Kolejne dowody na związek mikrobioty jelitowej z chorobą Parkinsona
Katarzyna Szulik

Kolejne dowody na związek mikrobioty jelitowej z chorobą Parkinsona

W serii eksperymentów przeprowadzonych na myszach, naukowcy znaleźli kolejne dowody na kluczową rolę osi mózg – jelita w rozwoju choroby Parkinsona, będącej przewlekłą chorobą neurodegeneracyjną.

Od 2003 r. naukowcy z Birmingham School of Medicine we współpracy z badaczami z Japonii obserwowali związek między jelitami ludzi cierpiących na chorobę Parkinsona a zmianami w mózgu. Na tej podstawie zaobserwowali nagromadzenie nieprawidłowo sfałdowanych białek zwanych alfa-synukleiną (α-syn) w obszarach mózgu zaangażowanych w układ trawienny. Białka te mogą uszkodzić neurony, więc ich obecność była potencjalnym dzwonkiem alarmowym dla badaczy.

Jak donosi czasopismo Neuron , w ostatnim czasie naukowcy z Johns Hopkins przyjrzeli się, w jaki sposób alfa-synukleiny trafiają do mózgu, badając możliwość ich przemieszczania się wzdłuż nerwu błędnego – mowa o połączeniu żołądka i jelita cienkiego z podstawą mózgu .

Hipoteza Braaka zakłada, że patologia α-syn może rozprzestrzeniać się w sposób stereotypowy z przewodu pokarmowego przez nerw błędny do brzusznego śródmózgowia, gdzie selektywnie zabija neurony dopaminowe istoty czarnej regionu śródmózgowia.

Istotna rola białek

Aby przetestować tę hipotezę, zespół wstrzyknął dwóm grupom myszy nieprawidłowo sfałdowaną alfa-synukleinę, a w badanie zaangażowano też grupę kontrolną. W jednej z grup naukowcy odcięli nerw błędny. Następnie zbadali rozmieszczenie białek u myszy przez okres jednego, trzech, siedmiu i wreszcie dziesięciu miesięcy. Myszy z odciętym nerwem błędnym nie wykazywały oznak uszkodzenia neurologicznego w wyniku nagromadzenia alfa-synukleiny. Jednak u tych z nienaruszonym nerwem błędnym można było zaobserwować, jak alfa-synukleina rozprzestrzenia się w mózgu.

— Odkrycia te dostarczają dalszych dowodów na rolę jelita w chorobie Parkinsona i dają nam model do badania postępu choroby od samego początku — powiedział w oświadczeniu starszy autor badania, profesor Ted Dawson.

Kluczowy nerw błędny

Zespół zbadał również zachowanie wszystkich trzech grup szczurów, aby ustalić, czy one również doświadczają zmian behawioralnych, a w szczególności czy przesuwają się w kierunku budowania gniazd i eksploracji nowego środowiska. Zachowania te są odpowiednio modelami kontroli motorycznej i lęku.

Badacze odkryli, że po siedmiu miesiącach myszy z nienaruszonym nerwem błędnym i wstrzykniętą alfa-synukleiną radziły sobie znacznie gorzej w budowaniu gniazd zarówno od zwierząt z grupy kontrolnej, jak i od myszy, którym odcięto nerw błędny. Podobne wyniki zaobserwowano w testach, w których myszy zostały umieszczone w nowym środowisku.

Podsumowując, badania sugerują, że białka alfa-synukleiny mogą wspinać się wzdłuż nerwu błędnego. Być może, jeśli droga transmisji zostanie zablokowana, możliwe będzie zapobieżenie fizycznym i poznawczym objawom tego stanu, ale potrzebne są dalsze badania przed wyciągnięciem wniosków. Naukowcy mają nadzieję zbadać dokładnie jak białka poruszają się po nerwach i znaleźć jakiś mechanizm, który je zatrzyma.

Szansa na nowy lek na Parkinsona

W czerwcu tego roku naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii ujawnili odkrycie nowego leku, który może być pomocny w leczeniu choroby Parkinsona. Ponad trzy dekady temu okazało się, że substancja chemiczna znajdująca się w syntetycznych opioidach MPTP wywołała początek choroby Parkinsona. W nowym badaniu prowadzonym przez naukowców ze Szkoły Medycyny Weterynaryjnej odkryto, że enzym w organizmie może metabolizować związki utworzone w mózgu z alkaloidów obecnych w niektórych produktach spożywczych i tytoniu w substancje chemiczne podobne do MPTP, wywołując stan neurodegeneracyjny u myszy.

Naukowcy pod przewodnictwem Narayana Avadhaniego i Mrittiki Chattopadhyay sugerują, że enzym mitochondrialny CYP2D6 stanowi potencjalnie potężny nowy lek na chorobę Parkinsona.

Poprzednie badania wykazały, że MPTP i podobne związki toksyczne indukują chorobę Parkinsona u gryzoni i naczelnych. Mechanizm ich działania obejmował utlenianie związków do postaci MPP +, toksycznego metabolitu. Enzym mający odpowiadać za ten stan jest nazywany oksydazą monoaminową B (MAO-B) i występuje w komórkach glejowych układu nerwowego. Naukowcy próbowali powstrzymać skutki choroby Parkinsona, atakując dwóch graczy na tym szlaku, zarówno MAO-B, jak i białko transportera dopaminy, jednak z mieszanym powodzeniem.

Prowadzone przez Penn badanie sugeruje jednakże całkowicie odrębny mechanizm. We wcześniejszych pracach Avadhani i współpracownicy wykazali, że enzym CYP2D6 zlokalizowany w mitochondriach może odgrywać rolę w metabolizowaniu MPTP do MPP +. W nowym badaniu przyjrzeli się bliżej beta-karbolinom i izochinolinom, toksynom przypominającym MPTP, które organizm wytwarza z substancji występujących w dymie tytoniowym, alkoholu i niektórych produktach spożywczych.

Odkryto, że zamiast MAO-B, to mitochondrialny CYP2D6 aktywuje beta-karboliny i izochinoliny w neuronach wytwarzających dopaminę. Ta droga aktywacji w modelu mysim powoduje uszkodzenie neuronów i stres oksydacyjny oraz objawy podobne do tych charakterystycznych dla choroby Parkinsona.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij