Kofeina pozostaje we krwi na długo
Katarzyna Szulik

Kofeina pozostaje we krwi na długo

W czasie badania próbek krwi pobranej od dawców w celu transfuzji, naukowcy z Oregon State University dokonali nietypowego odkrycia. We wszystkich próbkach pozyskanych z banków krwi, które w teorii powinny być oczyszczone, znaleźli kofeinę, jak również śladowe ilości niektórych substancji pochodzących z leków. Oznacza to, że kofeina raz wprowadzona do organizmu pozostaje w nim na dobre, a przynajmniej na długo. 

Kofeina i leki w próbkach krwi

Fakt obecności kofeiny we krwi w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu odbiorcom transfuzji, ale może stanowić ciekawy przyczynek do dyskusji. W przypadku leków kwestia jest bardziej skomplikowana – chodzi o składniki preparatów na kaszel oraz przeznaczonych do leczenia stanów lęku i niepokoju. Naukowcu badali próbki pod kątem zawartości alprazolamu, stosowanego jako lek psychotropowy, dekstrometorfanu obecnego w lekach na kaszel oraz tolbutamidu stosowanego w terapii cukrzycy typu 2. Ostatniego składnika nie odnaleziono w żadnej z 18 próbek, ale 13 z nich zawierało alprazolam, natomiast 8 lek, stosowany w leczeniu kaszlu. Naukowcy podkreślają, że fakt odnalezienia akurat tych substancji leczniczych w próbkach krwi nie oznacza, że nie zawierają one także innych – po prostu testowano je wyłącznie pod kątem obecności tych konkretnych składników. 

Przyczynkiem do takich badań była chęć przetestowania nowej metody ewaluacji potencjalnych interakcji zachodzących między suplementami pochodzenia roślinnego oraz lekami. Celem tego eksperymentu było sprawdzenie, czy łączenie konkretnych leków z suplementami roślinnymi wpłynie na ich metabolizowanie, w sposób pozytywny lub negatywny. Wiedza ta ma znaczenie, ponieważ interakcje między nimi mogą wpływać na skuteczność terapii. 

Kawa kontra migrena

Kofeina służy przede wszystkim pobudzeniu organizmu, a sama kawa, zgodnie z wynikami najnowszych badań, może wspierać nasze zdrowie, pod warunkiem, że pijemy ją z umiarem. O przyjęcie zbyt dużych dawek kofeiny jednak nietrudno, ponieważ znajdziemy ją nie tylko w kawie, ale też w herbacie (jako teinę), napojach typu cola oraz energetykach czy niektórych lekach. Wokół kofeiny krąży wiele mitów, a jeden z nich mówi o jej wpływie na zwiększenie ryzyka migreny. Badania naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center częściowo rozwiewają te obawy.

Jak się okazuje, kofeina może zwiększać prawdopodobieństwo występowania bólów głowy jedynie, gdy przyjmiemy ją w dużych ilościach, przekraczających trzy porcje dziennie. Wówczas znacząco rośnie ryzyko wystąpienia migreny nawet tego samego dnia.

Jednak w przypadku osób, które nigdy lub rzadko sięgają po napoje z kofeiną, już dwie porcje mogą znacząco zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia migreny. Na potrzeby badania przyjęto, że porcja kawy równa się jednej szklance (około 250 ml), 200 ml herbaty, 330 ml napoju gazowanego lub około 50 ml napoju energetycznego. 

Powiązane produkty

W ciąży zrezygnuj z kawy

Ograniczenie spożycia kofeiny jest zalecane również u kobiet w ciąży. Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez naukowców związanych z Amerykańskim Stowarzyszeniem Endokrynologicznym, może ona prowadzić do uszkodzeń wątroby i większej podatności organu na stłuszczeniową chorobę alkoholową.

Już wcześniej dowiedziono, że spożywanie około 300 mg kofeiny dziennie, co odpowiada około dwóm porcjom kawy, może prowadzić do wydania na świat dziecka o niskiej masie urodzeniowej.

Wspomniane wyniki badań zostały uzyskane na drodze badań na myszach, jednak stanowią kolejną sugestię, by w newralgicznym czasie ciąży znacząco obniżyć lub wręcz wyeliminować kawę. 

  1. Oregon State University, We love coffee, tea, chocolate and soft drinks so much, caffeine is literally in our blood, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191126092718.htm, [dostęp:] 27.11.2019 r.
  2. L. Chen, R. B. van Breemen, Validation of a sensitive UHPLC-MS/MS method for cytochrome P450 probe substrates caffeine, tolbutamide, dextromethorphan, and alprazolam in human serum reveals drug contamination of serum used for research, "Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis" 2019; 112983 DOI: 10.1016/j.jpba.2019.112983.
  3. E. Mostofsky, M. A. Mittleman, C. Buettner i in., Prospective Cohort Study of Caffeinated Beverage Intake as a Potential Trigger of Headaches among Migraineurs, "The American Journal of Medicine" 2019; DOI: 10.1016/j.amjmed.2019.02.015.
  4. Beth Israel Deaconess Medical Center, 1–2 caffeinated drinks not linked with higher risk of migraines; 3+ may trigger them “sciencedaily.com” [online] www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190808091422.htm> [dostęp] 27.11.2019 r.
  5. Society for Endocrinology, Too much caffeine during pregnancy may damage baby's liver, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190724155937.htm, [dostęp:] 27.11.2019 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

  • Synbiotyki – kiedy je stosować? Czym się różnią od probiotyków i prebiotyków?

    Wielu ekspertów wskazuje, że stosowanie probiotyku i prebiotyku w postaci jednego produktu, czyli synbiotyku, przynosi większe korzyści niż stosowanie samego probiotyku. Synbiotyki regenerują florę jelitową oraz wzmacniają odporność, a także przynoszą dodatkowe korzyści dla organizmu, ponieważ wspomagają leczenie licznych chorób. Kiedy należy stosować synbiotyki? Jak dobrać odpowiednią dawkę?

  • Uprawnienia farmaceuty – recepty na szczepienia, dostęp do Internetowego Konta Pacjenta

    Od 14 lutego 2025 roku farmaceuci w Polsce mogą wystawiać recepty na refundowane szczepionki. Szczepienie musi odbyć się w aptece, w której została wystawiona recepta. Pacjent może również udostępnić farmaceucie lub aptece swoje IKP. Wprowadzone zmiany zapewnią szybszy i lepszy dostęp do refundowanych szczepień.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl