Dobowy rytm głodu – to, kiedy jesz, warunkuje to, co jesz, twierdzą naukowcy
Katarzyna Szulik

Dobowy rytm głodu – to, kiedy jesz, warunkuje to, co jesz, twierdzą naukowcy

Zasada, jeśli chcesz zachować zdrową sylwetkę, nie jedz po 18:00 już dawno została podważona przez wielu dietetyków, co nie oznacza, że godziny spożywania posiłków nie mają związku z jakością i efektami odżywiania. Najnowsze badania dowodzą, że osoby, które zjadają największe posiłki wieczorem, spożywają więcej kalorii i mają mniej zdrową dietę od tych, które unikają wieczornego podjadania. Informacje te pojawiły się na Europejskiej i Międzynarodowej Konferencji Poświęconej Otyłości.

Nielogiczny głód

Celem badania było wskazanie związku między wieczornym spożyciem kalorii i ogólną jakością diety. Punktem wyjścia do przeprowadzenia takiej analizy były wcześniejsze wnioski dotyczące rytmu dobowego głodu, którego istnienie zostało potwierdzone badaniami. Wynika z nich, że ludzkie poczucie głodu wymyka się racjonalnemu postrzeganiu. Logiczne byłoby, gdyby głód był największy tuż po zakończeniu nocnego „postu”, a więc o poranku lub do południa. Okazuje się jednak, że głód odczuwamy najmocniej około godziny 20:00, a więc w chwili, gdy organizm powoli z zaczyna wchodzić w stan spoczynku po aktywnościach całego dnia. 

W związku z tym wielu z nas jest w stanie przetrwać większość dnia, nie jedząc nic lub prawie nic, po czym wieczorem „odbija” sobie ubytki kaloryczne sporym, późnym posiłkiem. To siłą rzeczy ma wpływ na metabolizm, któremu nie sprzyja dostarczanie dużej liczby kalorii w chwili, w której zaczyna zwalniać. Takie postępowanie sprzyja otyłości, a przy okazji niezdrowej diecie, ponieważ głodni jesteśmy bardziej skłonni dostarczać sobie dużej ilości pokarmów, które zaspokoją głód szybko i satysfakcjonująco (fast food, słodycze).

Czemu czas posiłku wpływa na jakość diety?

Badanie, o którym wspomniano na konferencji, dotyczy przede wszystkim tego, w jako sposób pory posiłków wpływają na ogólna jakość diety i wielkość (w rozumieniu kalorycznym) spożywanych dań. W tym celu wykorzystano dane pochodzące z Narodowej Ankiety Dietetycznej i Żywieniowej prowadzonej w Wielkiej Brytanii od roku 2008. Zbiera ona szczegółowe informacje dotyczące spożycia jedzenia, podaży składników odżywczych i kondycji żywieniowej jej uczestników od chwili skończenia 18. miesiąca życia. Każdego roku do ankiety trafiają odpowiedzi od reprezentatywnej próby 1000 osób. Autorzy badania wykorzystali dane pozyskane od blisko 1200 dorosłych, którzy wypełniali ankiety między 2012 a 2017 rokiem. 

Wynika z nich, że uczestnicy badania spożywali średnio 40 proc. dziennej dawki kalorii po godzinie 18:00. Dane w tym względzie wahały się od nieco ponad 30 proc. do blisko 50 proc. spożycia dziennej dawki kalorii wieczorem w zależności od osoby. Naukowcy zaobserwowali dwa dominujące trendy wynikające z zebranych danych. 

Polecane dla Ciebie

Podjadający wieczorem, jedzą więcej

Badanie pokazało, że spożywanie większości kalorii w późniejszych porach dnia wpływało na ogólną, dzienną podaż kalorii. Osoby, które większość posiłków spożywały przed 18:00 ogółem zjadały mniej od tych, u których większa część konsumpcji odbywała się wieczorem. 

Okazało się także, że pory spożywania posiłków wpływały na wartość odżywczą jedzenia, po które sięgały poszczególne osoby. Z przedstawionych analiz wynika, że osoby mające tendencję do spożywania większej liczby kalorii wieczorami odżywiają się gorzej od tych, u których posiłki są rozłożone regularnie na cały dzień. Analogicznie, wybieranie lżejszych, mniej kalorycznych posiłków wieczorami jest powiązane z ogólnie niższym spożyciem kalorii w ciągu dnia, co przekłada się na zdrowszą dietę. 

