
Kofeina pozostaje we krwi na długo
W czasie badania próbek krwi pobranej od dawców w celu transfuzji, naukowcy z Oregon State University dokonali nietypowego odkrycia. We wszystkich próbkach pozyskanych z banków krwi, które w teorii powinny być oczyszczone, znaleźli kofeinę, jak również śladowe ilości niektórych substancji pochodzących z leków. Oznacza to, że kofeina raz wprowadzona do organizmu pozostaje w nim na dobre, a przynajmniej na długo.
Kofeina i leki w próbkach krwi
Fakt obecności kofeiny we krwi w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu odbiorcom transfuzji, ale może stanowić ciekawy przyczynek do dyskusji. W przypadku leków kwestia jest bardziej skomplikowana – chodzi o składniki preparatów na kaszel oraz przeznaczonych do leczenia stanów lęku i niepokoju. Naukowcu badali próbki pod kątem zawartości alprazolamu, stosowanego jako lek psychotropowy, dekstrometorfanu obecnego w lekach na kaszel oraz tolbutamidu stosowanego w terapii cukrzycy typu 2. Ostatniego składnika nie odnaleziono w żadnej z 18 próbek, ale 13 z nich zawierało alprazolam, natomiast 8 lek, stosowany w leczeniu kaszlu. Naukowcy podkreślają, że fakt odnalezienia akurat tych substancji leczniczych w próbkach krwi nie oznacza, że nie zawierają one także innych – po prostu testowano je wyłącznie pod kątem obecności tych konkretnych składników.
Przyczynkiem do takich badań była chęć przetestowania nowej metody ewaluacji potencjalnych interakcji zachodzących między suplementami pochodzenia roślinnego oraz lekami. Celem tego eksperymentu było sprawdzenie, czy łączenie konkretnych leków z suplementami roślinnymi wpłynie na ich metabolizowanie, w sposób pozytywny lub negatywny. Wiedza ta ma znaczenie, ponieważ interakcje między nimi mogą wpływać na skuteczność terapii.
Kawa kontra migrena
Kofeina służy przede wszystkim pobudzeniu organizmu, a sama kawa, zgodnie z wynikami najnowszych badań, może wspierać nasze zdrowie, pod warunkiem, że pijemy ją z umiarem. O przyjęcie zbyt dużych dawek kofeiny jednak nietrudno, ponieważ znajdziemy ją nie tylko w kawie, ale też w herbacie (jako teinę), napojach typu cola oraz energetykach czy niektórych lekach. Wokół kofeiny krąży wiele mitów, a jeden z nich mówi o jej wpływie na zwiększenie ryzyka migreny. Badania naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center częściowo rozwiewają te obawy.
Jednak w przypadku osób, które nigdy lub rzadko sięgają po napoje z kofeiną, już dwie porcje mogą znacząco zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia migreny. Na potrzeby badania przyjęto, że porcja kawy równa się jednej szklance (około 250 ml), 200 ml herbaty, 330 ml napoju gazowanego lub około 50 ml napoju energetycznego.
W ciąży zrezygnuj z kawy
Ograniczenie spożycia kofeiny jest zalecane również u kobiet w ciąży. Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez naukowców związanych z Amerykańskim Stowarzyszeniem Endokrynologicznym, może ona prowadzić do uszkodzeń wątroby i większej podatności organu na stłuszczeniową chorobę alkoholową.
Wspomniane wyniki badań zostały uzyskane na drodze badań na myszach, jednak stanowią kolejną sugestię, by w newralgicznym czasie ciąży znacząco obniżyć lub wręcz wyeliminować kawę.