Picie czarnej herbaty pomaga seniorom zachować sprawność umysłu
Justyna Piekara

Picie czarnej herbaty pomaga seniorom zachować sprawność umysłu

Herbata jest najpopularniejszym gorącym napojem na świecie. Nie tylko gasi pragnienie, ale ma też właściwości prozdrowotne. Szereg badań wskazuje, że regularnie spożywana przyczynia się do obniżenia ryzyka zaburzeń poznawczych, demencji oraz depresji u osób w podeszłym wieku. 

Dlaczego seniorzy powinni pić więcej herbaty?

Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle postanowili zbadać zależność pomiędzy spożyciem herbaty a sprawnością u osób w podeszłym wieku. Do tej pory brakowało danych na ten temat w grupie wiekowej 85 lat i powyżej.

W badaniu, które rozpoczęło się w 2006 roku wzięło udział ponad tysiąc osób, pielęgniarki zbierały informacje, odwiedzając uczestników w ich domach. Seniorzy odpowiadali na pytania oraz brali udział w testach psychoruchowych. Wykonano im także morfologię krwi.

Osoby pijące więcej niż pięć filiżanek czarnej herbaty (łac. Camellia sinensis) dziennie są bardziej skupione oraz wykazują lepsze umiejętności psychomotoryczne, większą dokładność wykonywanych zadań i szybkość reakcji, co z pewnością ułatwia wykonywanie różnych codziennych czynności. Czy picie czarnej herbaty chroni przed utratą pamięci? Uczeni nie zaobserwowali poprawy w tym aspekcie wśród seniorów uczestniczących w projekcie.

Wyniki eksperymentu muszą jeszcze zostać ugruntowane, potwierdzone innymi badaniami, ale ukierunkowują dalsze prace nad poszukiwanie możliwych interwencji dietetycznych, które mogą wpłynąć na poprawę funkcji poznawczych w najstarszych grupach wiekowych.

Uczeni zwracają uwagę na fakt, że już sam rytuał przygotowywania napoju jest korzystny dla zdrowia. Kierujący badaniem dr Edward Okello z Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka na Uniwersytecie w Newcastle, stwierdził, że „umiejętności, które obserwujemy w grupie seniorów, mogą wynikać nie tylko ze związków obecnych w herbacie, ale mogą to być również rytuały parzenia herbaty lub rozmowy przy filiżance herbaty są tak samo ważne".

Antydepresyjne właściwości herbaty

Depresja jest jednym z najpowszechniejszych zaburzeń psychicznych u osób starszych. Szacuje się, że dotyka obecnie około 7% dorosłych w wieku powyżej 60 lat na całym świecie.

Składniki herbaty, takie jak L-teanina, kofeina oraz katechiny mogą wywierać pozytywny wpływ na nastrój. Hipoteza jednej z prac badawczych, opublikowana w czasopiśmie „Aging”, głosi, że katechiny występujące w herbacie, zwłaszcza galusan epigallokatechiny, mogą mieć działanie przeciwdepresyjne i zapobiegać zmniejszeniu stężenia dopaminy w mózgu.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z National University of Singapore (NUS) i Fudan University w Szanghaju potwierdza istnienie statystycznie istotnego związku między regularnym piciem herbaty a niższym poziomem depresji u seniorów. 

Naukowcy przeanalizowali dane 13 000 osób, które wzięły udział w chińskim badaniu Longitudinal Healthy Longevity Survey (CLCHLS). Dane zbierane były w latach 2005-2014. Artykuł opisujący ich eksperyment został opublikowany w “BMC Geriatrics”. Dokładne określenie roli herbaty w zapobieganiu depresji jest wyzwaniem. Poza biochemicznymi właściwościami napoju ważny jest także kontekst społeczny – interakcje międzyludzkie mogą dodatkowo wzmacniać korzystny efekt zdrowotny.

Rytuał picia herbaty

W trwającej debacie na temat herbaty i ludzkiej kondycji psychicznej rozważa się, czy potencjalny wpływ wynika z biochemicznych składników tego napoju, czy kontekstu społecznego jej picia. W związku z tym w swojej analizie naukowcy z NUS postanowili wziąć pod uwagę zmienne, takie jak płeć, status społeczno-ekonomiczny, wykształcenie, nawyki związane ze stylem życia (m.in. palenie tytoniu, picie alkoholu, stopień zaangażowania społecznego).

Według Qiushi Feng’a, autora jednej z najnowszych analiz wykonanych na ten temat, ważna jest konsekwencja i częstość spożywania napoju. U osób po 60. roku życia pijących herbatę codziennie znacznie poprawiło się zdrowie psychiczne.

Naukowiec stwierdził, że “korzyści płynące z picia herbaty są bardziej widoczne we wczesnym etapie pogarszania się zdrowia”. Dostrzega też konieczność kontynuacji prac badawczych nad tym zagadnieniem. Qiushi Feng i jego współpracownicy w przyszłości zamierzają przeprowadzić bardziej dokładne analizy, aby stwierdzić który z rodzajów herbaty owocuje najlepszymi rezultatami w zapobieganiu depresji.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij