
Komórka kluczem do walki z alergią
Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że problemy alergików, niezależnie od ich podłoża, mogą wynikać z niedoboru nowo odkrytej komórki. Chociaż do wprowadzenia aplikacyjnych rozwiązań bazujących na tym odkryciu z pewnością potrzeba wielu lat dalszych badań, naukowcy mają nadzieję, że ta obserwacja może potencjalnie przynieść ulgę milionom uczuleniowców.
Alergie występują, ponieważ nasz układ odpornościowy „popada w paranoję” w przekonaniu, że absolutnie nieszkodliwe rzeczy mogą nas skrzywdzić. W odpowiedzi wytwarza immunoglobulinę E (IgE), która wywołuje reakcję objawiającą się występowaniem rozmaitych symptomów, od łagodnych, takich jak katar podczas sezonu pyleń, do bardzo agresywnego ogólnoustrojowego zapalenia, którym jest anafilaksja.
Wiedza płynącą z migdałków
Po odkryciu, że myszy mają komórkę, która moduluje produkcję IgE, autorzy badania rozpoczęli poszukiwania podobnego czynnika u ludzi. Podejrzewano, że może być zlokalizowany w migdałkach, ponieważ są one wystawiane na działanie wszelkiego rodzaju cząsteczek pochodzących z pożywienia i powietrza, które nadaktywny układ odpornościowy może postrzegać jako zagrożenie. W tym celu poddali analizie tkanki pobrane od 200 dzieci, którym usunięto migdałki.
Poszukiwania okazały się trudniejsze, niż początkowo sądzono, ze względu na zasadnicze różnice w stosunku do budowy komórek myszy. Posiadają one regulator genów, który nie jest charakterystyczny dla komórek ludzkich. Ostatecznie jednak autorzy badania opisali odkrycie podzbioru migdałkowych limfocytów T, które tłumią produkcję IgE, na łamach Journal of Experimental Medicine.
Szansa na nowe terapie
Autorzy badania mają nadzieję, że ich odkrycie doprowadzi do znalezienia alternatywy dla leków przeciwhistaminowych w kontroli alergii. Prawdopodobnie będzie to identyfikacja cząsteczek wytwarzanych przez komórki i ich replikacja, co powinno być łatwiejsze niż zwiększenie produkcji komórek. To jednak wymaga wykonania dodatkowej pracy, która rozpoczyna się od znalezienia komórek w innym miejscu ciała, biorąc pod uwagę przeszkody w dostępie do próbek pochodzących z migdałków.
Autorzy badania mają również nadzieję dowiedzieć się więcej na temat zakresu alergii, dla których te komórki są istotne, zamiast stosować je na chybił trafił w oczekiwaniu na rezultaty. Trzeba jednak mieć na uwadze, że immunoglobina E jest niezbędna do walki z autentycznymi zagrożeniami dla organizmu, więc każda próba ograniczenia jej produkcji musi uwzględniać ten fakt.
Polecane dla Ciebie
Szczepienia przeciwko alergiom
Alergie potrafią być utrapieniem przez cały rok, ale nawet te sezonowe, na przykład na pyłki, mogą przebiegać wyjątkowo uciążliwie. W związku z tym nie ustają badania nad kolejnymi sposobami złagodzenia ich przebiegu lub prób zapobiegnięcia wystąpieniu uczuleń. Jedną z ostatnich podjęli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze, którzy, wykorzystując cząsteczki cukru, opracowali nową szczepionkę na katar sienny, która może skrócić czas leczenia i zwiększyć jego efekt. Szczepionka, która wciąż znajduje się na najwcześniejszym etapie badań, została przetestowana na myszach. Sposób może potencjalnie być również stosowany do opracowywania różnych form szczepionek, na przykład na zaburzenia autoimmunologiczne.
Autorzy odkrycia wierzą, że obecna forma szczepień może zostać zoptymalizowana. Początkowo ich celem było stworzenie sztucznej produkcji białek, na których oparte są szczepionki alergenowe, oraz ich optymalizacja, dzięki czemu są bardziej skuteczne i szybko działają. Zrobili to za pomocą cząsteczek cukru. Celem wyznaczonym na dłuższą metę jest skrócenie czasu leczenia o połowę, przy jednoczesnym obniżeniu dawki terapeutycznej.
Naukowcy przetestowali nową szczepionkę, którą podawano w zastrzykach, na myszach i, na drodze tak zwanych testów in vitro, na komórkach ludzkich. Użyli brzozy jako alergenu testowego. Alergen to nazwa substancji, która może powodować alergię, gdy dana osoba wchodzi z nią w kontakt lub ją spożywa. Kilka alergenów – powodujących na przykład katar sienny – to tak zwane glikoproteiny. Naukowcy dołączyli cząsteczki cukru do alergenu, aby poprawić efekt szczepienia.
Kolejnym krokiem powinno być przetestowanie większej liczby rodzajów cząsteczek cukru aby zwiększyć portfolio i, miejmy nadzieję, zidentyfikować więcej struktur cukrowych, które można wykorzystać do dalszego rozwoju platformy szczepionek.