Komórka kluczem do walki z alergią
Katarzyna Szulik

Komórka kluczem do walki z alergią

Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że problemy alergików, niezależnie od ich podłoża, mogą wynikać z niedoboru nowo odkrytej komórki. Chociaż do wprowadzenia aplikacyjnych rozwiązań bazujących na tym odkryciu z pewnością potrzeba wielu lat dalszych badań, naukowcy mają nadzieję, że ta obserwacja może potencjalnie przynieść ulgę milionom uczuleniowców.

Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że problemy alergików, niezależnie od ich podłoża, mogą wynikać z niedoboru nowo odkrytej komórki. Chociaż do wprowadzenia aplikacyjnych rozwiązań bazujących na tym odkryciu z pewnością potrzeba wielu lat dalszych badań, naukowcy mają nadzieję, że ta obserwacja może potencjalnie przynieść ulgę milionom uczuleniowców.

Alergie występują, ponieważ nasz układ odpornościowy „popada w paranoję” w przekonaniu, że absolutnie nieszkodliwe rzeczy mogą nas skrzywdzić. W odpowiedzi wytwarza immunoglobulinę E (IgE), która wywołuje reakcję objawiającą się występowaniem rozmaitych symptomów, od łagodnych, takich jak katar podczas sezonu pyleń, do bardzo agresywnego ogólnoustrojowego zapalenia, którym jest anafilaksja.

Wiedza płynącą z migdałków

Po odkryciu, że myszy mają komórkę, która moduluje produkcję IgE, autorzy badania rozpoczęli poszukiwania podobnego czynnika u ludzi. Podejrzewano, że może być zlokalizowany w migdałkach, ponieważ są one wystawiane na działanie wszelkiego rodzaju cząsteczek pochodzących z pożywienia i powietrza, które nadaktywny układ odpornościowy może postrzegać jako zagrożenie. W tym celu poddali analizie tkanki pobrane od 200 dzieci, którym usunięto migdałki.

Poszukiwania okazały się trudniejsze, niż początkowo sądzono, ze względu na zasadnicze różnice w stosunku do budowy komórek myszy. Posiadają one regulator genów, który nie jest charakterystyczny dla komórek ludzkich. Ostatecznie jednak autorzy badania opisali odkrycie podzbioru migdałkowych limfocytów T, które tłumią produkcję IgE, na łamach Journal of Experimental Medicine.

Z analizy zebranej tkanki migdałkowej wynika, że im wyższe było stężenie wspomnianych komórek, tym niższe jest IgE, a co za tym idzie maleje prawdopodobieństwo, że dzieci cierpią na alergię.

Szansa na nowe terapie

Autorzy badania mają nadzieję, że ich odkrycie doprowadzi do znalezienia alternatywy dla leków przeciwhistaminowych w kontroli alergii. Prawdopodobnie będzie to identyfikacja cząsteczek wytwarzanych przez komórki i ich replikacja, co powinno być łatwiejsze niż zwiększenie produkcji komórek. To jednak wymaga wykonania dodatkowej pracy, która rozpoczyna się od znalezienia komórek w innym miejscu ciała, biorąc pod uwagę przeszkody w dostępie do próbek pochodzących z migdałków.

Autorzy badania mają również nadzieję dowiedzieć się więcej na temat zakresu alergii, dla których te komórki są istotne, zamiast stosować je na chybił trafił w oczekiwaniu na rezultaty. Trzeba jednak mieć na uwadze, że immunoglobina E jest niezbędna do walki z autentycznymi zagrożeniami dla organizmu, więc każda próba ograniczenia jej produkcji musi uwzględniać ten fakt.

Polecane dla Ciebie

Szczepienia przeciwko alergiom

Alergie potrafią być utrapieniem przez cały rok, ale nawet te sezonowe, na przykład na pyłki, mogą przebiegać wyjątkowo uciążliwie. W związku z tym nie ustają badania nad kolejnymi sposobami złagodzenia ich przebiegu lub prób zapobiegnięcia wystąpieniu uczuleń. Jedną z ostatnich podjęli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze, którzy, wykorzystując cząsteczki cukru, opracowali nową szczepionkę na katar sienny, która może skrócić czas leczenia i zwiększyć jego efekt. Szczepionka, która wciąż znajduje się na najwcześniejszym etapie badań, została przetestowana na myszach. Sposób może potencjalnie być również stosowany do opracowywania różnych form szczepionek, na przykład na zaburzenia autoimmunologiczne.

Autorzy odkrycia wierzą, że obecna forma szczepień może zostać zoptymalizowana. Początkowo ich celem było stworzenie sztucznej produkcji białek, na których oparte są szczepionki alergenowe, oraz ich optymalizacja, dzięki czemu są bardziej skuteczne i szybko działają. Zrobili to za pomocą cząsteczek cukru. Celem wyznaczonym na dłuższą metę jest skrócenie czasu leczenia o połowę, przy jednoczesnym obniżeniu dawki terapeutycznej.

Naukowcy przetestowali nową szczepionkę, którą podawano w zastrzykach, na myszach i, na drodze tak zwanych testów in vitro, na komórkach ludzkich. Użyli brzozy jako alergenu testowego. Alergen to nazwa substancji, która może powodować alergię, gdy dana osoba wchodzi z nią w kontakt lub ją spożywa. Kilka alergenów – powodujących na przykład katar sienny – to tak zwane glikoproteiny. Naukowcy dołączyli cząsteczki cukru do alergenu, aby poprawić efekt szczepienia.

W badaniu wykazano, że cząsteczki cukru można wykorzystać do zapewnienia, że alergen dociera do właściwych komórek układu odpornościowego i zwiększa spożycie szczepionki, poprawiając jej działanie. Jednocześnie cząsteczki cukru zwiększają aktywność innej grupy komórek w układzie odpornościowym, limfocytów T, które pomagają wykonać funkcjonalną część procesu.

Kolejnym krokiem powinno być przetestowanie większej liczby rodzajów cząsteczek cukru aby zwiększyć portfolio i, miejmy nadzieję, zidentyfikować więcej struktur cukrowych, które można wykorzystać do dalszego rozwoju platformy szczepionek.

  1. P. F. Cañete, R. A. Sweet, P. Gonzalez-Figueroa i in., Regulatory roles of IL-10–producing human follicular T cells, Journal of Experimental Medicine, 17.06.2019.
  2. C. B.K. Mathiesen, M. C. Carlsson, S. Brand i in., Genetically engineered cell factories produce glycoengineered vaccines that target antigen-presenting cells and reduce antigen-specific T-cell reactivity, Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2018.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij