Sztuka parzenia herbaty
Paweł Góźdź

Sztuka parzenia herbaty

Większości wydaje się, że parzenie herbaty to nic prostszego, wystarczy zalać ją wrzątkiem i gotowe. Ale to nieprawda. Sukces przy parzeniu herbaty zależy od spełnienia trzech warunków: dobrej jakości, niezepsutej ani zwietrzałej herbaty; odpowiedniej wody i przestrzegania reguł parzenia.

Zakup dobrej jakościowo herbaty to nie wszystko. Należy ją odpowiednio przechowywać, tak aby nie zawilgotniała i nie nabrała obcych zapachów. Najlepiej umieścić ją w słojach, szczelnych, czystych i bez zapachów. Woda do przyrządzania herbaty nie powinna mieć żadnych specyficznych, ubocznych zapachów, zwłaszcza chloru. Powinna mieć niską zawartość rozpuszczonych soli mineralnych, a szczególnie siarczanów i węglanów wapnia oraz magnezu. Nie należy używać wody twardej, tylko miękkiej, ze źródeł. Używając w ostateczności wody z wodociągu, należy co najmniej jedną dobę poczekać aż się odstanie, w razie potrzeby zastosować zmiękczacze i użyć bardziej ekstraktywnych gatunków herbaty. O znaczeniu, jakie przywiązuje się w niektórych krajach do wody, świadczy to, że dostarcza się na rynek, obok herbaty, również odpowiednią wodę do jej parzenia.

W przepisach dotyczących parzenia mówi się o zalaniu herbaty wrzątkiem. Jest to określenie mało precyzyjne. Herbatę powinno się zalewać wrzątkiem w stadium „białego wrzenia”.

Obserwując proces gotowania wody, widzimy, jak najpierw pojawiają się przy ściankach naczynia pojedyncze pęcherzyki powietrza, potem grupy pęcherzyków rozrywających się na powierzchni wody – to pierwsze stadium. Następnie pęcherzyki pojawiają się masowo i unoszą się do góry, woda przybiera białą barwę, wydając przy tym charakterystyczny szum – to drugie, krótkie stadium „białego wrzenia”. Trzecie stadium, to intensywne, burzliwe wydzielanie się pęcherzyków z charakterystycznym bulgotaniem – woda jest zbyt mocno przegotowana, straciła dużo tlenu.

Uchwycenie wzrokiem i słuchem właściwego stadium wrzenia nie jest trudne. Najlepszym sposobem na uzyskanie wody w odpowiednim stadium wrzenia jest przygotowanie jej w samowarze. Ten rosyjski wynalazek, dzięki swojemu kształtowi wzmacniającemu rezonans, dokładnie informował o stanie wrzenia wody. Woda „śpiewa”– pierwsze stadium, „szumi” – drugie stadium, „bulgocze” – trzecie stadium.
Uwaga! Nie nadaje się do parzenia woda powtórnie gotowana. Nie powinno się dolewać do naczynia świeżej wody, jeśli znajduje się w nim już raz zagotowana. Nie nadaje się do parzenia herbaty woda gotowana w naczyniach z zanurzoną grzałką elektryczną.

Naczynia do herbaty

Do parzenia i picia herbaty najlepiej używać naczyń porcelanowych. Imbryki powinny mieć pojemność dostosowaną do ilości zaparzanej w nich herbaty. Powinny mieć dość szczelną pokrywkę. Delikatna powierzchnia porcelanowych czarek i filiżanek dodatnio wpływa na dotyk, łagodzi temperaturę napoju, wzmaga ogólne przyjemne wrażenie. Naczynia powinny być chronione przed agresywnymi zapachami i smakami innych produktów spożywczych; do ich wycierania powinno się używać oddzielnej ściereczki.

Ogólne zasady zaparzania herbaty

  1. Przed wsypaniem odpowiedniej porcji herbaty należy ogrzać imbryk przepłukując go dwu- lub trzykrotnie wrzątkiem.
  2. Zalać herbatę „białym wrzątkiem” do połowy imbryka (herbaty czarne) lub do jednej czwartej (herbaty zielone).
  3. Imbryk szybko zamknąć pokrywką i przykryć lnianą serwetką dla zatrzymania ulatniających się aromatów. Herbaty czarne zaparzane twardą wodą pozostawić pod pokrywką przez 3-5 minut; zaparzane miękką wodą przez 3-4 minut. Herbaty zielone naciągają 7-8 minut, a herbata prasowana 8-10 minut.
  4. Po naciągnięciu herbaty uzupełnia się czajnik wrzątkiem. W przypadku herbat zielonych zalewa się je po raz drugi na 3-4 minuty do 3/4 lub 2/3 wysokości czajnika, a następnie po raz trzeci na 2-3 minuty do pełna. Kilkakrotne, stopniowe zalewanie wodą ma na celu utrzymanie stałej temperatury parzenia.
  5. Herbatę przygotowywać od razu o odpowiednim stężeniu i po zaparzeniu rozlać do filiżanek.
  6. Dla jakości naparu zasadnicze znaczenia ma jakość wody, jej temperatura i czas parzenia. Zbyt długie zaparzanie w wysokiej temperaturze może spowodować przejście do naparu nieprzyjemnych w smaku, gorzkich i bezużytecznych  dla zdrowia związków chemicznych.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • L-karnityna – co to za związek i jak działa? Kiedy sięgnąć po preparaty z karnityną?

    L-karnityna to tzw. substancja witaminopodobna, pełniąca ważne dla funkcjonowania organizmu role. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, jednak przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Czym zatem jest karnityna i jaki jest sens jej suplementacji? 

  • Wino na zdrowie

    „Im człowiek dalej posunięty w latach, tym wino jest dlań korzystniejsze. Spośród wszystkich ludzi najpilniej potrzebują go starcy" - uważał Mojżesz Majmonides (1135-1204), osobisty lekarz sułtana Saladyna. Dlaczego? Bo wino przywraca wigor, zdrowie i młodość.

  • Retinoidy i ich wielokierunkowe działanie na skórę

    Termin „retinoidy" obejmuje naturalne i syntetyczne związki będące analogami retinolu (witamina A). Należy pamiętać, że witamina A jest nazwą zwyczajową i dotyczy grupy związków występujących głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, natomiast aktywność witaminy A wykazuje także β-karoten (prowitamina A), występujący w roślinach.

  • Pomysły na oryginalny prezent na Dzień Kobiet

    Jaki prezent przygotować z okazji Dnia Kobiet? Oto kilka pomysłów na to, jak sprawić, aby kobieta poczuła się w tym dniu wyjątkowo.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij