Odpowiednia dieta

Dieta, czyli prawidłowy dobór jakości i ilości spożywanych pokarmów, jest niezwykle istotna nie tylko w kontekście nowotworów, ale także w prewencji chorób układu krążenia, oddechowego i praktycznie wszystkich chorób z jakimi się borykamy.

Otyłość, brak odpowiednich składników w posiłkach lub nadmiar tych szkodliwych, to wszystko powoduje ogromne spustoszenie, które jest tym bardziej podstępne, że nie daje znać o sobie natychmiast. Mijają miesiące i lata, nasze naczynia stają się słabsze, węższe, gromadzi się cholesterol, dodatkowe kilogramy sprawiają, że ciężej się oddycha, kręgosłup musi radzić sobie z większym obciążeniem. Taką wyliczankę można ciągnąć bez końca.

Warto w odpowiednim momencie przeanalizować swój model żywienia i w całkiem prosty sposób go zmodyfikować. Wiadomo, że dzisiejsze czasy nadają tak szybki bieg naszemu życiu, że czasem ciężko znaleźć moment na myślenie o tym, co się je. Łykamy, co nam wpadnie w ręce i pracujemy dalej albo padamy przed telewizorem i odpoczywamy po ciężkim dniu.

Trzeba znaleźć chwilę i wypracować sobie pewien sposób modyfikacji odżywiania. Zapewni to lepsze zdrowie, większą odporność na stres, a więc i większą efektywność w pracy, kto wie- może nawet podwyżkę, ale przede wszystkim lepsze samopoczucie.

BMI (BODY MASS INDEX)

Czasem ciężko obiektywnie przyznać się do tego, że na naszym koncie pojawiło się kilka kilogramów za dużo. Stworzono więc wiele różnych sposobów obliczania prawidłowej masy ciała. Obecnie najpowszechniej stosowanym jest wskaźnik BMI, który na podstawie wzrostu i masy udziela podstawowych wskazówek, czy z naszej diety powinno wypaść trochę kalorii dziennie.

Obliczenie BMI jest proste i z pomocą zwykłego kalkulatora każdy może zrobić to w mgnieniu oka.
Przyjmijmy, że ktoś waży 76 kg i mierzy 1,76 m.
Wzrost w metrach podnosimy do kwadratu, czyli np. 1,76 m x 1,76 m = 3,0976
Następnie wagę w kilogramach dzielimy przez poprzednio uzyskany wynik.
 

Interpretacja wyników
Wartość BMI Wynik
< 15,0 wygłodzenie
15,1 - 17,4 wychudzenie
17,5 - 18,4 niedowaga
18,5 - 24,9 waga prawidłowa
25,0 - 29,9 nadwaga
30,0 - 34,9 otyłość I stopnia
35,0 - 39,9 otyłość II stopnia
> 40,0 otyłość III stopnia



Co robić, gdy wazymy za dużo?


Zrzucenie zbędnych kilogramów i zdrowy system odżywiania powinny być dobrze przemyślane. Organizm każdego człowieka jest czymś bardzo indywidualnym, dlatego zawsze należy pamiętać o tym, że nie powinno się ustalać diet na podstawie doniesień od znajomych czy informacji znalezionych w Internecie. Szczególnie jeżeli występują jakieś dodatkowe schorzenia, wymagana jest konsultacja specjalisty, na początek wystarczy lekarz pierwszego kontaktu, który podpowie, jak zmienić nawyki żywieniowe czy jaka aktywność fizyczna byłaby w danym przypadku najlepsza.
Można natomiast posiłkować się pewnymi podstawowymi prawami, które są powszechnie akceptowane przez specjalistów i zalecane praktycznie każdemu.

Oto najważniejsze z nich:

  • Utrzymywać możliwie stałe pory posiłków;
  • Liczba posiłków powinna wynosić 4-5 dziennie;
  • Unikanie podjadania między posiłkami;
  • Spożywanie ostatniego posiłku przynajmniej 2 h przed pójściem spać;
  • Szanowanie czasu przeznaczonego na jedzenie – dobre gryzienie, a nie połykanie warunkuje lepsze trawienie i przyswajanie pokarmu, nieczytanie i nieoglądanie telewizji w trakcie pory jedzenia;
  • Pić dużo wody mineralnej, najlepiej nie gazowanej;
  • Regularnie podejmować wysiłek fizyczny dostosowany do naszego zdrowia, wieku i stylu życia;

Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus