×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Nowa technika "oświetlania" guzów nowotworowych może pomóc w ich leczeniu

Umieralność z tytułu raka systematycznie spada w dużej mierze za sprawą coraz skuteczniejszych metod leczenia i diagnozowania. Na przestrzeni lat udało się opracować wiele nowych technik, dzięki którym guzy, które wcześniej uważane były za niemożliwe do usunięcia – kwalifikowały się do zabiegu. Na kolejny i potencjalnie przełomowy pomysł z tej kategorii wpadł międzyuczelniany zespól naukowców ze Stanów Zjednoczonych – mowa o technologii, która umożliwia precyzyjne podświetlenie tkanki guza w płucach, co ułatwi jego usunięcie.

Barwnik i molekuły pomogą zidentyfikować guza

Technologia o nazwie OTL38 ma w założeniu pomóc chirurgom w bardziej precyzyjnym lokalizowaniu tkanki nowotworowej w płucach, co z kolei pozwoli usunąć jak największą masę guza z organizmu. O przełomowym charakterze tego odkrycia zadecydował również fakt, że rak płuc obecnie znajduje się na szczycie listy nowotworów prowadzących do największej liczby zgonów. 

W tej chwili wynalazek przechodzi przez drugą fazę testów klinicznych, w których uczestniczy 92 pacjentów zakwalifikowanych do operacji resekcji płuc ze względu na niedrobnokomórkowego raka płuc. Każdy z nich tuż przed operacją otrzymał dawkę OTL38, czyli substancji będącej mieszanką molekuł oraz barwnika wrażliwego na światło podczerwone.

Wspomniane molekuły są w stanie przyłączyć się do tkanki nowotworowej, dzięki czemu po zastosowaniu specjalnego endoskopu chirurgicznego tkanka chorobowa podświetli się. W ten sposób można dotrzeć do nawet niewielkich i łatwych do przeoczenia guzów, niewykrywalnych innymi technikami. 

Leczenie skuteczniejsze o 25 procent

Jak pokazało badanie, dzięki zastosowaniu tej techniki możliwa była identyfikacja około 10 dodatkowych nowotworów niewykrywalnych na drodze badania fizykalnego. Po uśrednieniu wyników analiz okazało się, że nowa technika pozwala zwiększyć skuteczność rozpoznawania guzów o jedną czwartą.

OTL38 jest również pierwszą znaną metodą pozwalająca obrazować gruczolakoraki, a jak pokazują dotychczasowe testy, pozwala także znacząco zwiększyć skuteczność ich leczenia. To ważne, ponieważ jedna trzecia, a nawet ponad połowa pacjentów chorych na ten typ nowotworu doświadcza nawrotów. Wynika to właśnie z faktu, że niewielkie „kępki” tkanki nowotworowej nie zostają wykryte i z czasem mogą się rozrastać. Zwiększenie szansy na całkowite usunięcie masy nowotworowej oznacza więc obniżenie ryzyka ewentualnego nawrotu choroby. 

Nowe metody to większa szansa na zdrowie

Do tej pory jedynymi dostępnymi metodami lokalizacji guza były: tomografia komputerowa, zdjęcia rentgenowskie, emisyjna tomografia pozytronowa lub badanie USG. Są one jednak stworzone do tego, by określać położenie guza jeszcze przed operacją, a nie w jej trakcie, co często jest kluczowe dla powodzenia zabiegu tego rodzaju.

OTL38 powstało właśnie w tym celu, by w czasie rzeczywistym, podczas operacji, wskazywać umiejscowienie tkanki nowotworowej w celu jej usunięcia. Kolejnym plusem tego rozwiązania jest zmniejszenie inwazyjności zabiegów. Molekuły z barwnikiem są w stanie przylgnąć do nawet niewielkich guzków, które można usuwać pojedynczo, zamiast przystępować do resekcji dużych partii często zdrowej tkanki, żeby w ten sposób zwiększyć szansę usunięcia jej zmienionych chorobowo fragmentów. To w sposób oczywisty wpływa na mniejszą rozległość zabiegu, a co za tym idzie – daje szansę na szybszą i łagodniejszą rekonwalescencję.

Jogurt i błonnik na zdrowe płuca

Ostatnie odkrycie dotyczące raka płuc dostarczają również wiedzy dotyczącej jego profilaktyki żywieniowej. Otóż okazuje się, że dieta bogata w błonnik i jogurt pozwala zapobiegać rozwojowi nowotworów tego rodzaju. Wiarygodność tych wniosków zwiększa fakt, że pochodzą one z analizy danych o zdrowiu niemal 1,5 mln osób z trzech kontynentów, które zostały podzielone na pięć grup odpowiadających ilości jogurtu i błonnika w ich codziennym jadłospisie. Okazało się, że osoby, które zjadały najwięcej obu składników diety były o 33 proc. mniej narażone na wystąpienie raka płuc w porównaniu do uczestników spożywających najmniej błonnika i jogurtów. Naukowcy przypuszczają, że pozytywny wpływ na zdrowie wspomnianych pokarmów wynika z ich właściwości pre- i probiotycznych. Już wcześniejsze badania wykazały, ze dieta z dużym udziałem błonnika i jogurtu posłuży także osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz narażonych na wystąpienie nowotworu żołądka i jelit. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. The Society of Thoracic Surgeons, First-of-its-kind technology lights up lung cancer cells, helps improve patient outcomes: Fluorescent imaging changes course of diagnosis and prognosis,  “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200127134714.htm, [dostęp:] 03.02.2020.
  2. J. J. Yang, D. Yu, Y.-B. Xiang, W. Blot, E. White, K. Robien, R. Sinha, Y. Park, Y. Takata, DeAnn Lazovich, Y.-T. Gao, X. Zhang, Q. Lan, B. Bueno-de-Mesquita, I. Johansson, R. Tumino, E. Riboli, A. Tjønneland, G. Skeie, J. R. Quirós, M. Johansson, S. A. Smith-Warner, W. Zheng, X.-O. Shu, Association of dietary fiber and yogurt consumption with lung cancer risk, JAMA Oncology, 2019; DOI: 10.1001/jamaoncol.2019.4107.
  3. Vanderbilt University Medical Center, High fiber, yogurt diet associated with lower lung cancer risk, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191025113010.htm, [dostęp:] 03.02.2020.

Podziel się: