
Salmonella w Biedronce – co grozi po zjedzeniu skażonego mięsa?
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła pałeczki salmonelli w produkcie drobiowym sprzedawanym w sieci sklepów Biedronka. Jak wyglądają objawy zatrucia salmonellą? Czy po ustaniu objawów chory wciąż zaraża?
- Salmonella w hamburgerach z Biedronki
- Jak rozpoznać skażone salmonellą hamburgery kupione w Biedronce?
- Jakie są objawy zatrucia salmonellą?
- Czy zakażenie salmonellą jest groźne?
- Jak radzić sobie z zakażeniem salmonellą? Leki na zatrucie pokarmowe
- Jak sprawdzić, czy nie jesteśmy bezobjawowymi nosicielami salmonelli? Diagnostyka
Salmonella w hamburgerach z Biedronki
Zarówno GIS, jak i sieć sklepów Biedronka wydali komunikat w sprawie zagrożenia, jakie zaistniało w związku ze sprzedażą wyrobu drobiowego – hamburgerów firmy ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Bakteria była obecna w jednej z pięciu próbek sprawdzanego produktu. Odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania wyjaśniającego był Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu. Partia produktu została wycofana z obrotu.
Jak rozpoznać skażone salmonellą hamburgery kupione w Biedronce?
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiły się szczegóły dotyczące mięsa skażonego salmonellą:
Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603
Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Nie należy spożywać mięsa wymienionego w komunikacie. Jeśli pojawią się objawy zatrucia pokarmowego, które wywołuje salmonella, wówczas należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Jakie są objawy zatrucia salmonellą?
Zakażenie salmonellą obejmuje zazwyczaj zatrucie układu pokarmowego, chociaż m.in. w postaci narządowej zakażenie może objąć także układ oddechowy (zapalenie płuc), układ krwionośny (zaburzenia pracy serca) czy układ kostny.
Do głównych objawów zatrucia salmonellą zaliczono:
- biegunkę – w kale może być obecny śluz, krew i/lub duża ilość wody – w ostrych przypadkach może dochodzić do około 20 wypróżnień w skali doby,
- wymioty,
- nudności i ból głowy,
- ból brzucha,
- osłabienie,
- dreszcze,
- stan podgorączkowy lub gorączkę,
- hipotensję (obniżenie ciśnienia krwi),
- skurcze mięśni, przede wszystkim łydek.
Czy zakażenie salmonellą jest groźne?
Zakażenie pałeczkami Salmonella może być bardzo groźne, wszystko zależy jednak od dominujących dolegliwości, które wywołała bakteria. Najgorszym przypadkiem jest postać durowata lub uogólniona salmonelloza, która może wywołać posocznicę, czyli sepsę. Objawia się wówczas jako potężne zaburzenia funkcjonowania całego organizmu, w tym m.in. dysfunkcja serca i zaburzenia świadomości.
Zakażenie bakterią może być wyjątkowo niebezpieczne dla dzieci, w szczególności niemowlaków, a ponadto dla seniorów, osób ze średnio wydolnym układem odporności i pacjentów z chorobami metabolicznymi takimi jak cukrzyca lub miażdżyca.
Należy jednak dodać, że rokowania w przypadku zakażenia salmonellą są zazwyczaj pomyślne. Bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny i – jeśli to możliwe – odseparowanie chorego od pozostałych członków rodziny. Wyjątkowo skrupulatnie należy zajmować się także przygotowywaną żywnością.
Jak radzić sobie z zakażeniem salmonellą? Leki na zatrucie pokarmowe
W związku z tym, że salmonelloza to choroba bakteryjna, można przypuszczać, że w jej leczeniu wskazana będzie antybiotykoterapia. Jednak nic bardziej mylnego – według wytycznych należy unikać podawania antybiotyków na salmonellę. Wdrożenie takiego leczenia może zwiększyć i wydłużyć niebezpieczeństwo związane z rozwinięciem się stanu bezobjawowego nosicielstwa po ostrym zakażeniu bakterią.
W niektórych grupach wiekowych bezobjawowe nosicielstwo zdarza się całkiem często. Jest tak na przykład u dzieci poniżej 5 roku życia, które przechodziły zakażenie salmonellą i które po ustaniu objawów nadal będą zarażać przez około 3 miesiące, ponieważ wydalają wraz z kałem chorobotwórcze bakterie (45% przypadków wygląda właśnie w ten sposób). U osób dorosłych i nieco starszych dzieci to prawdopodobieństwo wynosi około 5%.
Antybiotykoterapia jest wskazana jedynie w uzasadnionych klinicznie przypadkach takich jak bardzo ciężki stan zakażenia czy występowanie ryzyka rozwoju sepsy. Żeby lepiej się poczuć, można przede wszystkim spożywać odpowiednie ilości płynów (np. przegotowana woda) i preparatów nawadniających w postaci elektrolitów dostępnych w aptekach, a także zadbać o jakościowy sen. Kiedy zauważymy, że objawy nieco ustąpiły, można bardzo powoli wprowadzać lekkostrawne posiłki, np. kleik ryżowy czy kukurydziany z odrobinką soli. Dobrze jest zacząć od malutkich porcji, aby przyzwyczaić żołądek do treści pokarmowej i zbytnio nie podrażnić układu pokarmowego. Według niektórych źródeł można także zażywać probiotyki, niemniej nie udało się do tej pory jednoznacznie udowodnić skuteczności tej metody wspierania jelit w walce z zatruciem pokarmowym wywołanym salmonellą.
Jak sprawdzić, czy nie jesteśmy bezobjawowymi nosicielami salmonelli? Diagnostyka
Niezależnie od tego, czy ominęły nas symptomy zakażenia wspomnianym mięsem, czy odczuwamy objawy zatrucia salmonellą po zjedzeniu hamburgerów, dobrze jest udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Zbierze on dokładny wywiad medyczny, oceni objawy i wyda indywidualne zalecenia. Powinien także wystawić skierowanie na badanie kału w kierunku bakterii z rodzaju Salmonella, dzięki czemu potwierdzimy lub wykluczymy infekcję. Zazwyczaj potrzeba 3 lub 5 próbek kału, krwi czy wymiocin chorego. Badanie w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej kosztuje od 50 zł do 140 zł, a cena zależy od liczby oddanych próbek.