Komórka kluczem do walki z alergią
Katarzyna Szulik

Komórka kluczem do walki z alergią

Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że problemy alergików, niezależnie od ich podłoża, mogą wynikać z niedoboru nowo odkrytej komórki. Chociaż do wprowadzenia aplikacyjnych rozwiązań bazujących na tym odkryciu z pewnością potrzeba wielu lat dalszych badań, naukowcy mają nadzieję, że ta obserwacja może potencjalnie przynieść ulgę milionom uczuleniowców.

Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że problemy alergików, niezależnie od ich podłoża, mogą wynikać z niedoboru nowo odkrytej komórki. Chociaż do wprowadzenia aplikacyjnych rozwiązań bazujących na tym odkryciu z pewnością potrzeba wielu lat dalszych badań, naukowcy mają nadzieję, że ta obserwacja może potencjalnie przynieść ulgę milionom uczuleniowców.

Alergie występują, ponieważ nasz układ odpornościowy „popada w paranoję” w przekonaniu, że absolutnie nieszkodliwe rzeczy mogą nas skrzywdzić. W odpowiedzi wytwarza immunoglobulinę E (IgE), która wywołuje reakcję objawiającą się występowaniem rozmaitych symptomów, od łagodnych, takich jak katar podczas sezonu pyleń, do bardzo agresywnego ogólnoustrojowego zapalenia, którym jest anafilaksja.

Wiedza płynącą z migdałków

Po odkryciu, że myszy mają komórkę, która moduluje produkcję IgE, autorzy badania rozpoczęli poszukiwania podobnego czynnika u ludzi. Podejrzewano, że może być zlokalizowany w migdałkach, ponieważ są one wystawiane na działanie wszelkiego rodzaju cząsteczek pochodzących z pożywienia i powietrza, które nadaktywny układ odpornościowy może postrzegać jako zagrożenie. W tym celu poddali analizie tkanki pobrane od 200 dzieci, którym usunięto migdałki.

Poszukiwania okazały się trudniejsze, niż początkowo sądzono, ze względu na zasadnicze różnice w stosunku do budowy komórek myszy. Posiadają one regulator genów, który nie jest charakterystyczny dla komórek ludzkich. Ostatecznie jednak autorzy badania opisali odkrycie podzbioru migdałkowych limfocytów T, które tłumią produkcję IgE, na łamach Journal of Experimental Medicine.

Z analizy zebranej tkanki migdałkowej wynika, że im wyższe było stężenie wspomnianych komórek, tym niższe jest IgE, a co za tym idzie maleje prawdopodobieństwo, że dzieci cierpią na alergię.

Szansa na nowe terapie

Autorzy badania mają nadzieję, że ich odkrycie doprowadzi do znalezienia alternatywy dla leków przeciwhistaminowych w kontroli alergii. Prawdopodobnie będzie to identyfikacja cząsteczek wytwarzanych przez komórki i ich replikacja, co powinno być łatwiejsze niż zwiększenie produkcji komórek. To jednak wymaga wykonania dodatkowej pracy, która rozpoczyna się od znalezienia komórek w innym miejscu ciała, biorąc pod uwagę przeszkody w dostępie do próbek pochodzących z migdałków.

Autorzy badania mają również nadzieję dowiedzieć się więcej na temat zakresu alergii, dla których te komórki są istotne, zamiast stosować je na chybił trafił w oczekiwaniu na rezultaty. Trzeba jednak mieć na uwadze, że immunoglobina E jest niezbędna do walki z autentycznymi zagrożeniami dla organizmu, więc każda próba ograniczenia jej produkcji musi uwzględniać ten fakt.

Szczepienia przeciwko alergiom

Alergie potrafią być utrapieniem przez cały rok, ale nawet te sezonowe, na przykład na pyłki, mogą przebiegać wyjątkowo uciążliwie. W związku z tym nie ustają badania nad kolejnymi sposobami złagodzenia ich przebiegu lub prób zapobiegnięcia wystąpieniu uczuleń. Jedną z ostatnich podjęli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze, którzy, wykorzystując cząsteczki cukru, opracowali nową szczepionkę na katar sienny, która może skrócić czas leczenia i zwiększyć jego efekt. Szczepionka, która wciąż znajduje się na najwcześniejszym etapie badań, została przetestowana na myszach. Sposób może potencjalnie być również stosowany do opracowywania różnych form szczepionek, na przykład na zaburzenia autoimmunologiczne.

Autorzy odkrycia wierzą, że obecna forma szczepień może zostać zoptymalizowana. Początkowo ich celem było stworzenie sztucznej produkcji białek, na których oparte są szczepionki alergenowe, oraz ich optymalizacja, dzięki czemu są bardziej skuteczne i szybko działają. Zrobili to za pomocą cząsteczek cukru. Celem wyznaczonym na dłuższą metę jest skrócenie czasu leczenia o połowę, przy jednoczesnym obniżeniu dawki terapeutycznej.

Naukowcy przetestowali nową szczepionkę, którą podawano w zastrzykach, na myszach i, na drodze tak zwanych testów in vitro, na komórkach ludzkich. Użyli brzozy jako alergenu testowego. Alergen to nazwa substancji, która może powodować alergię, gdy dana osoba wchodzi z nią w kontakt lub ją spożywa. Kilka alergenów – powodujących na przykład katar sienny – to tak zwane glikoproteiny. Naukowcy dołączyli cząsteczki cukru do alergenu, aby poprawić efekt szczepienia.

W badaniu wykazano, że cząsteczki cukru można wykorzystać do zapewnienia, że alergen dociera do właściwych komórek układu odpornościowego i zwiększa spożycie szczepionki, poprawiając jej działanie. Jednocześnie cząsteczki cukru zwiększają aktywność innej grupy komórek w układzie odpornościowym, limfocytów T, które pomagają wykonać funkcjonalną część procesu.

Kolejnym krokiem powinno być przetestowanie większej liczby rodzajów cząsteczek cukru aby zwiększyć portfolio i, miejmy nadzieję, zidentyfikować więcej struktur cukrowych, które można wykorzystać do dalszego rozwoju platformy szczepionek.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak chronić się przed koronawirusem? Oficjalne zalecenia WHO i Ministerstwa Zdrowia

    Koronawirus zaatakował już ponad 100 tys. ludzi w ponad 100 krajach na całym świecie. WHO mówi o pandemii, jednak zaleca spokój, ostrożność i postępowanie, które zminimalizuje ryzyko zakażenia.  Jak zadbać o zdrowie swoje i bliskich w czasie podwyższonego zagrożenia?

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • Jak w okresie izolacji spowodowanej koronawirusem zachować równowagę psychiczną?

    Ostatnie miesiące drastycznie ograniczyły nasze możliwości w zakresie opuszczania domów i utrzymywania standardowych kontaktów towarzyskich. Dla wielu były one więc czasem intensywnego nadrabiania zaległości serialowych, książkowych czy filmowych. Jak się okazuje, taka forma spędzania czasu jest nie tylko przyjemna i skuteczna w przyspieszaniu jego upływu – w tym trudnym czasie pozwala utrzymać równowagę psychiczną. Naukowcy nazywają to zjawisko nietradycyjną socjalizacją.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij