Sztuka parzenia herbaty
Paweł Góźdź

Sztuka parzenia herbaty

Większości wydaje się, że parzenie herbaty to nic prostszego, wystarczy zalać ją wrzątkiem i gotowe. Ale to nieprawda. Sukces przy parzeniu herbaty zależy od spełnienia trzech warunków: dobrej jakości, niezepsutej ani zwietrzałej herbaty; odpowiedniej wody i przestrzegania reguł parzenia.

Zakup dobrej jakościowo herbaty to nie wszystko. Należy ją odpowiednio przechowywać, tak aby nie zawilgotniała i nie nabrała obcych zapachów. Najlepiej umieścić ją w słojach, szczelnych, czystych i bez zapachów. Woda do przyrządzania herbaty nie powinna mieć żadnych specyficznych, ubocznych zapachów, zwłaszcza chloru. Powinna mieć niską zawartość rozpuszczonych soli mineralnych, a szczególnie siarczanów i węglanów wapnia oraz magnezu. Nie należy używać wody twardej, tylko miękkiej, ze źródeł. Używając w ostateczności wody z wodociągu, należy co najmniej jedną dobę poczekać aż się odstanie, w razie potrzeby zastosować zmiękczacze i użyć bardziej ekstraktywnych gatunków herbaty. O znaczeniu, jakie przywiązuje się w niektórych krajach do wody, świadczy to, że dostarcza się na rynek, obok herbaty, również odpowiednią wodę do jej parzenia.

W przepisach dotyczących parzenia mówi się o zalaniu herbaty wrzątkiem. Jest to określenie mało precyzyjne. Herbatę powinno się zalewać wrzątkiem w stadium „białego wrzenia”.

Obserwując proces gotowania wody, widzimy, jak najpierw pojawiają się przy ściankach naczynia pojedyncze pęcherzyki powietrza, potem grupy pęcherzyków rozrywających się na powierzchni wody – to pierwsze stadium. Następnie pęcherzyki pojawiają się masowo i unoszą się do góry, woda przybiera białą barwę, wydając przy tym charakterystyczny szum – to drugie, krótkie stadium „białego wrzenia”. Trzecie stadium, to intensywne, burzliwe wydzielanie się pęcherzyków z charakterystycznym bulgotaniem – woda jest zbyt mocno przegotowana, straciła dużo tlenu.

Uchwycenie wzrokiem i słuchem właściwego stadium wrzenia nie jest trudne. Najlepszym sposobem na uzyskanie wody w odpowiednim stadium wrzenia jest przygotowanie jej w samowarze. Ten rosyjski wynalazek, dzięki swojemu kształtowi wzmacniającemu rezonans, dokładnie informował o stanie wrzenia wody. Woda „śpiewa”– pierwsze stadium, „szumi” – drugie stadium, „bulgocze” – trzecie stadium.
Uwaga! Nie nadaje się do parzenia woda powtórnie gotowana. Nie powinno się dolewać do naczynia świeżej wody, jeśli znajduje się w nim już raz zagotowana. Nie nadaje się do parzenia herbaty woda gotowana w naczyniach z zanurzoną grzałką elektryczną.

Naczynia do herbaty

Do parzenia i picia herbaty najlepiej używać naczyń porcelanowych. Imbryki powinny mieć pojemność dostosowaną do ilości zaparzanej w nich herbaty. Powinny mieć dość szczelną pokrywkę. Delikatna powierzchnia porcelanowych czarek i filiżanek dodatnio wpływa na dotyk, łagodzi temperaturę napoju, wzmaga ogólne przyjemne wrażenie. Naczynia powinny być chronione przed agresywnymi zapachami i smakami innych produktów spożywczych; do ich wycierania powinno się używać oddzielnej ściereczki.

Ogólne zasady zaparzania herbaty

  1. Przed wsypaniem odpowiedniej porcji herbaty należy ogrzać imbryk przepłukując go dwu- lub trzykrotnie wrzątkiem.
  2. Zalać herbatę „białym wrzątkiem” do połowy imbryka (herbaty czarne) lub do jednej czwartej (herbaty zielone).
  3. Imbryk szybko zamknąć pokrywką i przykryć lnianą serwetką dla zatrzymania ulatniających się aromatów. Herbaty czarne zaparzane twardą wodą pozostawić pod pokrywką przez 3-5 minut; zaparzane miękką wodą przez 3-4 minut. Herbaty zielone naciągają 7-8 minut, a herbata prasowana 8-10 minut.
  4. Po naciągnięciu herbaty uzupełnia się czajnik wrzątkiem. W przypadku herbat zielonych zalewa się je po raz drugi na 3-4 minuty do 3/4 lub 2/3 wysokości czajnika, a następnie po raz trzeci na 2-3 minuty do pełna. Kilkakrotne, stopniowe zalewanie wodą ma na celu utrzymanie stałej temperatury parzenia.
  5. Herbatę przygotowywać od razu o odpowiednim stężeniu i po zaparzeniu rozlać do filiżanek.
  6. Dla jakości naparu zasadnicze znaczenia ma jakość wody, jej temperatura i czas parzenia. Zbyt długie zaparzanie w wysokiej temperaturze może spowodować przejście do naparu nieprzyjemnych w smaku, gorzkich i bezużytecznych  dla zdrowia związków chemicznych.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wino na zdrowie

    „Im człowiek dalej posunięty w latach, tym wino jest dlań korzystniejsze. Spośród wszystkich ludzi najpilniej potrzebują go starcy" - uważał Mojżesz Majmonides (1135-1204), osobisty lekarz sułtana Saladyna. Dlaczego? Bo wino przywraca wigor, zdrowie i młodość.

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swojej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji.

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Chłoniak – objawy, leczenie, rokowania i rodzaje nowotworu układu chłonnego

    Chłoniakiem określa się nieprawidłowy rozrost tkanki limfatycznej. Jednoznaczne wyjaśnienie pochodzenia chłoniaków i przyczyn ich występowania nadal pozostaje wyzwaniem dla współczesnej medycyny. Podstawą leczenia wszystkich rodzajów chłoniaków jest chemioterapia.

  • By-passy, czyli pomostowanie aortalno-wieńcowe – na czym polega ten zabieg?

    Pojęcie by-passów, używane często w środowisku medycznym, nadal nie jest do końca jasne dla reszty społeczeństwa. Pomostowanie aortalno-wieńcowe umożliwia doprowadzenie krwi do serca, co jest szczególnie istotne w przypadku m.in. zablokowania tętnic wieńcowych przez blaszki miażdżycowe.

  • Jakie właściwości ma chlorofil do picia? Działanie, przeciwwskazania

    Zielona barwa liści wynika z obecności w nich chlorofilu – głównego barwnika fotosyntetycznego. Doniesienia o tradycyjnych leczniczych zastosowaniach chlorofilu w alternatywnych formach medycyny znane są już od wieków. Co więcej, chlorofil cieszy się dużym zainteresowaniem również we współczesnej medycynie. Jakie właściwości i działanie ma chlorofil? Kto może, a kto nie powinien po niego sięgać?

  • Jak odchudzić dziecko? Praktyczne porady dietetyka

    Statystyki w kwestii nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży pogarszają się z roku na rok. Coraz więcej dzieci w Polsce boryka się ze zbyt wysoką masą ciała. Jako rodzice chcemy jak najlepiej dla swoich pociech, dlatego zaczynamy wyszukiwać informacje dotyczące odchudzania dzieci. Jak poradzić sobie z nadwagą lub otyłością dziecka? Jakie kroki warto podjąć w tym kierunku? I ostatnie – czy dzieci powinno się odchudzać?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij