Niemowlę w dobie COVID-19
Ewelina Sochacka

Pandemia zmieniła skład mikroflory dzieci – co to oznacza dla ich zdrowia?

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych odkryli, że dzieci urodzone w czasie pandemii COVID-19 mają inny skład mikroflory jelitowej niż maluchy, które przyszły na świat w okresie przed jej wybuchem. Zmiany te obejmują zarówno skład, jak i różnorodność mikrobiomu. Jakie może mieć to skutki dla zdrowia fizycznego i psychicznego dzieci?

Dzieci urodzone w czasie pandemii mają zmieniony mikrobiom jelit

Pandemia COVID-19 w znaczący sposób wpłynęła na funkcjonowanie społeczeństw, w tym również na zdrowie publiczne – zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym. Najnowsze badania sugerują, że zmiany te miały także wpływ na skład mikrobiomu jelitowego dzieci, których pierwsze miesiące życia przypadły na okres pandemii SARS-CoV-2. Według naukowców z Nowego Jorku i Los Angeles u najmłodszych dzieci występuje mniej rodzajów bakterii niż u niemowląt urodzonych wcześniej, czyli przed 2020 rokiem, i są one mniej zróżnicowane. Odkrycia opublikowano w czasopiśmie „Scientific Reports”.

Badacze porównali skład mikrobiomu jelitowego 54 niemowląt w wieku 12 miesięcy, od których pobrano materiał do analiz (próbki kału) przed pandemią bądź też pozyskano go w ciągu pierwszych 9 miesięcy trwania pandemii (między marcem a grudniem 2020 roku). Każda z grup była zróżnicowana społeczno-ekonomicznie i rasowo. Uwzględniono także płeć niemowląt, metodę porodu (cesarskie cięcie lub poród naturalny) oraz to, czy niemowlęta w momencie pobrania próbki były karmione mlekiem matki. W drugiej grupie (dzieci urodzone podczas pandemii) występowała mniejsza liczebność bakterii oraz ich mniejsza różnorodność. Z analiz wynika, że zmiany w mikroflorze nastąpiły stosunkowo szybko po rozpoczęciu pandemii i utrzymały się.

Sprawdź ofertę probiotyków na DOZ.pl

Dlaczego pandemia zmieniła skład mikroflory dzieci?

Autorzy omawianego badania podkreślają, że na różnice w mikrobiomie jelitowym dzieci urodzonych przed oraz w trakcie pandemii COVID-19 mogły mieć wpływ zmiany w stylu życia, jakie wiązały się z wybuchem epidemii koronawirusa. Maluchy spędzały więcej czasu w domu, nie miały kontaktu z rówieśnikami, chociażby w placówkach takich jak żłobki, a tym samym nie stykały się z dużą liczbą rozmaitych drobnoustrojów. Ponadto do tego stanu mogły się przyczynić: wzmożony reżim sanitarny, potencjalne zmiany w diecie niemowląt oraz w praktykach karmienia piersią.

Współautorka badania dr Sarah C. Vogel, pracująca na Wydziale Psychologii i Nauk o Mózgu na Uniwersytecie Bostońskim, uważa, że pandemia COVID-19 to rzadki i naturalny eksperyment, który pomaga naukowcom lepiej zrozumieć, w jaki sposób zmiany w środowisku społecznym mogą kształtować mikrobiom jelit niemowlęcia.

Powiązane produkty

Mikrobiom jelit a zdrowie dziecka

Mikrobiom (mikroflora, mikrobiota) jelit to złożona społeczność drobnoustrojów zamieszkujących przewód pokarmowy człowieka. Bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym odgrywają istotną rolę w zachowaniu dobrego zdrowia. Przede wszystkim wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego dziecka, pomagają w walce z patogenami i wspierają prawidłową odpowiedź immunologiczną. Biorą też udział w procesie trawienia i przyswajania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, co ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego wzrostu najmłodszych. Ponadto mikroflora jelitowa może wpływać na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego (system dwukierunkowej sygnalizacji biochemicznej pomiędzy układem pokarmowym i nerwowym nosi nazwę osi mózgowo-jelitowej).

W ostatnich latach specjaliści odkryli powiązanie zaburzeń mikrobioty jelitowej z rozwojem chorób zapalnych jelit, np. choroby Leśniowskiego-Crohna, otyłości, cukrzycy, a także alergii czy astmy. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że choć istnieje szereg obiecujących dowodów na wpływ mikrobiomu jelitowego na zdrowie, wiele aspektów wymaga dalszych analiz.

  1. F. R. Querdasi i in., A comparison of the infant gut microbiome before versus after the start of the covid-19 pandemic, „Scientific Reports” 2023, nr 13.
  2. M. J. Bull i in., The Human Gut Microbiome in Health and Disease, „Integrative Medicine (Encinitas)” 2014, nr 13(6), s. 17–22.
  3. F. Zhang i in., The gut mycobiome in health, disease, and clinical applications in association with the gut bacterial microbiome assembly, „The Lancet. Microbe” 2022, nr 3.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij