×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Wczesna ekspozycja na alergen zmniejsza ryzyko alergii pokarmowej

Alergia jest nie tylko uciążliwa – w niektórych wypadkach może stanowić realne zagrożenie życia. Szczególnie niebezpieczne są alergie pokarmowe, dlatego zaleca się, by pokarmy silnie alergizujące wprowadzać do dziecięcej diety ostrożnie i możliwie jak najpóźniej. Te zalecenia mogą jednak ulec zmianie w związku z wynikami badań przeprowadzonych przez naukowców z Londynu. Wykazały one, że właśnie wczesna ekspozycja na alergen daje szanse na uniknięcie rozwoju uczulenia. 

Seria publikacji na ten temat ukazała się na łamach Journal of Allergy and Clinical Immunology, a ich autorami są badacze związani z King's College London i St. George's, University of London. Dowodzą one, że wprowadzanie bardzo silnie alergizujących pokarmów do diety niemowląt było w stanie zapobiec rozwojowi alergii na te składniki diety w późniejszym życiu. Naukowy badali reakcje dzieci między innymi na silnie uczulające orzeszki ziemne oraz jajka. 

Karmienie piersią i alergeny

Badania były prowadzone na grupie 1300 niemowląt, które w okresie badawczym ukończyły 3. miesiąc życia. Dzieci pochodziły z Anglii oraz Walii i zostały podzielone na dwie grupy.  Dieta pierwszej bazowała na naturalnym mleku matki, ale w okresie badawczym trwającym 6 miesięcy wprowadzano do niej niewielkie dawki sześciu pokarmów o silnych własnościach alergicznych. Druga grupa w tym samym okresie była karmiona wyłącznie piersią. Warto zaznaczyć, że w chwili rozpoczęcia badania u części dzieci zauważono symptomy uczulenia pokarmowego. 

Wczesna ekspozycja zmniejsza ryzyko alergii

Jak się okazało, w efekcie badania alergia pokarmowa rozwinęła się u ponad 34 proc. niemowląt, które nie były wystawianie na działanie alergenów oraz u 19 proc. dzieci, które doświadczyły takiej ekspozycji. Wyniki te dotyczą niemowląt, u których jeszcze przed badaniem zauważono wczesne symptomy uczulenia. W grupie niemowląt uczulonych na orzeszki ziemne, ekspozycja na alergen spowodowała, że jedynie u 14 proc. wystąpiły objawy alergii, podczas gdy w grupie nie eksponowanej były one zauważalne u ponad 33 proc. dzieci. W przypadku alergii na jaja, w grupie eksponowanej uczulenie ujawniło się u 20 proc. dzieci z wcześniejszymi objawami, natomiast w grupie nieeksponowanej alergia rozwinęła się u niemal połowy dzieci. 

Praktyczne problemy z przebiegiem badania

Z kolei wśród dzieci, u których wcześniej nie stwierdzono symptomów alergii, wczesna ekspozycja nie wpłynęła na zwiększenie ryzyka uczulenia. Wyniki nie miały także związku z faktem, że jedynie w 42 proc. przypadków ekspozycję udało się przeprowadzić zgodnie ze standardami zakładającymi trwałe i stosunkowo wysokie spożycie co najmniej pięciu alergenów w ramach tzw. wczesnego wprowadzania. Wiązało się to miedzy innymi z faktem, że dzieci grymasiły i najzwyczajniej nie chciały jeść, ale źródło problemu leży także w lęku rodziców o zdrowie dzieci oraz w fakcie, że część produktów nie mieściła się w standardzie żywieniowym rodziny, co utrudniało wprowadzenie do diety noworodka. 

Potrzeba dalszych badań

Zdaniem naukowców wyniki są bez wątpienia interesujące nie tylko przez wzgląd na wnioski dotyczące alergii i skuteczności wczesnego wprowadzania w jej zapobieganiu, ale także mechanizmów, które stoją na przeszkodzie w tym procesie. Znając je, można wdrożyć kroki naprawcze, co zwiększy prawdopodobieństwo zapobiegnięcia rozwoju pewnych alergenów w przyszłości. Wyniki te w największej mierze wykazały skuteczność metody wczesnego wprowadzania w przypadku alergii na jaja i orzeszki ziemne, co stanowi potwierdzenie wcześniejszych wniosków na ten temat. Dalsze badania pokażą, czy korzystanie z tej metody może zapobiec rozwojowi także innych uczuleń. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. King’s College London, Introducing peanuts and eggs early can prevent food allergies in high risk infants, "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-12/kcl-ipa120219.php, [dostęp:] 09.12.2019.
  2.  M. R. Perkin, H. T. Bahnson, K. Logan i in., Factors influencing adherence in a trial of early introduction of allergenic food, “The Journal” of allergy and Clinical Immunology, December 2019 Volume 144, Issue 6, Pages 1595–1605.
  3. M. R. Perkin, K. Logan, H. T. Bahnson i in., Efficacy of the Enquiring About Tolerance (EAT) study among infants at high risk of developing food allergy, “The Journal of Allergy and Clinical Immunology”, December 2019 Volume 144, Issue 6, Pages 1606–1614.e2, DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaci.2019.06.045.

Podziel się: