Naukowcy twierdzą, że brak nabiału w diecie może prowadzić do nadciśnienia i cukrzycy typu 2
Katarzyna Szulik

Naukowcy twierdzą, że brak nabiału w diecie może prowadzić do nadciśnienia i cukrzycy typu 2

W ostatnich latach obserwujemy odwrót od jedzenia tradycyjnego nabiału na rzecz produktów bez laktozy, nie tylko wśród osób, które nie tolerują cukru mlekowego. Jednak, jak się okazuje, nie warto całkowicie eliminować go z diety, zwłaszcza jeśli mamy skłonność do nadciśnienia i podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wyniki najnowszego badania opublikowanego na łamach pisma BMJ dowodzą, że włączenie do codziennej diety przynajmniej dwóch porcji nabiału, zwłaszcza pełnotłustego, zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju wspomnianych wyżej schorzeń. 

Ogromna próba badawcza

Nietolerancja laktozy jest spowodowana zmniejszoną aktywnością enzymu niezbędnego do rozkładania cukru mlecznego. Ten enzym trawienny można jednak dostarczyć, stosując tabletki z laktazą.

Teza postawiona przez naukowców, głosząca, że brak nabiału w codziennym menu prowadzi do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycęchoroby sercowo–naczyniowe nie jest nowa, ale po raz pierwszy została zweryfikowana na zróżnicowanej etnicznie i geograficznie grupie odbiorców. Wcześniejsze tego typu badania dotyczyły wyłącznie mieszkańców Ameryki Północnej i Europy, a w przypadku wpływu diety na zdrowie, miejsce pochodzenia odgrywa ogromną rolę.

Nowe wnioski wyciągnięto w ramach Prospective Urban Rural Epidemiology Study, analizując dane o zdrowiu osób pochodzących z 21 krajów, w tym Argentyny, Bangladeszu, Pakistanu, Filipin, Szwecji, Turcji, Zimbabwe oraz Polski. Informacje zostały pozyskane od ogromnej próby 113 tys. osób w wieku od 35 do 70 lat, które przez 12 miesięcy wypełniali ankiety dotyczące codziennego żywienia. Uwzględniono w niej informacje dotyczące spożycia takich produktów jak: mleko, jogurt, napoje na bazie jogurtu, sery i dania przygotowane na bazie nabiału, z podziałem na odtłuszczone i pełnotłuste. Masło i śmietana były analizowane w odrębny sposób, ponieważ nie są powszechnym składnikiem diety w niektórych regionach świata. 

Syndrom metaboliczny pod lupą

Dodatkowo naukowcy zbierali dane o zdrowiu uczestników i historii ich chorób, jak również stosowanie leków na receptę, zwyczajów związanych z używkami (zwłaszcza paleniem tytoniu), wagą, wzrostem, obwodem talii, ciśnieniem oraz poziomem glukozy we krwi. Za potencjalnie ryzykowne przyjęto ciśnienie na poziomie od 130/85 mm Hg, obwód talii większy niż 80 cm, niski poziom dobrego cholesterolu, trójglicerydy powyżej 1.7 mmol/l i glukoza na poziomie co najmniej 5.5 mmol/l. 

Z danych wynikało, że uczestnicy spożywali średnio 179 g nabiału dziennie, przy czym w tej porcji nabiał tłusty stanowił dwukrotność chudego. U niemal 47 tys. osób wykryto syndrom metaboliczny, który charakteryzuje się występowaniem co najmniej trzech z wyżej wymienionych czynników ryzyka – zespół metaboliczny, inaczej zespół X, polega na występowaniu licznych zaburzeń metabolicznych, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na takie schorzenia jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2.

Badanie wykazało, że spożywanie co najmniej dwóch porcji nabiału obniżało ryzyko wystąpienia wspomnianego syndromu metabolicznego, w tym nadciśnienia i cukrzycy o 24 proc. w porównaniu do osób, które nie spożywają go w ogóle. Gdy spożywany nabiał był pełnotłusty, prawdopodobieństwo malało o 28 procent. 

