Miód manuka – właściwości i zastosowanie
Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule.
Miód manuka – czym jest?
Miód manuka jest naturalnym miodem odmianowym, czyli wytworzonym w przewadze z nektaru jednej rośliny. Pod względem właściwości biologicznych oraz składu chemicznego nie wykazuje znacznych różnic w porównaniu do innych miodów naturalnych. Jest produkowany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów krzewów manuki (Leptospermum scoparium) rosnących głównie w południowej Australii i Nowej Zelandii.
Miód manuka cechuje się dość ciemnym kolorem oraz intensywnym smakiem. Może mieć charakterystyczny nieprzyjemny zapach spowodowany obecnością specyficznego dla niego komponentu chemicznego 2-oksopropanalu, który nazywany jest również metyloglioksalem. To właśnie zawartość tej substancji chemicznej odróżnia go od innych miodów odmianowych.
Co oznaczają skróty MGO i UMF w miodzie manuka?
Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne możemy spotkać różne rodzaje miodu manuka oznaczone na przykład MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+. MGO jest skrótem nazwy aktywnego komponentu miodu – metyloglioksalu. Wskaźnik liczbowy informuje natomiast o tym, ile substancji aktywnej jest zawartej w jednym kilogramie miodu. Przykładowo miód oznaczony MGO 100+ zawiera minimum 100 mg metyloglioksalu w 1 kilogramie.
Właściwości miodu manuka – na co pomaga?
Właściwości lecznicze miodu manuka w dużej mierze pokrywają się z właściwościami leczniczymi wykazywanymi ogólnie przez naturalne miody pszczele. Niezwykle bogaty skład chemiczny miodów sprawia, że mają one szerokie spektrum pozytywnego oddziaływania na schorzenia narządów wewnętrznych, jak serce i układ krążenia, układ oddechowy, układ pokarmowy, układ moczowy, ośrodkowy układ nerwowy, a także na największy organ naszego ciała – skórę.
Miód manuka wykazuje pozytywne działanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, ran i owrzodzeń. Z dostępnych badań wynika, że działa on synergistycznie z antybiotykami. W wielu przypadkach jego suplementacja podczas antybiotykoterapii nie tylko nie osłabiała działania antybiotyków, ale również wspomagała efekt leczniczy. Co więcej, drobnoustroje nie nabywają z czasem odporności na składniki aktywne miodu manuka, a on sam nie traci swoich właściwości w kontakcie z sokiem żołądkowym.
Zastosowanie miodu manuka
Rynek bogaty jest w preparaty zawierające w składzie miód manuka. Dostępne są produkty przeznaczone do pielęgnacji skóry jak kremy, maseczki czy maści. Opatrunki z miodem manuka znalazły zastosowanie w leczeniu ran, odleżyn, owrzodzeń, a także schorzenia nazywanego stopą cukrzycową. Z opisanych w literaturze naukowej badań wynika, że może znaleźć zastosowanie w walce z trądzikiem, łuszczycą, oparzeniami czy hemoroidami. Jego obojętność na działanie soków trawiennych powoduje, że może być potencjalnie używany w terapii licznych schorzeń układu pokarmowego, takich jak zgaga, refluks czy bóle żołądka.
Miód manuka – przeciwwskazania
Jak w przypadku wszystkich substancji o potencjalnym działaniu leczniczym, także i dla użytkowania miodu manuka istnieją przeciwwskazania. Podstawowym przeciwwskazaniem jest alergia na miód i produkty pszczele. Ze względu na wysoką zawartość cukru osoby chore na cukrzycę przed zastosowaniem doustnych preparatów z miodem manuka powinny zasięgnąć porady lekarskiej.
Od jakiego wieku można stosować miód manuka?
Nie jest dokładnie zdefiniowane, od jakiego wieku można stosować miód manuka. Należy jednak mieć świadomość, że dzieci przed ukończeniem pierwszego roku życia nie powinny spożywać miodu (w tym miodu manuka), ze względu na możliwą obecność Clostridium botulinum, które mogą spowodować wystąpienie botulizmu niemowlęcego (zatrucie jadem kiełbasianym).
Miód manuka – co wpływa na jego cenę?
Miód manuka nie jest tani. To, ile kosztuje, wynika z co najmniej trzech faktów. Po pierwsze jest jednym z miodów naturalnych, a te – jako produkty działalności pszczół – nie są tanie. Po drugie wytwarzany jest z nektaru krzewów występujących na ograniczonej przestrzeni, które dodatkowo mają limitowany czas kwitnienia. Trzecim czynnikiem jest ocena wskaźnika MGO. Jest to badanie fizykochemiczne, które powinno być wykonane dla każdej partii miodu.
Niestety, wysokie koszty produkcji miodu manuka przyczyniają się do jego fałszowania. Jeżeli zastanawiamy się, gdzie kupić oryginalny produkt, to odpowiedzią są sprawdzeni dostawcy posiadający odpowiednie certyfikaty. Podczas zakupu preparatów przygotowanych na bazie miodu manuka warto sprawdzić, jaka jest jego zawartość w finalnym produkcie i czy napis „z miodem manuka” nie jest wyłącznie chwytem marketingowym.