
Nowa technika "oświetlania" guzów nowotworowych może pomóc w ich leczeniu
Barwnik i molekuły pomogą zidentyfikować guza
Technologia o nazwie OTL38 ma w założeniu pomóc chirurgom w bardziej precyzyjnym lokalizowaniu tkanki nowotworowej w płucach, co z kolei pozwoli usunąć jak największą masę guza z organizmu. O przełomowym charakterze tego odkrycia zadecydował również fakt, że rak płuc obecnie znajduje się na szczycie listy nowotworów prowadzących do największej liczby zgonów.
W tej chwili wynalazek przechodzi przez drugą fazę testów klinicznych, w których uczestniczy 92 pacjentów zakwalifikowanych do operacji resekcji płuc ze względu na niedrobnokomórkowego raka płuc. Każdy z nich tuż przed operacją otrzymał dawkę OTL38, czyli substancji będącej mieszanką molekuł oraz barwnika wrażliwego na światło podczerwone.
Leczenie skuteczniejsze o 25 procent
Jak pokazało badanie, dzięki zastosowaniu tej techniki możliwa była identyfikacja około 10 dodatkowych nowotworów niewykrywalnych na drodze badania fizykalnego. Po uśrednieniu wyników analiz okazało się, że nowa technika pozwala zwiększyć skuteczność rozpoznawania guzów o jedną czwartą.
Polecane dla Ciebie
Nowe metody to większa szansa na zdrowie
Do tej pory jedynymi dostępnymi metodami lokalizacji guza były: tomografia komputerowa, zdjęcia rentgenowskie, emisyjna tomografia pozytronowa lub badanie USG. Są one jednak stworzone do tego, by określać położenie guza jeszcze przed operacją, a nie w jej trakcie, co często jest kluczowe dla powodzenia zabiegu tego rodzaju.
OTL38 powstało właśnie w tym celu, by w czasie rzeczywistym, podczas operacji, wskazywać umiejscowienie tkanki nowotworowej w celu jej usunięcia. Kolejnym plusem tego rozwiązania jest zmniejszenie inwazyjności zabiegów. Molekuły z barwnikiem są w stanie przylgnąć do nawet niewielkich guzków, które można usuwać pojedynczo, zamiast przystępować do resekcji dużych partii często zdrowej tkanki, żeby w ten sposób zwiększyć szansę usunięcia jej zmienionych chorobowo fragmentów. To w sposób oczywisty wpływa na mniejszą rozległość zabiegu, a co za tym idzie – daje szansę na szybszą i łagodniejszą rekonwalescencję.
Jogurt i błonnik na zdrowe płuca
Ostatnie odkrycie dotyczące raka płuc dostarczają również wiedzy dotyczącej jego profilaktyki żywieniowej. Otóż okazuje się, że dieta bogata w błonnik i jogurt pozwala zapobiegać rozwojowi nowotworów tego rodzaju. Wiarygodność tych wniosków zwiększa fakt, że pochodzą one z analizy danych o zdrowiu niemal 1,5 mln osób z trzech kontynentów, które zostały podzielone na pięć grup odpowiadających ilości jogurtu i błonnika w ich codziennym jadłospisie. Okazało się, że osoby, które zjadały najwięcej obu składników diety były o 33 proc. mniej narażone na wystąpienie raka płuc w porównaniu do uczestników spożywających najmniej błonnika i jogurtów. Naukowcy przypuszczają, że pozytywny wpływ na zdrowie wspomnianych pokarmów wynika z ich właściwości pre- i probiotycznych. Już wcześniejsze badania wykazały, ze dieta z dużym udziałem błonnika i jogurtu posłuży także osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz narażonych na wystąpienie nowotworu żołądka i jelit.