Tłusty nabiał sprzyja sercu

By sprawdzić, w jaki sposób spożycie nabiału wpływa na ciśnienie krwi i poziom cukru, przez okres 9 lata analizowano dane o zdrowiu i diecie 190 tys. osób. W tym okresie u niemal 14 tys. rozwinęło się nadciśnienie, a u ponad 5300 osób stwierdzono cukrzycę. Jak się okazało, codzienne spożywanie nabiału w liczbie co najmniej 2 porcji dziennie obniżało ryzyko wystąpienia obu schorzeń o 12 proc., przy czym przy zwiększeniu liczby porcji do 3, malało ono o dodatkowych kilka procent. Efekt był mocniejszy u osób, w których diecie dominował nabiał tłusty. 

Wnioski z badania wymagają wprawdzie dodatkowej weryfikacji między innymi na przestrzeni dłuższego okresu obserwacji, niemniej naukowcy radzą, by wziąć sobie do serca dane o dobroczynnym wpływie nabiału na nasze zdrowie. Włączenie go do codziennej diety (jeżeli nie zmagamy się z nietolerancją laktozy), nawet w wydaniu tłustym, może pomóc uchronić się przed syndromem metabolicznym, stanowiącym wstęp do wielu poważnych schorzeń układu krążenia, z zawałem i udarem na czele.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • L-karnityna – co to za związek i jak działa? Kiedy sięgnąć po preparaty z karnityną?

    L-karnityna to tzw. substancja witaminopodobna, pełniąca ważne dla funkcjonowania organizmu role. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, jednak przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Czym zatem jest karnityna i jaki jest sens jej suplementacji? 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

  • Witamina K – funkcje w organizmie i skutki niedoboru u dzieci i dorosłych. Witamina K dla noworodka

    Witamina K to tak naprawdę grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które odgrywają istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, metabolizmie kości i regulacji poziomu wapnia we krwi. Wyróżnia się witaminę K1 (filochinon), występującą w zielonych warzywach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest syntezowana w układzie pokarmowym. Jakie są przyczyny i objawy niedoboru witaminy K? Dlaczego podaje się ją noworodkom tuż po urodzeniu?

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Witamina A – rola w organizmie, źródła, suplementacja

    Witamina A to nazwa grupy związków chemicznych, która odnosi się do rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (m.in. retinolu) i niektórych karotenoidów (np. beta-karotenu). Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, narządu wzroku, układu rozrodczego, a także na stan skóry (ma silne właściwości antyoksydacyjne). Niedobór witaminy A może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, takich jak kłopoty ze wzrokiem. W jakich produktach szukać witaminy A?

  • Aquafaba – właściwości i zastosowanie wody po gotowanej ciecierzycy. Przepisy z wykorzystaniem płynu po cieciorce z puszki

    Coraz częściej opracowuje się produkty wegańskie, które naśladują właściwości mięsa, nabiału i jaj. Z roku na rok łatwiej jest usunąć ze swojego menu produkty odzwierzęce. Jednym z produktów, który doceniają nie tylko wegetarianie, ale także osoby z alergią na jajka, jest aquafaba, czyli woda po ugotowanej ciecierzycy lub zalewa z cieciorki w puszce. Jakie są jej właściwości? Do czego można ją wykorzystać? Jak prawidłowo przechowywać aquafabę? Podpowiadamy. 

  • Adaptogeny – Cytryniec chiński – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Schisandra chinensis

    Cytryniec chiński to roślina o właściwościach adaptogennych, którą z powodzeniem wykorzystuje się w leczeniu chorób układu nerwowego i pokarmowego. Nazywany owocem pięciu smaków cytryniec wykorzystywany jest w medycynie chińskiej od tysięcy lat, będąc źródłem antyoksydantów, wpływając na wytrzymałość psychiczną i fizyczną. Schizandra chinensis komercyjnie występuje w formie tabletek i kapsułek, ale także jako produkty kosmetyczne pod postacią ekstraktów, hydrolatów, toników i maseczek. Jak stosować sumplementy z cytryńcem chińskim, ile kosztują adaptogeny i jaka jest zalecana dawka dzienna cytryńca chińskiego? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij