Pijąc kawę w ciąży, narażasz wątrobę dziecka
W ostatnich latach wiele mitów o szkodliwości kawy zostało obalonych, jednak dla kobiet w ciąży ten napój wciąż jest na cenzurowanym. Filiżanka dziennie nie zaszkodzi, ale większe ilości małej czarnej mogą doprowadzić między innymi do uszkodzenia wątroby dziecka, co w przyszłości może skutkować większą podatnością na poważne schorzenia tego organu — alarmuje amerykańskie stowarzyszenie endokrynologów, powołując się na badania prowadzone w Chinach.
Czy kawa jest szkodliwa dla dziecka?
Wnioski naukowców z Uniwersytetu Wuhan zostały sformułowane na podstawie badania na szczurach, którym podawano niskie i wysokie dawki kawy. Za niską uznawano odpowiednik 2–3 „ludzkich” filiżanek, a za wysoką od 6 do 9 porcji kawy. Jak się okazało, zawarta w napoju kofeina wpłynęła negatywnie na obie grupy ciężarnych gryzoni, co objawiło się niższym poziomem hormonów wątrobowych u ich potomstwa, jak również zwiększonym stężeniem kortykosteroidów, czyli hormonów stresu. Na szczęście w większości przypadków poziom hormonów normował się jakiś czas po narodzinach, niemniej jednak ten stan powoduje podwyższone ryzyko występowania schorzeń wątroby w późniejszym życiu, ze szczególnym uwzględnieniem choroby stłuszczeniowej wątroby.
Te wnioski dołączają do kolejnych sugerujących szkodliwość spożycia kofeiny przez kobiety w ciąży.
Kawa zwiększa ryzyko hipotrofii
Do takich wniosków doszli badacze z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego, którzy dokonali analizy informacji o diecie i szczegółach porodu około 60 tys. kobiet w ciąży. W tym wypadku pod uwagę wzięto jednak nie tylko kawę, ale wszystkie potencjalne źródła kofeiny, w tym napoje gazowane, herbatę czy desery zawierające kakao. Niezależnie od tego, w jakiej formie matka spożywała kofeinę, przekroczenie dawki 300 mg na dobę skutkowało obniżeniem średniej wagi dziecka o około 20 g każdego dnia. Mimo to zaobserwowano, że w przypadku kawy spadek był nieco większy, co może oznaczać, że za obniżanie masy urodzeniowej dzieci odpowiada nie tylko sama kofeina, ale również inne składniki obecne w kawie. Identyfikacja tychże wymaga jednak dalszych badań.
Otyłość kontra kofeina
Z kolei badania z 2018 roku prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Gothenburgu sugerują, że picie nawet niewielkich ilości kawy podczas ciąży zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Ryzyko jest niewielkie i wynosi około 5 proc. w stosunku do dzieci matek niepijących kawy. Niemniej nadwaga lub otyłość w dzieciństwie mogą mieć poważne konsekwencje w wieku dorosłym, obejmujące między innymi podwyższone ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia. Naukowcy wzięli również pod uwagę inne źródła kofeiny, takie jak napoje energetyczne czy czarna herbata i uzyskali podobne wyniki. Regularna konsumpcja średnio 300 mg kofeiny na dobę w ciąży może szkodzić zdrowiu nienarodzonego dziecka.