×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Kofeina pozostaje we krwi na długo

W czasie badania próbek krwi pobranej od dawców w celu transfuzji, naukowcy z Oregon State University dokonali nietypowego odkrycia. We wszystkich próbkach pozyskanych z banków krwi, które w teorii powinny być oczyszczone, znaleźli kofeinę, jak również śladowe ilości niektórych substancji pochodzących z leków. Oznacza to, że kofeina raz wprowadzona do organizmu pozostaje w nim na dobre, a przynajmniej na długo. 

Kofeina i leki w próbkach krwi

Fakt obecności kofeiny we krwi w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu odbiorcom transfuzji, ale może stanowić ciekawy przyczynek do dyskusji. W przypadku leków kwestia jest bardziej skomplikowana – chodzi o składniki preparatów na kaszel oraz przeznaczonych do leczenia stanów lęku i niepokoju. Naukowcu badali próbki pod kątem zawartości alprazolamu, stosowanego jako lek psychotropowy, dekstrometorfanu obecnego w lekach na kaszel oraz tolbutamidu stosowanego w terapii cukrzycy typu 2. Ostatniego składnika nie odnaleziono w żadnej z 18 próbek, ale 13 z nich zawierało alprazolam, natomiast 8 lek, stosowany w leczeniu kaszlu. Naukowcy podkreślają, że fakt odnalezienia akurat tych substancji leczniczych w próbkach krwi nie oznacza, że nie zawierają one także innych – po prostu testowano je wyłącznie pod kątem obecności tych konkretnych składników. 

Przyczynkiem do takich badań była chęć przetestowania nowej metody ewaluacji potencjalnych interakcji zachodzących między suplementami pochodzenia roślinnego oraz lekami. Celem tego eksperymentu było sprawdzenie, czy łączenie konkretnych leków z suplementami roślinnymi wpłynie na ich metabolizowanie, w sposób pozytywny lub negatywny. Wiedza ta ma znaczenie, ponieważ interakcje między nimi mogą wpływać na skuteczność terapii. 

Kawa kontra migrena

Kofeina służy przede wszystkim pobudzeniu organizmu, a sama kawa, zgodnie z wynikami najnowszych badań, może wspierać nasze zdrowie, pod warunkiem, że pijemy ją z umiarem. O przyjęcie zbyt dużych dawek kofeiny jednak nietrudno, ponieważ znajdziemy ją nie tylko w kawie, ale też w herbacie (jako teinę), napojach typu cola oraz energetykach czy niektórych lekach. Wokół kofeiny krąży wiele mitów, a jeden z nich mówi o jej wpływie na zwiększenie ryzyka migreny. Badania naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center częściowo rozwiewają te obawy.

Jak się okazuje, kofeina może zwiększać prawdopodobieństwo występowania bólów głowy jedynie, gdy przyjmiemy ją w dużych ilościach, przekraczających trzy porcje dziennie. Wówczas znacząco rośnie ryzyko wystąpienia migreny nawet tego samego dnia.

Jednak w przypadku osób, które nigdy lub rzadko sięgają po napoje z kofeiną, już dwie porcje mogą znacząco zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia migreny. Na potrzeby badania przyjęto, że porcja kawy równa się jednej szklance (około 250 ml), 200 ml herbaty, 330 ml napoju gazowanego lub około 50 ml napoju energetycznego. 

W ciąży zrezygnuj z kawy

Ograniczenie spożycia kofeiny jest zalecane również u kobiet w ciąży. Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez naukowców związanych z Amerykańskim Stowarzyszeniem Endokrynologicznym, może ona prowadzić do uszkodzeń wątroby i większej podatności organu na stłuszczeniową chorobę alkoholową.

Już wcześniej dowiedziono, że spożywanie około 300 mg kofeiny dziennie, co odpowiada około dwóm porcjom kawy, może prowadzić do wydania na świat dziecka o niskiej masie urodzeniowej.

Wspomniane wyniki badań zostały uzyskane na drodze badań na myszach, jednak stanowią kolejną sugestię, by w newralgicznym czasie ciąży znacząco obniżyć lub wręcz wyeliminować kawę. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Oregon State University, We love coffee, tea, chocolate and soft drinks so much, caffeine is literally in our blood, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191126092718.htm, [dostęp:] 27.11.2019 r.
  2. L. Chen, R. B. van Breemen, Validation of a sensitive UHPLC-MS/MS method for cytochrome P450 probe substrates caffeine, tolbutamide, dextromethorphan, and alprazolam in human serum reveals drug contamination of serum used for research, "Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis" 2019; 112983 DOI: 10.1016/j.jpba.2019.112983.
  3. E. Mostofsky, M. A. Mittleman, C. Buettner i in., Prospective Cohort Study of Caffeinated Beverage Intake as a Potential Trigger of Headaches among Migraineurs, "The American Journal of Medicine" 2019; DOI: 10.1016/j.amjmed.2019.02.015.
  4. Beth Israel Deaconess Medical Center, 1–2 caffeinated drinks not linked with higher risk of migraines; 3+ may trigger them “sciencedaily.com” [online] www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190808091422.htm> [dostęp] 27.11.2019 r.
  5. Society for Endocrinology, Too much caffeine during pregnancy may damage baby's liver, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190724155937.htm, [dostęp:] 27.11.2019 r.

Podziel się: