobieganiu cukrzycy.
Zły tłuszcz przekształć w dobry
Tymczasem naukowcy z Columbia University School of Engineering and Applied Science opracowali sposób przekształcania „złego” białego tłuszczu w brązowy, przy czym ten proces zachodzi poza organizmem pacjenta. Technika ta wykorzystuje procedury przeszczepu tłuszczu powszechnie wykonywane przez chirurgów plastycznych, w których tłuszcz jest zbierany spod skóry, a następnie ponownie przeszczepiany temu samemu pacjentowi w celach kosmetycznych lub rekonstrukcyjnych.
Zespół przekształcił biały tłuszcz w brązowy tłuszcz przez hodowanie fragmentów tkanek w pożywkach zawierających czynniki wzrostu i inne endogenne czynniki brązowienia przez jeden do trzech tygodni, aby stymulować proces brązowienia. Ocenili brązowienie białego tłuszczu poprzez pomiar poziomów kilku biomarkerów tłuszczu brązowego, w tym aktywności mitochondrialnej i markera białek brązowego tłuszczu UCP1.
Następnie naukowcy wykorzystali swoje metody na ludzkim podskórnym tłuszczu i byli w stanie skutecznie przekształcić go w brązowy tłuszcz. Sugeruje to, że pewnego dnia możliwe będzie wypróbowanie tego podejścia na ludziach jako potencjalnej terapii w celu zmniejszenia masy ciała, kontroli poziomu glukozy we krwi lub w celu zapobiegania przyrostowi masy ciała.