Mleko z czosnkiem czy napar z imbiru? Przedstawiamy najlepsze napoje na przeziębienie!

Mleko z czosnkiem i miodem, napój z imbiru, czarny bez, lukrecja, herbata z kurkumą, a może napar z prawoślazu – co i kiedy pić, gdy mamy kaszel, katar, drapie, a także boli gardło? Oto najlepsze napoje na przeziębienie.

Podczas przeziębienia organizm potrzebuje więcej płynów niż zwykle. Odwodnienie przyspieszają gorączka i cieknący katar. Trzeba pamiętać, że w tym niełatwym dla układu odpornościowego okresie woda może nie być wystarczająca. Dlatego lepiej sięgać po napoje na infekcje zawierające naturalne składniki, które mają właściwości wspomagające.

Mleko z czosnkiem i miodem

Wielu z nas niechętnie myśli o takim połączeniu, a co dopiero o piciu tej starej jak świat mieszanki. Upodobania kulinarne to jedno, ale gdy dopadną nas pierwsze objawy przeziębienia, jesteśmy zdolni do poświęceń. A później się okazuje, że polecany przez prababki napój wcale nie smakuje tak źle.

Mleko zawiera wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych dla naszego organizmu: wapń, witaminę D, witaminy z grupy B oraz witaminę A (zapewnia odpowiednie funkcjonowanie błon śluzowych), dzięki czemu stanowią one skuteczną barierę dla zarazków. O zaletach czosnku można pisać i pisać. Badania dowiodły, że przeciwdziała bakteriom powodującym infekcje dróg oddechowych oraz wspomaga układ odpornościowy. Miód doda mieszance nie tylko smaku, ale też zasili ją w związki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Wspomniane związki mają jeszcze jedną zaletę – rozrzedzają zalegającą wydzielinę, co ułatwia pozbycie się jej z dróg oddechowych.

Pamiętajmy, by nie dodawać czosnku do zbyt gorącego mleka, gdyż straci swoje zdrowotne właściwości.

Napar z imbiru

Imbir działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a także rozgrzewa – przyda się zatem, gdy mamy dreszcze. Nie pijmy go w czasie gorączki, dodatkowe „podgrzewanie” jest zbędne. By przygotować imbirową miksturę musimy jedną łyżeczkę startego korzenia zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Do tak przygotowanego naparu możemy dodać miód oraz cytrynę.

Napój z lipy w walce z infekcją

Lipa ma działanie napotne. Podczas przeziębienia możemy przygotować napar z kwiatów rumianku, dzikiego bzu i lipy (w stosunku 1:2:2). W tym celu wystarczy zalać wrzącą wodą zioła oraz parzyć przez dłuższy czas, ze względu na wytwarzane przez lipę związki śluzowe. Napar warto popijać kilka razy w ciągu dnia.

Herbatka z czarnego bzu na przeziębienie

Dowiedziono, że u osób przyjmujących wyciąg z bzu objawy grypy ustępowały znacznie szybciej (bo po 2-3 dniach) niż u chorych niepijących naparu (w tej grupie objawy mijały co najmniej po 6 dniach). Jeśli mowa o przeziębieniu, które wywołują wirusy, czarny bez często wymieniany jest jako antidotum na zarazki, gdyż może przyspieszyć zdrowienie. Owoce tej rośliny mają również łagodne działanie przeczyszczające oraz napotne. Warto zatem zaopatrzyć się w gotowe preparaty z czarnego bzu lub przygotować samodzielnie herbatę. Wystarczy 1 łyżkę suszonych owoców zalać szklanką gorącej wody i parzyć 10-15 minut.

Uwaga, czarny bez zawiera sambunigrynę, trujący związek z grupy glikozydów, który przestaje być aktywny pod wpływem wysokiej temperatury.

Zielona herbata z pieprzem, kurkumą i imbirem to zabójca infekcji

To prawdziwy killer wśród napojów na przeziębienie. Oprócz zielonej herbaty pełnej antyoksydantów, dzięki którym nabierzemy odporności, w skład mieszanki wchodzą kurkuma, pieprz cayenne, miód i imbir. Na samą myśl o takim zestawie zarazki pakują walizki. Kurkuma działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, jest lepiej przyswajalna w obecności piperyny zawartej w pieprzu.

Napary na ból gardła i drapanie

W trakcie przeziębienia, zwłaszcza w początkowym stadium, często pojawia się podrażnienie błon śluzowych gardła objawiające się bólem i drapaniem. W takim przypadku można sięgnąć po napary ziołowe, które łagodzą stan zapalny: z liścia podbiału, prawoślazu, babki lancetowatej, wiązu lub dziewanny drobnokwiatowej. Jeśli drapanie połączone jest z suchym kaszlem, sięgajmy po napoje z miodem łagodzące podrażnienie.

Napary wykrztuśne na pozbycie się kaszlu

Kolejne dni przeziębienia przynoszą nowe „doznania” – katar gęstnieje, suchy kaszel zaczyna zmieniać się w mokry. Wtedy leczenie koncentruje się na rozrzedzaniu wydzieliny oraz ułatwianiu wykrztuszania. Właściwości wykrztuśne mają np. eukaliptus i tymianek.

Elektrolity

Sód, potas, magnez i wapń, czyli podstawowe elektrolity, dzięki którym nasz organizm prawidłowo pracuje, „uciekają” z nas nie tylko wraz z potem przy intensywnym wysiłku czy w trakcie upałów, ale też przy przeziębieniu, biegunkach, wymiotach oraz podczas gorączki. Dlatego po i w trakcie ostrych infekcji uzupełnienie elektrolitów z pewnością się przyda.

Witamina C skraca czas choroby

Gdy mówimy o przeziębieniu, myślimy o witaminie C. To może być dobry wybór, ponieważ część badań naukowych wskazuje, że jej regularne przyjmowanie zmniejsza liczbę zachorowań w ciągu roku. Niektóre prace naukowe dowodzą, iż skraca czas występowania objawów infekcji. I choć są też badania niepotwierdzające takich doniesień, napój z witaminą C warto dołączyć do domowych środków na przeziębienie. Prawdopodobnie zwiększa poziom limfocytów T we krwi, stąd jej zdolność wspomagania odporności.

Czego nie pić podczas infekcji? Na czarnej liście napojów odradzanych podczas infekcji znajdziemy kawę (odwadnia), alkohol (w nadmiarze osłabia odporność) i słodkie napoje gazowane (podrażniają gardło). Racząc się nimi, liczmy się z tym, że powrót do zdrowia może się wydłużyć.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. L. B. White, S. Foster, Ziołowa Apteka Domowa, 2018.
  2. dr U. Keicher, Choroby dzieci. Jak poznać, co dolega dziecku?, Warszawa 2011.

Podziel się: