Probiotyki mogą łagodzić objawy niepokoju
Katarzyna Szulik

Probiotyki mogą łagodzić objawy niepokoju

Związek między kondycją flory jelitowej i samopoczuciem psychicznym potwierdziło wiele badań, ale naukowcy nie ustają w eksperymentach mających potwierdzać pozytywny wpływ dobrych bakterii na rozmaite stany psychiczne. Najnowsza analiza opublikowana na łamach dziennika „General Psychiatry” sugeruje korzystne działanie probiotyków na łagodzenie stanów niepokoju.

Symptomy niepokoju są powszechne u osób zmagających się z różnymi chorobami i zaburzeniami psychicznymi, zwłaszcza powiązanymi ze stresem. Wcześniejsze badania pokazywały, że nawet jedna trzecia ludzkiej populacji na jakimś etapie życia doświadcza poczucia niepokoju (ang. anxiety), więc poszukiwanie nowych, skutecznych sposobów na walkę z tym stanem psychicznym jest jak najbardziej pożądane. 

Moc probiotyków — mózg i jelita w symbiozie

Wiele ze wspomnianych badań sugeruje, że mikrobiota, czyli zbiór miliardów organizmów zasiedlających jelita, odpowiadających między innymi za prawidłowy przebieg metabolizmu i skuteczne działanie systemu immunologicznego może wspomagać regulację funkcji mózgu, co nazywa się osią mózg-jelita. Badania prowadzone w tym kierunku sugerują, że regulacja składu mikrobioty mogłaby pomóc w leczeniu rozmaitych schorzeń psychicznych. Jak dotąd nie udało się zdobyć twardych dowodów na potwierdzenie tej tezy. 
Zespół badaczy z Shanghai Mental Health Center w Shanghai Jiao Tong University School of Medicine postanowił sprawdzić czy istnieją dowody na to, że regulacja składu flory jelitowej może pomóc w złagodzeniu objawów niepokoju. 

Badania nad probiotykami

Naukowcy poddali analizie 21 badań, w których udział wzięło około 1500 uczestników. Spośród wspomnianych 21 badań w 14 do regulacji stanu mikrobioty wykorzystano probiotyki, natomiast w pozostałych 7 sięgnięto po inne metody, między innymi kontrolę składu bakterii za pomocą odpowiednio zmodyfikowanej diety. 

Probiotyki to żywe organizmy obecne z natury w niektórych produktach spożywczych, takich jak jogurty czy kiszonki. Są nazywane dobrymi lub przyjaznymi bakteriami, ponieważ zwalczają bakterie szkodliwe dla organizmu i zapobiegają ich osiedlaniu w jelitach. 

Suplementy probiotyczne wykorzystane w 7 badaniach zawierały tylko 1 rodzaj bakterii. W 2 badaniach użyto probiotyk dwuskładnikowy, zaś w pozostałych 5 — co najmniej trzyskładnikowy. 

Probiotyk czy dieta?

Z 21 analizowanych badań 11 pokazało, że regulacja mikrobioty jelitowej łagodzi objawy niepokoju. Oznacza to, że ponad połowa (52%) prowadzonych analiz sugeruje skuteczność tej metody wpływania na samopoczucie, choć niemal ta sama liczba nie dostarczyła rozstrzygających wniosków lub nie stwierdziła jej jakiejkolwiek efektywności. 

Spośród 14 badań, w których narzędziem modyfikacji mikrobiomu były probiotyki, w ponad jednej trzeciej przypadków (36%) zostały one skuteczne w redukcji symptomów niepokoju. Z kolei w 6 z 7 pozostałych badań, w jakich zamiast nimi florę jelitową modyfikowano dietą, stwierdzono skuteczność wybranej metody aż w 86%. 

W niektórych badaniach łączono różne sposoby regulacji, ale pozytywne rezultaty wystąpiły jedynie w tych, w których żadną z nich nie stanowiły probiotyki. Zdaniem autorów analizy jedną z przyczyn, dla jakich nieprobiotyczne interwencje były znacznie bardziej efektywne może być fakt, że zmiana diety, a co za tym idzie źródeł dostarczanej organizmowi energii może mieć większy wpływ na wzrost bakterii niż wprowadzanie konkretnych ich typów do organizmu za pomocą probiotyków. 

Kolejny powód może wynikać z tego, że w części badań wykorzystano różne szczepy bakterii, które w konsekwencji mogły zwalczać się nawzajem, by uzyskać dominację, tym samym ograniczając swój wpływ na organizm. Możliwe jest także, że okres suplementacji był zbyt krótki, aby probiotyki zdążyły odnieść jakikolwiek skutek. Większość analiz nie odnotowało poważnych skutków ubocznych, a jedynie w 4 wspomniano o ich łagodnych przejawach, takich jak suchość w ustach i biegunka. 

Wprowadzanie probiotyków do organizmu — wszechstronna modyfikacja mikrobioty

Wspomniana analiza ma charakter stricte obserwacyjny, więc nie wskazuje na relację przyczynowo-skutkową. Autorzy są również świadomi jej ograniczeń obejmujących różnice w projektowaniu badania, jego uczestnikach, sposobach wprowadzania probiotyków do organizmu i ich pomiaru. Mimo to utrzymują, że każde z badań prezentuje wysoką jakość. 

Podstawowy wniosek płynący z analizy mówi, że chcąc zmodyfikować mikrobiotę jelitową, metody nieprobiotyczne sprawdzają się lepiej od probiotycznych. Aby jednak ostatecznie stwierdzić, z czego wynika skuteczność poszczególnych metod lub jej brak, konieczne są dalsze badania.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij