Żywność probiotyczna rozwiąże problem głodu i niedożywienia?
Katarzyna Szulik

Żywność probiotyczna rozwiąże problem głodu i niedożywienia?

Podczas gdy w krajach bogatej północy dochodzi do masowego marnotrawienia jedzenia, na biednym południu głód i niedożywienie to wciąż realne i palące problemy, w największym stopniu dotykające dzieci. Naukowcy z Washington University School of Medicine opracowali nowy typ żywności terapeutycznej, celowany w poprawę stanu mikrobioty jelitowej u niedożywionych dzieci, by móc skuteczniej walczyć o ich powrót do zdrowia.

Niedożywienie dzieci to globalny problem dotykający około 150 mln dzieci poniżej 5 roku życia zamieszkujących cały świat. Dostępna żywność terapeutyczna ma na celu przede wszystkim poprawę ich zdrowia w sposób pomagający uniknąć śmierci, jednak nie jest w stanie sprostać rozmaitym problemom towarzyszącym wyniszczeniu organizmu, w tym osłabieniu odporności czy zdolności poznawczych. Naukowcy z USA we współpracy z badaczami z Bangladeszu podjęli próbę stworzenia żywności, która byłaby w stanie spełniać te dodatkowe funkcje dzięki wykorzystaniu probiotyków.

Badania miały między innymi potwierdzić tezę o wpływie zdrowia mikrobioty noworodków na ich ogólny rozwój w późniejszych latach. U niedożywionych dzieci mikrobiota nie jest uformowana w sposób prawidłowy, co wpływa między innymi na dalsze problemy ze wzrostem.

Świetne efekty żywności probiotycznej

W badaniu udział wzięły 63 dzieci z Bangladeszu w wieku od 1 do 1,5 roku, u których stwierdzono umiarkowane niedożywienie, a więc stan, który zagrażał ich zdrowiu, lecz nie życiu. Dzieci trafiły do czterech grup terapeutycznych, a w trzech spośród nich stosowano nowy typ żywności terapeutycznej, mający modyfikować mikrobiotę. Żywność była wytwarzana lokalnie, a dzieci otrzymywały ją dwa razy dziennie przez okres miesiąca, w centrum leczenia i pod nadzorem pracowników tamtejszej służby zdrowia.

Po zakończeniu badania porównano, w jaki sposób poszczególne typy jedzenia wpłynęły na zdrowie dzieci. Jak się okazało, szczególnie obiecujące wyniki dał jeden z typów żywności probiotycznej. Na podstawie analizy niemal 1,5 tysiąca protein krwi zaangażowanych bezpośrednio między innymi we wzrost kości, rozwój mózgu, odporność i metabolizm stwierdzono, że wspomniany prototyp doprowadził do znaczącej poprawy kondycji mikrobioty w porównaniu z innymi zastosowanymi w eksperymencie.

Co więcej okazało się także, że skład mikrobioty dzieci, leczonej najkorzystniejszym typem żywności probiotycznej, w zaledwie miesiąc uległ modyfikacji w sposób, który znacząco przybliżył go do składu mikrobioty w pełni zdrowych dzieci w podobnym wieku, zamieszkujących ten sam obszar geograficzny. Wspomniana odmiana żywności zawiera składniki odżywcze pochodzące między innymi z ciecierzycy, soi, bananów i orzeszków ziemnych.

Flora jelitowa a rozwój dziecka

Podjęcie próby stworzenia żywności terapeutycznej wpływającej na mikrobiom przez naukowców z USA i Bangladeszu wiązało się z ich wcześniejszymi badaniami nad rozwojem flory jelitowej u zdrowych dzieci zamieszkujących ten kraj. Wówczas zaobserwowano, że niedożywione dzieci miały niedostatecznie wykształconą mikrobiotę w stosunku do rówieśników o prawidłowej masie ciała. Stosowanie leczenia z wykorzystaniem standardowej żywności terapeutycznej nie było w stanie zmienić tego stanu rzeczy. By lepiej poznać to zjawisko, naukowcy dokonali przeszczepu prawidłowo i nieprawidłowo rozwiniętej mikrobioty do organizmów myszy.

Jak się okazało, życie z ubogim mikrobiomem skutkowało wolniejszym nabieraniem wagi, niewłaściwym rozwojem kości oraz zaburzeniami metabolicznymi i immunologicznymi u zwierząt. Na tej podstawie postawiono tezę, że niemożność wykształcenia się normalnej mikrobioty nie jest przyczyną, ale raczej skutkiem niedożywienia.

Badanie naukowców z Washington University School of Medicine oraz lekarzy z Bangladeszu jest pierwszym, które dostarcza dowodów na to, że żywność terapeutyczna opracowana z myślą o poprawie kondycji mikrobioty jelitowej dzieci wpływa pozytywnie na różne aspekty zdrowego rozwoju, w tym na wspomniany już wzrost kości, wzmocnienie odporności czy funkcji mózgu. Wyniki tych badań mają zostać potwierdzone za sprawą kolejnego, dłuższego i szeroko zakrojonego badania. Wezmą w nim udział również dzieci poważnie niedożywione, do tej pory karmione konwencjonalną żywnością terapeutyczną, która nie ma wpływu na zawartość mikrobioty jelitowej.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij