
Jaka ilość kawy w ciąży jest bezpieczna? Jak kofeina wpływa na masą urodzeniową noworodka?
Nowe badanie National Institutes of Health (NIH) sugeruje, że kofeina może przyczyniać się do tego, że dziecko będzie miało mniejszą masę urodzeniową. Czy przyszłe mamy całkowicie powinny zrezygnować z kawy?
Dlaczego w ciąży powinno ograniczyć się kofeinę?
Ograniczenie spożycia kofeiny przez przyszłe matki jest ważne, ponieważ działa ona moczopędnie, przez co może przyczynić się do utraty ważnych minerałów – wapnia i magnezu. Utrudnia też przyswajanie żelaza. Kofeina przenika przez łożysko i może zaburzać rozwój płodu. Niektórzy sugerują, że wysokie spożycie kofeiny może wiązać się z wyższym odsetkiem poronień, jednak dotychczas nie zgromadzono wystarczających dowodów, aby jednoznacznie temu dowieść.
Jaka dawka kofeiny jest dozwolona dla ciężarnych?
Jeśli chodzi o spożywanie kofeiny w czasie ciąży, przyszłe mamy mogą czuć się zdezorientowane. Chociaż eksperci zgadzają się, że kofeina powinna być ograniczona, ostatecznie nie mogą dojść do porozumienia, jaka ilość jest dla nich bezpieczna. Niektórzy uważają, że najlepiej jest całkowicie ją wyeliminować, inni, że umiarkowane spożycie nie powoduje poważnych problemów podczas ciąży.
Jack James, profesor psychologii na Uniwersytecie w Reykjaviku, w przeglądzie z sierpnia 2020 roku opublikowanym w czasopiśmie naukowym „BMJ Evidence Based Medicine" stwierdził, że żadna ilość kofeiny spożywana przez przyszłe matki nie jest bezpieczna. Wielu ekspertów zakwestionowało ten wniosek, ponieważ analiza dotyczyła badań o charakterze obserwacyjnym.
Według Światowej Organizacji Zdrowia picie mniej niż 300 mg kofeiny dziennie, czyli około 2-3 filiżanek kawy, wiąże się z minimalnym zagrożeniem dla zdrowia matki i dziecka. Z kolei zgodnie z wytycznymi American College of Obstetricians and Gynaecologists ACOG, kobiety w ciąży nie powinny spożywać więcej niż 200 mg kofeiny dziennie.
Kofeina a niska masa urodzeniowa
W rozmowie dla „Healthline” ginekolog, dr Felice Gersh, stwierdziła, że „kofeina jest znanym stymulantem nerwowym i uważa się, że może negatywnie wpływać na rozwijający się mózg płodu, zmieniając ośrodki regulujące apetyt i układy sprzężenia zwrotnego obejmujące mózg, przysadkę mózgową i nadnercza, co może prowadzić do nieprawidłowego działania neuroendokrynnego i powodować zmiany wpływające na uwalnianie i równowagę krytycznych hormonów i neuroprzekaźników zaangażowanych w zdrowie metaboliczne”.
Analiza NIH dowiodła, że niemowlęta urodzone przez matki z najwyższym poziomem kofeiny we krwi były najmniejsze. Pełne wyniki pracy zostaną wkrótce opublikowana w „JAMA Network Open”. W swoich badaniach autorzy przeanalizowali dane dotyczące ponad 2000 kobiet o różnym pochodzeniu etnicznym, które nie paliły i nie miały problemów zdrowotnych przed zajściem w ciążę. Uczestniczki zgłaszały, ile kofeiny spożywały. Dostarczały także próbki krwi, którą następnie analizowano na zawartość kofeiny i paraksantyny (związku wytwarzanego podczas rozkładu kofeiny w organizmie), co daje dokładniejszy obraz.
W porównaniu z niemowlętami urodzonymi przez kobiety bez lub z minimalnym poziomem kofeiny we krwi, niemowlęta urodzone przez kobiety, które miały najwyższy poziom kofeiny we krwi, były średnio o 84 gramy lżejsze po urodzeniu (około 3 uncje) i były o 0,44 centymetra krótsze (około 0,17 cala).