×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Codzienna dawka alkoholu może poprawić funkcjonowanie mózgu

Wpływ alkoholu na zdrowie jest niezaprzeczalny, jednak wśród naukowców nie ma zgody, co do charakteru tego wpływu – czy jest on pozytywny, czy negatywny. Z jednej strony alkohol jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, z drugiej natomiast nie brakuje głosów, że np. czerwone wino może wpływać na nasz organizm pozytywnie. Tę tezę wspiera najnowsze badanie naukowców z USA, zgodnie z którym porcja alkoholu dziennie może usprawniać funkcjonowanie mózgu. 

Alkohol wzmacnia zdolności kognitywne

Autorami badania są naukowcy związani z Uniwersytetami w Georgii i Kalifornii oraz szpitalem w Pekinie. Wykazało ono, że umiarkowana konsumpcja alkoholu, nie przekraczająca dwóch porcji dziennie, wzmacnia zdolności kognitywne u kobiet oraz mężczyzn rasy białej. W analizie prowadzącej do tych wniosków udział wzięło 20 tys. Amerykanów, których zdrowie było monitorowane przez 9 lat, od 1996 do 2008 r. 

Średnia wieku uczestników wyniosła 62 lata, a 60 proc. z nich stanowiły kobiety. Na potrzeby badania przyjęto, że umiarkowana ilość to mniej niż 8 porcji alkoholu tygodniowo dla kobiet i 15 dla mężczyzn. Zwiększanie tych ilości prowadzi do redukcji pozytywnych skutków picia alkoholu, a nawet do pogorszenia ogólnego stanu zdrowia.

Alkohol wspiera mózg – lecz tylko w małych dawkach

Osoby, które w tym okresie regularnie spożywały alkohol w niewielkich dawkach, doświadczyły polepszenia zdolności kognitywnych i niższego spadku ich sprawności w stosunku do uczestników badania będących abstynentami. Zmierzono to na podstawie testów pamięciowych oraz sprawdzianów wiedzy i zdolności językowych, ze szczególnym uwzględnieniem zasobu słownictwa.

Naukowcy podkreślają jednak, że alkohol ma związek z tym zjawiskiem, ale nie można powiedzieć, by je wywoływał. 

Wyniki opisanego wyżej badania pozostają w zgodzie z wcześniejszymi analizami prowadzonymi w tym kierunku. Wykazały one między innymi, że seniorzy z Kalifornii, o średniej wieku wynoszącej 73 lata, również zyskiwali na umiarkowanej konsumpcji alkoholu pod kątem poprawy zdolności kognitywnych. Inne mówiły o tym, że u kobiet o 70. roku życia jeden drink dziennie jest w stanie spowolnić postęp degeneracji mózgu. 

Nadmierne picie alkoholu zwiększa ryzyko zawału

Wyniki badań są pozytywne dla osób pijących alkohol, które stanową dużą część społeczeństwa, nie tylko amerykańskiego. Jego autorzy uczulają, by nie traktować ich jako zachęty do spożywania alkoholu, które może mieć również negatywne skutki. W badaniu wzięły udział osoby w średnim wieku, u których konsumpcja napojów wyskokowych może prowadzić do zwiększonego ryzyka nadciśnienia i zawału. To ryzyko potwierdza badanie naukowców związanych z Amerykańskim Towarzystwem Chorób Serca, powołują się najnowsze analizy genetyczne. Pokazały one, że konsumpcja dużych ilości alkoholu zwiększa ryzyko udaru oraz rozwoju choroby tętnic obwodowych.

W przypadku zawału mowa o wzroście ryzyka o 27 proc., w przypadku udaru, o wzroście trzykrotnym w stosunku do osób będących abstynentami. Za wysoką konsumpcję uznano spożywanie więcej niż jednej porcji alkoholu dziennie przez kobiety i dwóch przez mężczyzn, przy czym wielkość porcji zależy od stężenia czystego alkoholu w napoju. Nie można także zapominać, że umiarkowana konsumpcja alkoholu u niektórych osób może przerodzić się w alkoholizm, którego negatywne skutki zdrowotne i społeczne stanowią ogromny problem dla mieszkańców wielu krajów. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. R. Zhang, L. Shen, T. Miles i in., Association of low to moderate alcohol drinking with cognitive functions from middle to older age among US adults, „JAMA Netw Open” 2020, doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.7922, [dostęp:] 30.06.2020 r.
  2. E. J. Mundell, A drink or two a day might be good for your brain, study says, "medicalxpress.com" [online], https://medicalxpress.com/news/2020-06-day-good-brain.html, [dostęp:] 30.06.2020 r.
  3. S. C. Larsson, S. Burgess, A.M. Mason, K. Michaëlsson, Alcohol consumption and cardiovascular disease: a mendelian randomization study, „Circulation: Genomic and Precision Medicine” 2020; DOI: 10.1161/CIRCGEN.119.002814, [dostęp:] 30.06.2020 r. 
  4. American Heart Association, Genetic study ties higher alcohol consumption to increased stroke and PAD risk, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200505071947.htm, [dostęp:] 30.06.2020 r.

Podziel się: