Kawa z mlekiem
Arkadiusz Dąbek

Kawa z mlekiem ma przeciwzapalne właściwości, twierdzą naukowcy

Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii odkryli, że dodanie mleka do filiżanki kawy podwaja właściwości przeciwzapalne komórek odpornościowych. Odpowiada za to reakcja zachodząca na skutek połączenia aminokwasów i polifenoli.

Reakcja polifenoli z aminokwasami hamuje stan zapalny w komórkach

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii, a opublikowanych w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, filiżanka kawy z mlekiem może mieć właściwości przeciwzapalne. Wyniki testów wskazują, że na skutek reakcji zachodzącej między aminokwasem a polifenolem zostaje zredukowany stan zapalny w komórkach – w badaniu wykazano, że gdy organiczne związki chemiczne z grupy fenoli reagują z kwasami aminowymi, wzmacnia się ich wpływ na hamowanie stanu zapalnego w komórkach odpornościowych. Do tej pory koncentrowano się na obserwacji komórek w warunkach laboratoryjnych, teraz naukowcy chcą zastosować dotychczasową wiedzę do badań na zwierzętach, a następnie na ludziach.

Aby zbadać działanie przeciwzapalne pojawiające się po połączeniu polifenoli z białkami, badacze celowo wywołali stan zapalny w komórkach odpornościowych, a następnie potraktowali je różnymi dawkami polifenoli (jedne otrzymywały polifenole z aminokwasami, podczas gdy inne – same polifenole). Zaobserwowano, że komórki odpornościowe traktowane kombinacją polifenoli i aminokwasów były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż te, do których dodano tylko polifenole.

Właściwości polifenoli zawartych w kawie

Ziarna kawy zawierają polifenole, podczas gdy mleko jest bogate w białko – stąd silna reakcja przeciwzapalna po ich połączeniu. Takie potencjalnie korzystne działanie przeciwzapalne występuje również w przypadku łączenia innych pokarmów składających się z białek z owocami lub warzywami zawierającymi takie przeciwutleniacze.

A czym tak naprawdę są polifenole? To naturalne związki pochodzenia roślinnego o silnych właściwościach antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych. Wyróżnia się kilka typów polifenoli, wśród nich znajdują się m.in.: antocyjany, flawanony czy flawanole. Liczne badania naukowe potwierdzają ich związek z obniżaniem ryzyka chorób układu krwionośnego (m.in. działają one przeciwzakrzepowo, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych). Ponadto wiadomo, że polifenole spowalniają proces starzenia się komórek oraz wzmacniają odporność organizmu. Ich wysokie spożycie wiąże się również z obniżeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz niektóre typy nowotworów (m.in. raka piersi czy prostaty).

Kawa jest obok herbaty oraz owoców jagodowych głównym źródłem polifenoli w diecie Europejczyków. Podstawowym typem tych związków, który występuje w ziarnach kawowca, jest kwas chlorogenowy. Najwięcej znajduje się go w kawie zielonej, jednak również palone ziarna zawierają znaczną jego ilość. Ponadto jego zawartość w naparze jest uzależniona od stopnia palenia i sposobu przyrządzania napoju.

Powiązane produkty

Źródła polifenoli w diecie

Polifenole wpływają nie tylko na właściwości prozdrowotne żywności, ale mogą odpowiadać także za smak produktów (np. katechiny odpowiadają za cierpki smak herbaty) i ich barwę (np. flawonoidy sprawiają, że jagody czy jeżyny mają ciemnofioletowy kolor).

Polifenole znajdziemy m.in. w:

  • borówkach (25–500 mg antocyjanów należących do grupy flawonoidów w 100 g),
  • czarnej porzeczce (130–400 mg antocyjanów w 100 g),
  • jeżynach (100–400 mg antocyjanów w 100 g),
  • ciemnych winogronach (30–750 mg antocyjanów w 100 g),
  • bakłażanie (750 mg antocyjanów w 100 g),
  • cebuli ( 35–120 mg flawonoli w 100 g),
  • czerwonym winie (25–30 mg antocyjanów, 8–30 mg flawanoli w 100 ml produktu oraz stylben/resweratrol),
  • zielonej herbacie (10–80 mg katechin w 100 ml),
  • czarnej herbacie (6–50 mg katechin w 100 ml).
  1. J. Liu, M. M. Poojary i in., Phenolic Acid–Amino Acid Adducts Exert Distinct Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent Phenolic Acids, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2023, t. 71, nr 5, s. 2344–2355.
  2. Coffee with milk may have an anti-inflammatory effect, ScienceDaily [online] https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230130090347.htm [dostęp:] 09.02.2023.
  3. A. Wieloch, K. Michocka, A. Cieszyńska, Polifenole w żywności, lekach oraz suplementach diety, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, „Zeszyty naukowe” 2012, nr 244, s. 83–101.
  4. G. Williamson, The role of polyphenols in modern nutrition, „Nutrition Bulletin” 2017, nr 42(3), s. 226–235.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij