8-godzinne okno żywieniowe drastycznie zwiększa ryzyko chorób serca
Badanie przeprowadzone na ponad 20 000 dorosłych wykazało, że u osób, które przestrzegały 8-godzinnego okna żywieniowego, będącego rodzajem postu przerywanego, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było o 91% wyższe. Co więcej, w porównaniu ze standardowym harmonogramem jedzenia, który obejmuje 12–16 godzin dziennie, ograniczenie spożycia pokarmu do mniej niż 8 godzin dziennie nie wiązało się z dłuższym życiem.
- Korzyści z postu przerywanego – co było wiadomo dotychczas?
- Jak wyglądało badanie?
- Okno żywieniowe 8h – popularne i najbardziej szkodliwe dla zdrowia?
- Co wykazało badanie?
- Jakie są ograniczenia badania? Czy jest ono wiarygodne?
Korzyści z postu przerywanego – co było wiadomo dotychczas?
Okno żywieniowe (ang. Intermittent Fasting), czyli tzw. post przerywany, polega na ograniczeniu czasu spożywania posiłków do określonej liczby godzin każdego dnia. Liczba ta może wynosić od 4 do 12 godzin w skali doby.
Naukowcy zauważyli, że wiele osób przestrzegających diety ograniczonej czasowo wykorzystuje schemat odżywiania 16:8, zgodnie z którym jedzą posiłki w ciągu 8 godzin i poszczą przez pozostałe 16 godzin każdego dnia. Poprzednie badania wykazały, że przestrzeganie okna żywieniowego poprawia kilka wskaźników zdrowia kardiometabolicznego, takich jak ciśnienie krwi, poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Jak wyglądało badanie?
W badaniu wzięło udział około 20 000 dorosłych Amerykanów. Średni wiek uczestników wynosił 49 lat. Byli oni obserwowani przez okres od 8 do 17 lat. Stosunek kobiet do mężczyzn biorących udział w badaniu był równy. Byli to ochotnicy, którzy deklarowali, że ograniczyli spożywanie posiłków do mniej niż ośmiu godzin na dobę w ramach planu żywieniowego ograniczonego czasowo. Ten sposób odżywiania porównano ze standardowym harmonogramem jedzenia obejmującym około 12–16 godzin dziennie.
Okno żywieniowe 8h – popularne i najbardziej szkodliwe dla zdrowia?
Według specjalistów ograniczenie dziennego czasu jedzenia do krótkiego okresu, takiego jak 8 godzin dziennie, zyskało w ostatnich latach największą popularność. Dotychczas uważano, że taki sposób odżywiania może także pomóc poprawić kondycję serca.
W najnowszym badaniu naukowcy zbadali potencjalny długoterminowy wpływ na zdrowie przestrzegania 8-godzinnego okna żywieniowego. W tym celu dokonali przeglądu informacji dotyczących wzorców żywieniowych uczestników corocznych badań National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z lat 2003–2018. Dane te obejmowały także grupę porównawczą – informacje, które dotyczyły osób zmarłych w USA w latach 2003–2019. Wszystkie dane pochodziły z dwóch rejestrów: krajowego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom oraz bazy danych National Death Index (dosłowne tłumaczenie: Krajowy Wskaźnik Śmierci).
Co wykazało badanie?
Zwiększone ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych zaobserwowano także u osób cierpiących na choroby serca lub nowotwory. Co więcej, wśród osób, u których zdiagnozowano chorobę układu krążenia i które spożywały swoje posiłki przez mniej niż 10 godzin dziennie, również odnotowano o 66% wyższe ryzyko śmierci z powodu chorób serca lub udaru mózgu.
Ponadto jedzenie ograniczone w czasie nie zmniejszyło ogólnego ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Spożywanie posiłków przez dłużej niż 16 godzin dziennie wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworu wśród osób chorych na nowotwór.
Jakie są ograniczenia badania? Czy jest ono wiarygodne?
Nie da się ukryć, że wniosek z opisywanego badania – 8-godzinne okno żywieniowe zwiększa ryzyko chorób serca o 91% – brzmi bardzo poważnie. Należy jednak podkreślić, że badanie to ma kilka ograniczeń. Na przykład uczestnicy podawali dane związane z swoją dietą w formie samoopisu (ankiety). Niektórzy podczas wypełniania kwestionariusza mogli nie pamiętać, co jedli. Wykorzystano tylko dwie ankiety dotyczące diety, więc nie wiadomo, czy dokładnie odzwierciedlają one długoterminowe nawyki żywieniowe ludzi. W badaniu nie wzięto również pod uwagę jakości odżywczej diety uczestników ani powodów, dla których stosowali post przerywany.