Mięso z salmonellą w Biedronce
Ewelina Sochacka

Salmonella w Biedronce – co grozi po zjedzeniu skażonego mięsa?

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła pałeczki salmonelli w produkcie drobiowym sprzedawanym w sieci sklepów Biedronka. Jak wyglądają objawy zatrucia salmonellą? Czy po ustaniu objawów chory wciąż zaraża?

  1. Salmonella w hamburgerach z Biedronki
  2. Jak rozpoznać skażone salmonellą hamburgery kupione w Biedronce?
  3. Jakie są objawy zatrucia salmonellą?
  4. Czy zakażenie salmonellą jest groźne?
  5. Jak radzić sobie z zakażeniem salmonellą? Leki na zatrucie pokarmowe
  6. Jak sprawdzić, czy nie jesteśmy bezobjawowymi nosicielami salmonelli? Diagnostyka

Salmonella w hamburgerach z Biedronki

Zarówno GIS, jak i sieć sklepów Biedronka wydali komunikat w sprawie zagrożenia, jakie zaistniało w związku ze sprzedażą wyrobu drobiowego – hamburgerów firmy ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Bakteria była obecna w jednej z pięciu próbek sprawdzanego produktu. Odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania wyjaśniającego był Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu. Partia produktu została wycofana z obrotu.

Jak rozpoznać skażone salmonellą hamburgery kupione w Biedronce?

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiły się szczegóły dotyczące mięsa skażonego salmonellą:

Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603
Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

Partia hamburgerów z Salmonellą w Biedronce Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Partia hamburgerów z salmonellą w Biedronce
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
hamburgery z Salonellą w Biedronce
Partia hamburgerów z salmonellą w Biedronce
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Partia hamburgerów z salmonellą w Biedronce
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Partia hamburgerów z Salmonellą w Biedronce Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Partia hamburgerów z salmonellą w Biedronce
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Nie należy spożywać mięsa wymienionego w komunikacie. Jeśli pojawią się objawy zatrucia pokarmowego, które wywołuje salmonella, wówczas należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Powiązane produkty

Jakie są objawy zatrucia salmonellą?

Zakażenie salmonellą obejmuje zazwyczaj zatrucie układu pokarmowego, chociaż m.in. w postaci narządowej zakażenie może objąć także układ oddechowy (zapalenie płuc), układ krwionośny (zaburzenia pracy serca) czy układ kostny.

Do głównych objawów zatrucia salmonellą zaliczono:

  • biegunkę – w kale może być obecny śluz, krew i/lub duża ilość wody – w ostrych przypadkach może dochodzić do około 20 wypróżnień w skali doby,
  • wymioty,
  • nudności i ból głowy,
  • ból brzucha,
  • osłabienie,
  • dreszcze,
  • stan podgorączkowy lub gorączkę,
  • hipotensję (obniżenie ciśnienia krwi),
  • skurcze mięśni, przede wszystkim łydek.

Czy zakażenie salmonellą jest groźne?

Zakażenie pałeczkami Salmonella może być bardzo groźne, wszystko zależy jednak od dominujących dolegliwości, które wywołała bakteria. Najgorszym przypadkiem jest postać durowata lub uogólniona salmonelloza, która może wywołać posocznicę, czyli sepsę. Objawia się wówczas jako potężne zaburzenia funkcjonowania całego organizmu, w tym m.in. dysfunkcja serca i zaburzenia świadomości.

Salmonella może również nie wywołać żadnych objawów – przyjmuje wtedy postać bezobjawową. Pacjenci nie zgłaszają żadnych dolegliwości, ale istnieje ogromne ryzyko zarażenia innych osób, gdyż chorzy zakażeni bezobjawowo stają się nieświadomymi nosicielami.

Zakażenie bakterią może być wyjątkowo niebezpieczne dla dzieci, w szczególności niemowlaków, a ponadto dla seniorów, osób ze średnio wydolnym układem odporności i pacjentów z chorobami metabolicznymi takimi jak cukrzyca lub miażdżyca.

Należy jednak dodać, że rokowania w przypadku zakażenia salmonellą są zazwyczaj pomyślne. Bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny i – jeśli to możliwe – odseparowanie chorego od pozostałych członków rodziny. Wyjątkowo skrupulatnie należy zajmować się także przygotowywaną żywnością.

Jak radzić sobie z zakażeniem salmonellą? Leki na zatrucie pokarmowe

W związku z tym, że salmonelloza to choroba bakteryjna, można przypuszczać, że w jej leczeniu wskazana będzie antybiotykoterapia. Jednak nic bardziej mylnego – według wytycznych należy unikać podawania antybiotyków na salmonellę. Wdrożenie takiego leczenia może zwiększyć i wydłużyć niebezpieczeństwo związane z rozwinięciem się stanu bezobjawowego nosicielstwa po ostrym zakażeniu bakterią.

W niektórych grupach wiekowych bezobjawowe nosicielstwo zdarza się całkiem często. Jest tak na przykład u dzieci poniżej 5 roku życia, które przechodziły zakażenie salmonellą i które po ustaniu objawów nadal będą zarażać przez około 3 miesiące, ponieważ wydalają wraz z kałem chorobotwórcze bakterie (45% przypadków wygląda właśnie w ten sposób). U osób dorosłych i nieco starszych dzieci to prawdopodobieństwo wynosi około 5%.

Antybiotykoterapia jest wskazana jedynie w uzasadnionych klinicznie przypadkach takich jak bardzo ciężki stan zakażenia czy występowanie ryzyka rozwoju sepsy. Żeby lepiej się poczuć, można przede wszystkim spożywać odpowiednie ilości płynów (np. przegotowana woda) i preparatów nawadniających w postaci elektrolitów dostępnych w aptekach, a także zadbać o jakościowy sen. Kiedy zauważymy, że objawy nieco ustąpiły, można bardzo powoli wprowadzać lekkostrawne posiłki, np. kleik ryżowy czy kukurydziany z odrobinką soli. Dobrze jest zacząć od malutkich porcji, aby przyzwyczaić żołądek do treści pokarmowej i zbytnio nie podrażnić układu pokarmowego. Według niektórych źródeł można także zażywać probiotyki, niemniej nie udało się do tej pory jednoznacznie udowodnić skuteczności tej metody wspierania jelit w walce z zatruciem pokarmowym wywołanym salmonellą.

Jak sprawdzić, czy nie jesteśmy bezobjawowymi nosicielami salmonelli? Diagnostyka

Niezależnie od tego, czy ominęły nas symptomy zakażenia wspomnianym mięsem, czy odczuwamy objawy zatrucia salmonellą po zjedzeniu hamburgerów, dobrze jest udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Zbierze on dokładny wywiad medyczny, oceni objawy i wyda indywidualne zalecenia. Powinien także wystawić skierowanie na badanie kału w kierunku bakterii z rodzaju Salmonella, dzięki czemu potwierdzimy lub wykluczymy infekcję. Zazwyczaj potrzeba 3 lub 5 próbek kału, krwi czy wymiocin chorego. Badanie w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej kosztuje od 50 zł do 140 zł, a cena zależy od liczby oddanych próbek.

  1. Zatrucie pokarmowe – jak sobie pomóc? Co jeść i pić?, [online] https://www.doz.pl/czytelnia/a11706-co_robic_podczas_zatrucia_pokarmowego [dostęp:] 25.03.2024 r.
  2. Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g, [online] https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wykrycie-obecnosci-bakterii-salmonella-w-jednej-partii-hamburgera-drobiowego-250-g [dostęp:] 25.03.2024 r.
  3. Jakie choroby mogą wywołać bakterie Salmonella? W jaki sposób dochodzi do zakażenia?, [online] https://www.doz.pl/czytelnia/a16171-Jakie_choroby_moga_wywolac_bakterie_Salmonella_W_jaki_sposob_dochodzi_do_zakazenia [dostęp:] 25.03.2024 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Salmonella wykryta w partiach chałwy sezamowej z Kauflandu

    Państwowy Inspektorat Farmaceutyczny ostrzega konsumentów o wykryciu bakterii Salmonelli w dwóch partiach chałwy sezamowej dystrybuowanej przez sieć Kaufland.

  • Jakie choroby mogą wywołać bakterie Salmonella? W jaki sposób dochodzi do zakażenia?

    Salmonella to rodzaj bakterii gram-ujemnych, należących do rodziny Enterobacteriaceae, które żyją w jelitach ludzi i zwierząt. Są najczęstszą przyczyną biegunek, ale też wielu innych dotkliwych dolegliwości. Głównym źródłem infekcji jest skażona wydalinami żywność i woda, ale można zarazić się nimi też przez bezpośredni kontakt z nosicielem. Dowiedz się, jakie są objawy salmonellozy. W jaki sposób dochodzi do zakażenia? Jak można temu zapobiec?

  • Nowatorska szczepionka przeciwko Salmonelli

    Naukowcy z University of Florida opracowali szczepionkę przeciwko bakterii wywołującej objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka i wymioty – Salmonelli. Przetestowali ją na zwierzętach. Jakie były wyniki badania?

  • Zakażenie bakterią salmonelli

    Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, do której należą względnie beztelnowe gram-ujemne pałeczki. Można wyróżnić kilka rodzajów tych bakterii – jedne z nich odpowiedzialne są za wywoływanie salmonellozy, inne zaś odpowiadają za rozwój duru brzusznego oraz duru rzekomego.

  • Dur brzuszny (tyfus) – szczepionki, objawy i przyczyny

    Chociaż w Polsce i w Europie występują już tylko pojedyncze przypadki duru brzuszny (tyfusu) to w wielu regionach świata nadal jest to bardzo niebezpieczna choroba. Dlatego turyści i osoby podróżujące międzykontynentalnie powinny wziąć pod uwagę zagrożenie, jakie związane jest z durem brzusznym.

  • Zatrucie pokarmowe – jak sobie pomóc? Co jeść i pić?

    Zatrucie pokarmowe i wynikające z niego objawy potrafią być bardzo uciążliwe i mogą przysporzyć wielu niedogodności. Z tego względu warto wiedzieć, jak sobie z nimi radzić. Ile trwa zatrucie pokarmowe oraz jak mu zapobiegać?

  • Do jakich specjalistów są obecnie najdłuższe kolejki? Nowe dane NFZ

    Prawie 450 tys. pacjentów czeka na wizytę w poradni okulistycznej, a ponad 90 tys. oczekuje na przyjęcie na oddział otolaryngologiczny – takie dane płyną ze sprawozdania NFZ za ostatni kwartał 2023 roku. Do jakich jeszcze specjalistów i na jakie badania kolejki są najdłuższe?

  • „Czarny kaszel” uderzył w uwielbianym przez Polaków miejscu

    W niemal całej Europie liczba przypadków zachorowań na krztusiec gwałtownie rośnie. Ogniska choroby występują przede wszystkim w Czechach i Chorwacji. Najgorzej jest właśnie na Bałkanach, gdzie odnotowano ponad 6100 przypadków krztuśca. W Czechach w styczniu zaobserwowano 28 przypadków, teraz zgłoszono ich prawie 3100. Czy w Polsce jest niebezpiecznie? Czy liczba zachorowań także rośnie?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij