
Czym są oligasacharydy zawarte w mleku matki? Czy dieta mamy karmiącej piersią ma wpływ na skład mleka?
Dieta matki ma wpływ na rozwój i zdrowie dziecka
Karmienie piersią to naturalny i najlepszy sposób, aby pozytywnie wpłynąć na rozwój i zdrowie dziecka. Mleko matki zapewnia zrównoważone składniki odżywcze i zawiera wiele składników bioaktywnych.
Mleko kobiece pomaga wytworzyć ochronę przed stanami bezpośrednio zagrażającymi życiu, takimi jak martwicze zapalenie jelit, a także chorobami przewlekłymi w późniejszym życiu – cukrzycą, otyłością i nieswoistym zapaleniem jelit. Może mieć wpływ na przebieg chorób o podłożu immunologicznym, czyli celiakii, astmy, alergii, cukrzyca typu 1. oraz częstość występowania ostrych postaci białaczki limfoblastycznej i szpikowej.
Oligosacharydy w kobiecym mleku
Matczyny pokarm zawiera w największej ilości, oprócz tłuszczy i laktozy, oligosacharydy (ang. human milk oligosaccharides, HMO) – makrocząsteczki, które nie są trawione przez niemowlę, wspierają jego układ odpornościowy i służą jako substraty dla bakterii jelitowych.
Polecane dla Ciebie
Jak przebiegało badanie?
Wcześniejsze prace wskazywały, że dieta matki podczas laktacji przyczynia się do modulowania składu mleka, jednak mechanizmy, za pomocą których się to odbywa nie były znane. Najnowsze doniesienia opublikowane w “Nature Scientific Reviews” opisują, w jaki sposób dochodzi do przemian i z jakimi konsekwencjami, przede wszystkim dla dziecka, wiąże się dietozależna modyfikacja pokarmu.
Zespół naukowców z Baylor College of Medicine dostarczał matkom karmiącym wszystkie posiłki w kontrolowanym otoczeniu, Kobiety stosowały określoną dietę przez 30 do 70 godzin. Po dwutygodniowej przerwie stosowały inną dietę, również dostarczoną przez naukowców. Uczeni pobrali próbki mleka w różnych punktach czasowych. Pomogło to naukowcom zaobserwować zmiany ilości wytwarzanych oligosacharydów ludzkiego mleka u poszczególnych kobiet.
„Nie chodzi o to, że sama dieta matczyna bezpośrednio wpływa na mikroby, ale o to, że dieta wpływa na pożywienie mikrobów – HMO, które z kolei kształtują funkcjonalną pojemność zbiorowiska mikrobów w mleku, które będzie spożywane przez dziecko. Co ciekawe, zmiany w HMO nastąpiły szybko, w ciągu 2-3 dni po zmianie diety przez matki” – mówi pierwszy autor badania, dr Maxim Seferovic.
„Sugerujemy, że nasze odkrycia mogą mieć potencjalny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka, w tym potencjał promowania zdrowej integralności jelit na powierzchni błony śluzowej. HMO odżywiają niektóre społeczności drobnoustrojów, które są prawdopodobnie ważne do rozwoju funkcji mózgu u noworodków” – mówi dr Melinda Engevik, współautorka badania.
HMO ma wpływ na ryzyko zapalenia gruczołu piersiowego
Zapalenie gruczołu piersiowego występuje najczęściej w pierwszych tygodniach po porodzie, średnio u 10% karmiących matek. Według dr Kijerstii Aagaard, HMO mogą wpływać na wzrost drobnoustrojów, zarówno korzystnych, jak i stwarzających zagrożenie dla zdrowia matki, np. tych, które powodują zapalenie sutka podczas karmienia piersią.