
Żywność probiotyczna rozwiąże problem głodu i niedożywienia?
Niedożywienie dzieci to globalny problem dotykający około 150 mln dzieci poniżej 5 roku życia zamieszkujących cały świat. Dostępna żywność terapeutyczna ma na celu przede wszystkim poprawę ich zdrowia w sposób pomagający uniknąć śmierci, jednak nie jest w stanie sprostać rozmaitym problemom towarzyszącym wyniszczeniu organizmu, w tym osłabieniu odporności czy zdolności poznawczych. Naukowcy z USA we współpracy z badaczami z Bangladeszu podjęli próbę stworzenia żywności, która byłaby w stanie spełniać te dodatkowe funkcje dzięki wykorzystaniu probiotyków.
Świetne efekty żywności probiotycznej
W badaniu udział wzięły 63 dzieci z Bangladeszu w wieku od 1 do 1,5 roku, u których stwierdzono umiarkowane niedożywienie, a więc stan, który zagrażał ich zdrowiu, lecz nie życiu. Dzieci trafiły do czterech grup terapeutycznych, a w trzech spośród nich stosowano nowy typ żywności terapeutycznej, mający modyfikować mikrobiotę. Żywność była wytwarzana lokalnie, a dzieci otrzymywały ją dwa razy dziennie przez okres miesiąca, w centrum leczenia i pod nadzorem pracowników tamtejszej służby zdrowia.
Po zakończeniu badania porównano, w jaki sposób poszczególne typy jedzenia wpłynęły na zdrowie dzieci. Jak się okazało, szczególnie obiecujące wyniki dał jeden z typów żywności probiotycznej. Na podstawie analizy niemal 1,5 tysiąca protein krwi zaangażowanych bezpośrednio między innymi we wzrost kości, rozwój mózgu, odporność i metabolizm stwierdzono, że wspomniany prototyp doprowadził do znaczącej poprawy kondycji mikrobioty w porównaniu z innymi zastosowanymi w eksperymencie.
Co więcej okazało się także, że skład mikrobioty dzieci, leczonej najkorzystniejszym typem żywności probiotycznej, w zaledwie miesiąc uległ modyfikacji w sposób, który znacząco przybliżył go do składu mikrobioty w pełni zdrowych dzieci w podobnym wieku, zamieszkujących ten sam obszar geograficzny. Wspomniana odmiana żywności zawiera składniki odżywcze pochodzące między innymi z ciecierzycy, soi, bananów i orzeszków ziemnych.
Flora jelitowa a rozwój dziecka
Podjęcie próby stworzenia żywności terapeutycznej wpływającej na mikrobiom przez naukowców z USA i Bangladeszu wiązało się z ich wcześniejszymi badaniami nad rozwojem flory jelitowej u zdrowych dzieci zamieszkujących ten kraj. Wówczas zaobserwowano, że niedożywione dzieci miały niedostatecznie wykształconą mikrobiotę w stosunku do rówieśników o prawidłowej masie ciała. Stosowanie leczenia z wykorzystaniem standardowej żywności terapeutycznej nie było w stanie zmienić tego stanu rzeczy. By lepiej poznać to zjawisko, naukowcy dokonali przeszczepu prawidłowo i nieprawidłowo rozwiniętej mikrobioty do organizmów myszy.
Badanie naukowców z Washington University School of Medicine oraz lekarzy z Bangladeszu jest pierwszym, które dostarcza dowodów na to, że żywność terapeutyczna opracowana z myślą o poprawie kondycji mikrobioty jelitowej dzieci wpływa pozytywnie na różne aspekty zdrowego rozwoju, w tym na wspomniany już wzrost kości, wzmocnienie odporności czy funkcji mózgu. Wyniki tych badań mają zostać potwierdzone za sprawą kolejnego, dłuższego i szeroko zakrojonego badania. Wezmą w nim udział również dzieci poważnie niedożywione, do tej pory karmione konwencjonalną żywnością terapeutyczną, która nie ma wpływu na zawartość mikrobioty jelitowej.