Wnioski z badania mogą przełożyć się na lepsze poznanie dobowych rytmów żywieniowych poszczególnych osób, a taka wiedza mogłaby pozwolić na ich pozytywną modyfikację. Może się okazać, że zmiana struktury żywienia bez radykalnej redukcji przyjmowanych kalorii jest wystarczająca, by osiągnąć lepsze efekty zdrowotne, zapobiegać otyłości i chorobom z nią powiązanym, jak również wpłynąć na poprawę zdrowia kardiometabolicznego.

  1. Scheer F. A., Morris C. J., Shea S. A., The internal circadian clock increases hunger and appetite in the evening independent of food intake and other behaviors, „Obesity (Silver Spring)”, 2013, nr 21(3), s. 421–423, doi:10.1002/oby.20351, [dostęp:] 09.09.2020 r.
  2. Berman R., Study finds what you eat is linked to when you eat, "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/study–finds–what–you–eat–is–linked–to–when–you–eat, [dostęp:] 09.09.2020 r. 
  3. Kessler K., Pivovarova–Ramich O., Meal timing, aging, and metabolic health., „Int J Mol Sci.” 2019, nr 20(8):1911, doi:10.3390/ijms20081911, [dostęp:] 09.09.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Głodówka oczyszczająca – co to jest? Na jakie efekty można liczyć?

    Głodówka może wydawać się skutecznym sposobem na oczyszczenie organizmu. Do niedawna głodówka oczyszczająca miała wielu zwolenników, obecnie jednak coraz więcej mówi się o jej negatywnym wpływie na organizm. Czy zatem głodówka oczyszczająca jest bezpieczna?

  • Dieta siatkarza – co jedzą zawodowi siatkarze?

    Nieadekwatna podaż energii oraz składników odżywczych w diecie siatkarza może przyczyniać się do zmniejszenia masy, siły i wytrzymałości mięśniowej, zakłócenia regeneracji potreningowej, jak również obniżenia odporności oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia przetrenowania i kontuzji. Oznacza to, że na ostateczny sukces zawodowych siatkarzy ma istotny wpływ nie tylko systematyczna realizacja indywidualnie dobranego programu treningowego, lecz także przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz jej suplementacji.

  • BCAA – czym jest i jak stosować? Na jakie efekty można liczyć?

    Aminokwasy egzogenne to grupa dziewięciu aminokwasów, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i dlatego muszą być regularnie dostarczane wraz z pokarmem. Wśród nich znajdują się trzy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, które od wielu lat przykuwają uwagę osób systematycznie uprawiających sport. Dzieje się tak ze względu na potencjalne korzyści wynikające z ich dodatkowej suplementacji.

  • Dieta Montignaca – czym jest?

    Dieta Montignaca jest metodą walki z nadwagą i otyłością, która jeszcze do niedawna była dosyć powszechnie stosowana w wielu krajach europejskich. Jej popularność wzięła się w dużej mierze z braku potrzeby skrupulatnego liczenia kalorii oraz ograniczenia ilości spożywanego pokarmu w celu uzyskania pożądanego efektu odchudzającego. Według opinii samego autora diety, Michela Montignaca, głównym powodem rozwoju nadwagi i otyłości nie jest zbyt wysokie spożycie kalorii w diecie, lecz nadmierna konsumpcja pokarmów węglowodanowych charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym (IG).

  • Terapia śmiechem – geloterapia

    „Śmiech jest ćwiczeniem fizycznym wielce dla zdrowia korzystnym”. Słowa Arystotelesa, wypowiedziane ponad dwa tysiące lat temu, są wciąż aktualne i zostały udowodnione we współczesnych badaniach naukowych.

  • Postanowienia noworoczne – jak ich dotrzymać? Czy warto je robić?

    Postanowienia noworoczne to coś, co zapewne każdy z nas robił przynajmniej raz w życiu. Każdego roku zastanawiamy się, co chcemy osiągnąć, jakie zmiany w naszym życiu wprowadzić, w czym chcemy być lepsi lub z czego chcemy zrezygnować. Niestety, jak się okazuje, nie zawsze udaje nam się w tym wytrwać. Czym są postanowienia noworoczne i jak ich dotrzymać?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Jak bezpiecznie wyjść z głodówki oczyszczającej bez efektu jojo?

    Aby zakończyć głodówkę oczyszczającą, ważne jest, aby stopniowo wprowadzać jedzenie w bezpieczny i kontrolowany sposób, aby uniknąć jakichkolwiek skutków ubocznych. Należy słuchać swojego ciała i wprowadzać zmiany w razie potrzeby. Jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy niepożądane, takie jak zawroty głowy, nudności lub bóle głowy, konieczne jest przerwanie postu i skonsultowanie się z lekarzem lub dietetykiem.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij