Czy dieta niskobiałkowa wspomaga leczenie raka jelita grubego?
Rodzaj diety wpływa na wiele aspektów związanych ze zdrowiem. Niedawne odkrycia naukowe sugerują, że dieta niskobiałkowa pomaga w leczeniu raka jelita grubego, dokładnie okrężnicy. Pracując na organizmach myszy naukowcy odkryli, że zwierzęta na diecie niskobiałkowej wykazywały mniejszy wczesny wzrost guza i więcej komórek nowotworowych uległo śmierci w ich przypadku.
Naukowcy badali wpływ diety niskobiałkowej na wzrost guza okrężnicy. Odkryli, że dieta niskobiałkowa zmniejsza wzrost guza i zwiększa śmierć komórek nowotworowych u myszy. Badacze twierdzą, że potrzebne są dalsze analizy, aby sprawdzić, czy wyniki dotychczasowych eksperymentów przekładają się na ludzi. Najnowsze badania ukazało się w magazynie Gastroenterology.
Czym jest mTORC1 i dlaczego to w tę cząsteczkę celują naukowcy?
Badania pokazują, że cząsteczki znane jako mTORC1 (kompleks białkowy), przyczyniają się do wzrostu guza i są hiperaktywne w około 70% ludzkich nowotworów, w tym także w raku okrężnicy. Analizy przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że hamowanie mTORC1 zatrzymuje wzrost guza.
Najpierw oceniono komórki raka okrężnicy u myszy. Odkryto, że aktywacja cząsteczki mTORC1 była wyższa w obecności aminokwasów. Chociaż udowodniono, że leki hamujące szlak sygnałowy dla mTORC1 są skuteczne klinicznie, tak ich stosowanie jest ograniczone, ponieważ guzy często dają wznowę po zakończeniu leczenia, a działania niepożądane obejmują m.in. immunosupresję (drastyczne, celowo wywołane obniżenie odporności).
Badania pokazują, że aminokwasy, które są elementami budulcowymi białek, aktywują mTORC1. Można zatem wnioskować, że ograniczenie białka w diecie może hamować wzrost guza poprzez redukcję kompleksu białkowego mTORC1. Dalsze badania nad tematem, jak ograniczenie białka w diecie wpływa na mTORC i wzrost guza, mogą poprawić skuteczność terapii onkologicznej. Niedawno naukowcy zbadali wpływ diet niskobiałkowych na aktywację mTORC1 w modelach tkanek zwierzęcych i ludzkich.
Jak wyglądało badanie i co udało się zaobserwować?
Naukowcy najpierw ocenili komórki raka okrężnicy u myszy. Odkryli, że aktywacja kompleksu mTORC1 była wyższa w obecności aminokwasów. Następnie zbadali, w jaki sposób te odkrycia przełożyły się na żywe organizmy myszy. Aby to zrobić, ocenili wpływ diety niskobiałkowej na mysie modele raka okrężnicy. Eksperyment trwał dwa tygodnie, po których nastąpiła miesięczna chemioterapia. Podczas gdy dieta myszy zawiera zazwyczaj 21% białka, myszy z grupy badanej karmiono dietą zawierającą zaledwie 4% białka.
Zauważono także, że aminokwasy regulują aktywność mTORC1, a aminokwasy ograniczające mogą hamować wczesny wzrost guza. Na podstawie testów in vitro odkryto także, że dieta niskobiałkowa – a konkretnie redukcja aminokwasów leucyny i cystyny – zmieniła sygnały żywieniowe do mTORC1 poprzez kompleksy białkowe GATOR1 i GATOR2.
Tylko niektórzy pacjenci mogą zauważyć korzyści
Na podstawie testów biopsji ludzkiego raka okrężnicy naukowcy odkryli również, że więcej markerów genetycznych mTORC1 koreluje z opornością na chemioterapię i gorszymi wynikami. Naukowcy zasugerowali zatem, że badania przesiewowe pod kątem genów wykrywających aminokwasy mogą informować, którzy pacjenci odniosą korzyści z diety niskobiałkowej, a którzy nie. Badacze sugerują, że nadaktywny kompleks mTORC1 można zablokować, ograniczając spożycie aminokwasów – poprzez ograniczenie białka w diecie – a tym samym wywołując stres i śmierć komórek nowotworowych.